Престъпници крадат милиони от банкомати в Европа: Защо Германия е в центъра на атаките
Източник: istock
0

В ранните часове на четвъртък, 23 март 2023 г., жителите на германския град Кронберг бяха събудени от серия експлозии. Престъпници взривиха банкомат, разположен под жилищен блок в централната част на града. 

Атаката нанесе сериозни щети на сградата и наложи евакуацията на жителите. Според местни медии, свидетели са видели мъже в тъмни дрехи да бягат с черна кола към близката магистрала.

Престъпниците успяха да откраднат 130 000 евро в брой, а съпътстващите щети възлизат на около половин милион евро, според доклад на Федералната служба на криминалната полиция на Германия (BKA).

През последните години престъпни групи в Европа се насочват все по-често към банкоматите като по-безопасна алтернатива на банковите обири.

В Германия, най-голямата икономика в Европа, крадците взривяват повече от един банкомат дневно през последните години. В страна, където парите в брой все още преобладават като метод на плащане, кражбите могат да се окажат изключително доходоносни, с приходи от стотици хиляди евро за едно нападение.

Европол предприема действия срещу грабежите, организирайки трансгранични операции с цел неутрализиране на престъпните мрежи, които стоят зад тях. 

По-рано този месец германските, френските и холандските власти арестуваха трима членове на престъпна мрежа, извършвала атаки срещу банкомати с експлозиви, съобщиха от Европол. Смята се, че от 2022г. насам задържаните са откраднали милиони евро и са нанесли съпътстващи щети на подобна стойност. 

Престъпната мрежа е използвала локации във Франция като скривалища и е разчитала на коли за бягство, наети от френска компания за отдаване под наем.

Арестите бяха част от по-широка операция на германските, френските и холандските следователи, при която правоприлагащите органи претърсиха компании за коли под наем, чиито превозни средства са били използвани за бягство след нападенията.

Европол отбелязва, че извършителите са използвали предимно мощни експлозиви изработени от фойерверки, за да взривят банкоматите – опасна тактика, която води до тежки щети. През 2023 г. грабежите в Германия предизвикаха вторични щети на стойност 28,4 милиона евро, според данни от BKA.

Бандите, базирани предимно в Холандия, „поемат изключителни рискове и действат безскрупулно“ както по време на самите грабежи, така и на последвалите бягства с мощни превозни средства. Избраните банкомати често се намират в по-тихи жилищни райони, което ги прави по-лесни цели. Според Европол, това предизвиква сериозни щети на сградите и жителите, като атаките могат да разрушат фасадите на сградите и да разпръснат стъкла.

В някои случаи те дори могат да завършат фатално

На 11 ноември обир на банкомат в град Виернсхайм в германската провинция Баден-Вюртемберг доведе до жертви. След като откраднаха 40 000 евро, трио от холандски престъпници опита да избяга с висока скорост в откраднат VW Golf. Преследвани от полицията, те се движиха в грешната посока по германската магистрала А6.

 

Двама от тримата престъпници бяха заловени на спирка за почивка, но 30-годишният шофьор избяга и продължи да шофира в насрещното движение с до 200 километра в час, докато не се сблъска челно с микробус.

Шофьорът и пътникът в камиона бяха тежко ранени, като пътникът почина в болница няколко дни по-късно. Престъпникът, който също беше сериозно ранен, беше арестуван и по-късно осъден на доживотен затвор.

Нарастваща заплаха

Германия се е превърнала в основна цел за бомбени атаки срещу банкомати в Европа, главно заради популярната тенденция да се плаща в брой.

Страната разполага с над 51 000 банкомата, докато Холандия има около 5 000. По-голямата част от 83,3 милиона германци могат да достигнат до най-близкия банкомат в радиус от един километър, според данни на централната банка Bundesbank.

Въпреки че много европейски съседи преминаха на безкасови разплащания заради пандемията от Covid-19, парите в брой все още играят важна роля в Германия. Половината от всички транзакции през 2023 г. са извършени с банкноти и монети, според Bundesbank. Някои считат, че плащането в брой осигурява по-високо ниво на поверителност и им позволява да контролират разходите си.

Проучване на Bundesbank от 2016 г. установи, че парите в брой са особено разпространени сред по-старите поколения германци, което може да е свързано с историческите събития в страната и нежеланието ѝ да приеме напълно дигитализацията.

„Нито цифровизацията, нито пандемията успяха да изгонят парите в брой. Що се отнася до извършването на плащания, парите в брой остават най-популярният метод в Германия“, заяви Йоханес Беерман от Bundesbank в прессъобщение след пандемията през 2022 г.

Германия също е идеална мишена за трансгранична престъпност: съседната Холандия и свързаните с магистрали, от които някои нямат ограничения на скоростта, предоставят удобни маршрути за бягство.

Спадът на броя на банкоматите в Холандия и прилагането на усилени мерки за сигурност, направиха банкоматите по-трудни за ограбване, според информация от Холандската полиция. 

Доклад на BKA от 2023 г. подчертава, че обирите на банкомати в Германия нарастват от 2005 г. насам, въпреки че е отчетен лек спад между 2022 и 2023 г. Въпреки това, Германия регистрира общо 461 грабежа през 2023 г. – вторият най-висок брой от началото на проучването през 2005 г.

Докладът посочва, че, както и в предходните години, броят на кражбите намалява през летните месеци на 2023 г., когато по-дългите дни предизвикват по-висок риск от залавяне. Повечето престъпления са извършени в делнични дни между 2 и 5 часа сутринта, според BKA.

Говорител на Германския комитет за банкова индустрия, който представлява всички големи банкови асоциации в Германия, каза пред CNN: „“Германия поддържа една от най-обширните мрежи за банкомати в Европа"

“Тази обширна мрежа отчасти привлече организирани престъпни групи от чужбина, виждайки гъстотата на банкоматите и търсенето на Германия за достъп до пари в брой като фактори в тяхна полза.”

Германските банки са инвестирали над 300 милиона евро в подобрена сигурност за справяне с проблема, продължи говорителят, включително “алармени системи, решения за оцветяване с мастило, подсилени заключващи механизми и технология за замъгляване.” 

“Тези усилия, заедно със засиленото сътрудничество с полицията, ефективно намалиха атаките срещу банкомати, като Федералната служба на криминалната полиция (BKA) съобщи, че нивото на атаките за 2024 г. вече са ‘значително под миналогодишните, каза говорителят.

През юли германското правителство обяви, че обирите на банкомати ще получат по-сурово наказание. Крадците трябва да бъдат осъдени на най-малко две години затвор, когато предишната минимална присъда е била една година. Ако здравето на незамесено лице или хора е засегнато, извършителите трябва да получат затвор от пет до петнадесет години, спрямо поне две години по-рано.

“Всеки, който взривява банкомати, рискува живота на незамесени хора", каза вътрешният министър Нанси Фаезер.

“Тук имаме работа с безскрупулни извършители и изключително опасни експлозиви. Следователно тези действия трябва да бъдат наказани по-строго.”

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Руски удари по жизненоважна инфраструктура в Украйна

Руски удари по жизненоважна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 43 минути

Киев съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила 66 от общо 100 изстреляни от Русия дрона

„Гунди – Легенда за любовта“ е феномен в родната киноиндустрия

„Гунди – Легенда за любовта“ е феномен в родната киноиндустрия

Любопитно Преди 1 час

Филмът на Димитър Димитров отбеляза по-силен втори уикенд и само 10 дни след премиерата му вече е гледан от над 238 000 зрители

Зрителите отново се довериха на NOVA в изборния ден

Зрителите отново се довериха на NOVA в изборния ден

Любопитно Преди 2 часа

Специалната програма на медията бе най-гледана в българския телевизионен ефир

Голям пожар избухна в Пловдивско

Голям пожар избухна в Пловдивско

България Преди 2 часа

Огънят обхвана около 20 декара

В РС Македония очакват правителство в България

В РС Македония очакват правителство в България

Свят Преди 2 часа

Мицкоски заяви, че очаква правителство, формирано от трима политически партньори

„Твърде лично е“: Анджелина Джоли коментира слуховете за нова любов

„Твърде лично е“: Анджелина Джоли коментира слуховете за нова любов

Любопитно Преди 2 часа

49-годишната актриса каза, че в момента е необвързана

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Свят Преди 3 часа

Медицинска сестра е сложила спирт вместо вода в млякото на новородените

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Свят Преди 3 часа

Това е два пъти повече от жертвите на автомобилни катастрофи

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Любопитно Преди 3 часа

Над 10 000 души лежат в криптите на древния град

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Свят Преди 3 часа

Франц Хофер, кмет на Кирхберг об дер Донау, е бил убит в Алтенфелден, в близост до границата с Германия и Чехия

Най-елегантните първи дами в света: Какви модни трикове да усвоим

Най-елегантните първи дами в света: Какви модни трикове да усвоим

Любопитно Преди 3 часа

Вижте какви трикове трябва да приемете, за да добавите малко от чара на „Първата дама“ към гардероба си

<p>&bdquo;Нарастващото отчаяние на Путин&ldquo;</p>

НАТО: Севернокорейските войски са в Курск, за да помогнат на Русия

Свят Преди 4 часа

Марк Рюте: Решението показва „нарастващото отчаяние на Путин“

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

България Преди 4 часа

С пост във Facebook той благодари на избирателите, както у нас, така и в чужбина

Беззаконие, трафик на хора, насилие: Граждани изчезват мистериозно в Хондурас

Беззаконие, трафик на хора, насилие: Граждани изчезват мистериозно в Хондурас

Свят Преди 4 часа

Около 75 души са обявени за изчезнали в 13 от 18-те департамента на Хондурас

Как се разпределиха гласовете от вота по области

Как се разпределиха гласовете от вота по области

България Преди 4 часа

Вижте в кои части на страната отделните политически формации получават най-голяма подкрепа