Противоречивата връзка на Франция с Telegram
Източник: БТА
10

О творете Telegram и ще откриете там френски депутати, членове на кабинета и президентски съветници, които са онлайн или наскоро свързани, предаде Politico.

Приложението за криптирани съобщения се използва жадно в политическите и медийните кръгове, включително от самия френски президент Еманюел Макрон.

В понеделник, докато основателят на Telegram Павел Дуров беше задържан във френската полиция, беше показано, че президентът е бил свързан с платформата за съобщения "наскоро", показа бивш депутат с номера на френския президент на телефона си.

Макрон е потребител на Telegram от първите дни на първата си президентска кампания. Почти десетилетие по-късно приложението продължава да се използва широко както от членове на кабинета, така и от политически служители от всички рангове и партии, особено в про-Макрон кръговете.

Дуров, роденият в Русия основател и главен изпълнителен директор на Telegram, беше неочаквано арестуван при кацане във Франция в събота вечерта. Точната причина за ареста му все още не е съобщена, но задържането на Дуров е удължено.

Арестът на основателя беше критикуван от самопровъзгласили се защитници на свободата на словото, включително собственика на X и Tesla Илън Мъск, както и от руски официални лица, включително сенатор Алексей Пушков, съобщава Politico. В собствения си канал в Telegram Пушков нарече Франция "либерална диктатура", която "не толерира хора, които претендират за свобода".

В публикация в X в понеделник Макрон отхвърли тези обвинения. Арестът на Дуров "по никакъв начин не е политическо решение", каза той.

"Франция е дълбоко ангажирана със свободата на изразяване и комуникация, с иновациите и с предприемаческия дух. Ще остане така", съобщи Макрон.

Арестът на Дуров е част от разследване на поредица от обвинения, включително съучастие в задържането и споделянето на детска порнография, съучастие в трафика на наркотици, както и пране на пари и организирана престъпност, се казва в изявление на парижката прокуратура. Разследването е започнато "срещу неидентифицирано лице" и не е насочено конкретно към Дуров.

Според френски служител на правосъдието, който не работи по случая, но е запознат с историята му, Telegram е предизвикал разочарование във Франция поради нежеланието си да сътрудничи на властите. "Те вбесиха хората с отказа си да дават отговори в мръсни досиета", каза служителят, който беше анонимен, за да говори откровено пред Politico.

В изявление след ареста на Дуров Telegram настоя, че "спазва законите на ЕС" и че неговият главен изпълнителен директор "няма какво да крие и пътува често в Европа".

"Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с тази платформа", добавиха от компанията.

Продължаващи опасения за сигурността

Властите се опитаха да ограничат използването на Telegram в официалните кръгове поради опасения за поверителност. През ноември миналата година тогавашният премиер Елизабет Борн забрани на министрите и техните екипи да използват WhatsApp, Telegram и Signal, подчертавайки, че "тези цифрови инструменти не са лишени от пропуски в сигурността и следователно не могат да гарантират сигурността на разговорите и информацията, споделяни чрез тях".

Висши служители във френското Национално събрание също - неуспешно - призоваха депутатите да "ограничат" използването на приложения за социални медии и услуги за съобщения, включително Telegram. И в двата случая депутатите и членовете на кабинета бяха насърчавани да използват по-малко известни френски алтернативи.

Но собствената партия на Макрон, "Ренесанс", все още използва профил в Telegram, за да изпраща публични съобщения до журналисти в частен канал, който включва 150 членове на пресата, както и френското вътрешно министерство. Макрон има и публичен профил, където се споделят изявления и скорошни новини, следвани от над 30 000 абонати, както и френското президентство.

По време на президентската кампания през 2017 г. френските служители по сигурността вече бяха предупредили лагера на Макрон за използването на Telegram. "Казаха ни, че сме наблюдавани, че сме изложени на риск от хакване и че трябва да внимаваме с Telegram, което е руско приложение", каза съветник на Макрон, цитиран от вестник Libération.

Ерик Боторел, ренесансов парламентарист, който се фокусира върху проблемите, свързани с киберпространството, призна "постоянното използване на Telegram въпреки повече или по-малко легитимните предупреждения".

Боторел описа нивата на защита на Telegram като "не най-добрите, но не и най-лошите", като същевременно подчерта, че Olvid, френска платформа за криптирани съобщения, която премиерът е помолил членовете на кабинета да използват вместо Telegram, "предлага повече гаранции".

"Хората не искат да започват от нулата, да губят разговорите си", каза Боторел пред Politico за продължаващото използване на Telegram в политическите кръгове, описвайки го като "сила на навика".

"Не използвам Telegram, а само SMS и имейл - но мисля, че се използва много [в Националното събрание]", каза Кристин Пирес Бон, депутат от социалистическата партия и избран член на администрацията на френската долна камара, добавяйки, че институцията ще се заеме с "въпроса за сигурността".

Наричайте го Пол дю Ров

Шефът на Telegram има дългогодишни отношения с Франция.

Дуров, роден в Санкт Петербург, напусна Русия през 2014 г., след като отказа да предаде информацията за контакт на продемократични украински активисти във ВКонтакте, руска социална медийна платформа, която той основа, по време на движението Евромайдан.

През 2021 г. той получи редица други националности, включително тази на Обединените арабски емирства, където работи Telegram, и Франция. "Като френски гражданин съм съгласен, че Франция е най-добрата дестинация за почивка", написа Дуров в публикация в Telegram през юни.

През април 2023 г. той промени официалното си име във френския си паспорт на "Пол дю Ров", френска адаптация на Павел Дуров - както е записано в Официален вестник на страната.

Условията, при които Дуров получи френско гражданство, обаче не са ясни. Получаването на гражданство за лица, родени в чужбина, обикновено изисква да са живели във Франция, което не е случаят с Дуров, според доклад на Le Monde, публикуван миналата година.

Според доклада на Le Monde, Дуров е станал френски гражданин чрез специална процедура, по която "френскоговорящ чужденец, който допринася чрез изключителната си работа за влиянието на Франция и просперитета на международните й икономически отношения" може да получи гражданство по инициатива на правителството.

Какво е довело Дуров да получи този статут не е публично достояние, а френските му езикови умения са неизвестни.

Говорител на френското президентство заяви пред Politico, че призивът за предоставяне на гражданство на Дуров е отправен от външното министерство. Министерството на външните работи заяви, че "не комуникира за индивидуалните процедури за гражданство".

Дуров предизвика полемика във Франция през 2015 г., като заяви, че френското правителство е "толкова отговорно, колкото и ИДИЛ" за серията атаки във френската столица, водени от групировката "Ислямска държава", при които загинаха 138 души.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 3 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 11 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 4 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"