26

П тичият грип се разпространява бързо и кара много експерти по инфекциозни болести да се тревожат повече от всякога.

Вирусът на птичия грип H5N1 е убил десетки милиони птици по цялата планета и повече от 40 000 морски лъвове и тюлени. За животните това е пандемия.

Все пак рискът за хората е малък. За повечето хора изглежда има много малък шанс да се заразят с птичи грип H5N1 в момента.

Само трима души в САЩ са дали положителен тест за вируса след изненадващото му проникване в популацията от говеда и всички са имали пряк контакт със заразени крави.

Но експертите по инфекциозни болести са все по-загрижени, че вирусът H5N1 може да направи траен скок в хората и да започне да се разпространява сред нас. Това не е неизбежно, но няколко скорошни събития показват, че това е нарастваща заплаха.

„Случва се често“, каза д-р Моника Ганди, професор по медицина и асоцииран ръководител на отдела по ХИВ, инфекциозни болести и глобална медицина в Калифорнийския университет, Сан Франциско, пред Business Insider. — "Ставам все по-притеснена".

Не трябва да се паникьосвате, но вероятно трябва да знаете какво се случва. Този вирус е водещ кандидат за следващата пандемия и четири събития през последния месец тревожат експертите.

Ето какво трябва да знаете:

  • Птичи грип вкара дете в болница в Австралия

Световната здравна организация обяви, че 2-годишно дете е станало първият случай на H5N1 в Австралия през март.

След завръщането си от пътуване до Индия, симптомите на детето – загуба на апетит, треска, кашлица, повръщане и раздразнителност, според СЗО – го вкарват в болница за две седмици и половина, включително било прието в интензивно отделение.

Тъй като случаите при хора се появяват в различни части на света, епидемиолозите като Кристофър Дай стават все по-загрижени.

„В момента има толкова голямо количество вирус. И очевидно той се променя и прави нови и неочаквани неща“, каза Дай, професор и старши научен сътрудник в Оксфордския университет,.

Наскоро той е съавтор на статия, публикувана в медицинското списание BMJ, в която се твърди, че рискът от голяма епидемия при хора е „голям, правдоподобен и неизбежен“.

„Грипът винаги е бил проблем в продължение на десетилетия и десетилетия, а тази конкретна форма на грип от най-малко две десетилетия“, каза Дай. „Сега обаче се повиши до ниво на безпокойство, според мен, което е по-голямо от всякога.“

  • Мишките могат да донесат птичи грип в домовете

Общо 47 домашни мишки са дали положителен тест за H5N1 в Ню Мексико, съобщи Министерството на земеделието на САЩ във вторник.

„Мишките са навсякъде“, каза Ганди. „Те са около други животни, често са около хора. И това е малко тревожно.“

Пробите са взети от болните мишки в началото на май. Според The ​​Telegraph учените подозират, че мишките, както и някои домашни котки, може да са получили вируса от пиенето на сурово мляко от заразени крави. (Експертите по обществено здраве категорично съветват хората да не пият непастьоризирано, известно още като „сурово“ мляко.)

„Това доближава вируса до домовете на хората“, каза Рик Брайт, бивш директор на Biomedical Advanced Research and Development Authority, пред The ​​Telegraph. „Това е извън контрол“, добави той.

Всяка нова популация от животни и всяко ново излагане на хора е още една възможност за вируса да мутира и да се адаптира.

  • Една мутация предполага, че вирусът е започнал да се адаптира

Когато CDC анализира вирусна проба от втория заразен земеделски работник в САЩ, те забелязват мутация в механизма за репликация на вируса – начина, по който той влиза в клетките на своя гостоприемник, за да прави свои копия.

Това е промяна, „свързана с вирусна адаптация към гостоприемници бозайници“, се казва в изявление на CDC през май. В изявлението се казва още, че проучванията при мишки показват, че този тип генетична мутация във вируса е свързана с по-тежко заболяване и засилена репликация на вируса.

  • Това обаче все още не го прави човешки вирус.

Освен тази промяна, H5N1 има главно „свойства на птичия вирус, а не свойства на човешкия вирус“, каза пред BI Ричард Уеби, вирусолог в Сейнт Джуд и директор на Центъра за сътрудничество на СЗО за изследвания върху екологията на грипа при животни и птици.

Това означава, че вирусът е по-добре адаптиран да процъфтява и да се разпространява сред птиците, а не сред хората.

Все пак това може да се промени.

  • Последният случай в САЩ имаше тревожна кашлица

Първите двама земеделски работници с положителен тест за H5N1 в САЩ имали розови очи. Но третият случай, докладван в Мичиган през май, включвал кашлица и болки в гърлото.

Това означава, че H5N1 е бил в дихателната система на този работник, което е по-страшно място за намиране на заплашителен вирус, отколкото в нашите очи.

От една страна, по-лесно е да разпространите вирус чрез кашляне или кихане, отколкото чрез споделяне на очна течност.

Добрата новина е, че доколкото учените могат да кажат, H5N1 все още не е достатъчно адаптиран към хората, за да се предава между нас. СЗО не съобщава доказателства, че кашлящият земеделски работник е разпространил вируса на някой друг.

Но това не означава, че H5N1 не може да мутира, за да постигне предаване от човек на човек – което ни отвежда до втората злощастна реалност на респираторната инфекция на този земеделски работник.

В сравнение с очите, човешките бели дробове са по-удобно място за птичия вирус да се разпространи. В белите дробове вирусът е изложен на повече от клетъчните рецептори, с които би се свързал вирус на бозайник, давайки повече възможност на H5N1 да мутира и да започне да се хваща за тези рецептори – като по този начин става по-добре адаптиран към заразяване и разпространение между хората.

Много експерти се опасяват, че СЗО не наблюдава кравите и земеделските работници достатъчно внимателно, за да уловят навреме мутациите и че други случаи при хора може да останат незабелязани.

„Мисля, че тук има достатъчно заплаха, за да сме много нащрек, така че да разполагаме със система за наблюдение, която веднага щом това се случи, да можем да я открием“, каза Дай.

  • Ваксините са в процес на разработка

Добрата новина е, че птичият грип не е COVID-19. Учените проследяват този вирус и цялото му вирусно родословно дърво, следейки за признаци на нарастваща заплаха за хората от десетилетия.

В резултат на това ключовите елементи на ваксината вече са в режим на готовност. САЩ започват да произвеждат милиони ваксини, използвайки „кандидат вируси за ваксина“ – отслабени грипни вируси – които СЗО е разработил.

Освен това учените вече имат готова доказана технология за mRNA ваксина. Ваксините, които използват иРНК, от които ваксините срещу COVID-19 бяха първите одобрени за употреба, са по-гъвкави и по-бързи за разработване от традиционните ваксини – и не изискват яйцеклетки.

Изследователи от Университета на Пенсилвания вече са разработили експериментална иРНК ваксина за H5N1, която са тествали успешно върху мишки и порове. Ако H5N1 се превърне в проблем при хората, може да бъде предложена ваксина с противогрипната ваксина, която ще получите по-късно тази година.

Междувременно птичият грип е надвиснала заплаха, която трябва да бъде наблюдавана.

„Доколкото виждам, това няма да изчезне скоро“, каза Дай.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
- Сигурен съм, че някоя сутрин фея ще долети и ще ми даде сто хиляди eвро... - Защо не милион? - Не, не, милион е…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 12 минути

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 1 час

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Желаещите могат да се повозят на него всеки уикенд през юли

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 3 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Технологии Преди 4 часа

Целта пред него: да помага в битката със затоплянето на Земята, ще превозва гигантски ветрогенератори, за да се намалява зависимостта ни от петрол

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 4 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 5 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 5 часа

Какъв е той четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 5 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 6 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 6 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 6 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 6 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 7 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 8 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център