35

В края на юни милиони американци проследиха на живо първия дебат между двамата основни претенденти за следващ президент на САЩ – Джо Байдън и Доналд Тръмп. Задачата пред тях беше ясна – да убедят избирателите, че са способни да оглавят страната в момент, когато тя е изправена пред редица вътрешни и външнополитически предизвикателства.

За настоящия държавен глава, който се бори за преизбиране, дебатът се оказа истински кошмар. Байдън на няколко пъти не успя да довърши изреченията, които е започнал, объркваше отговорите си, а и като цяло звучеше твърде неуверено. Представянето му предизвика паника в редиците на Демократическата партия, като някои нейни представители дори заговориха за евентуална смяна на Байдън с по-млад кандидат.

Притесненията, че 81-годишният президент е твърде възрастен, за да оглави Белия дом за още един четиригодишен мандат, не са от вчера. Въпреки това, настоящата ситуация изглежда по-критична от всякога и всички очакват с огромен интерес какъв ще бъде следващият ход на демократите. Редица анализатори споделят мнението, че Тръмп най-вероятно ще успее да спечели предстоящите през ноември президентски избори с лекота. Той продължава да се радва на завидно висока популярност, въпреки всички скандали около себе си. Стрелбата срещу Тръмп по време на митинг в щата Пенсилвания със сигурност ще се превърне в повратен момент в хода на кампанията, който ще консолидира поддръжниците му и ще увеличи подкрепата за него. 

Оспорвана надпревара

Само преди дни Байдън за пореден път попадна под светлините на прожекторите със свои гафове. Първо, в края на среща на НАТО, състояла се във Вашингтон, той представи украинския президент Володимир Зеленски като Владимир Путин. „Президентът Путин? Ще победите президента Путин. Президентът Зеленски. Толкова съм фокусиран върху това Путин да бъде победен“, поправи се Байдън моментално, осъзнавайки какъв лапсус е допуснал. Малко по-късно, на пресконференция, на която коментира широк кръг от въпроси, американският държавен глава направи нов гаф, наричайки своя вицепрезидент Тръмп, вместо Камала Харис. Въпреки тези грешки, Байдън подчерта, че е в най-добра позиция да победи своя опонент от Републиканската партия и няма никакво намерение да се оттегля от надпреварата. 

Какво е мнението на социолозите? Изненадващо или не, разликата между двамата противници продължава да бъде малка. Според Изследователския център „Пю“, Тръмп се радва на одобрение от 44 на сто, а рейтингът на Байдън е 40 процента. Въпросното проучване разкри и нещо смущаващо – над 60 процента от жителите на САЩ считат и двамата за неспособни да управляват страната. Друго социологическо изследване, извършено от ABC News, Washington Post и Ipsos, пък показа, че Тръмп води само с един процент пред Байдън (47 процента за републиканеца срещу 46 за демократа). Изводът е очевиден – катастрофалното представяне на президента по време на дебата му с Тръмп, както и неубедителните му опити да покаже на американците, че е способен да остане в Белия дом за още един мандат, на практика не са оказали съществено влияние върху нагласите на избирателите. Опитът за покушение срещу републиканеца вероятно ще увеличи преднината му, но все още е рано да се прогнозира дали това ще се окаже от решаващо значение за изхода от вота през ноември. 

Последните социологически проучвания сочат, че вицепрезидентът Камала Харис може да се справи по-добре от Байдън в предстоящия сблъсък срещу Тръмп. Според повечето експерти, тя е естественият наследник на настоящия държавен глава и би било логичен ход да заеме неговото място. Дали това ще се случи, обаче, е въпрос, на който все още няма категоричен отговор. Самата Харис не спира да повтаря, че стои твърдо зад президента и не може и да става дума за издигането на друг кандидат. Не бива да се забравя, че тя се радва на сравнително висока популярност сред привържениците на Демократическата партия (особено сред по-младите) и евентуалното ѝ избиране за заместник на Байдън не би било изненадващ ход. Като дете на родители от Индия и Ямайка, Харис се представя по-добре и сред цветнокожите избиратели. По последни данни, тя се радва на одобрение от около 37 процента, т.е. сравнително толкова, колкото е и рейтинга на Байдън и Тръмп. Въпреки това, някои демократи се опасяват, че репутацията ѝ на твърде прогресивен политик може да доведе до загуба на подкрепа сред работниците и синдикатите в някои ключови щати. 

Стратегията на Тръмп

Няколко минути, след като Байдън обърка името на Камала Харис с това на Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците написа в своята социална мрежа Truth Social: „Страхотна работа, Джо!“ Такива реакции са нещо обичайно за скандалния милиардер и поддръжниците му несъмнено очакват подобни остри коментари от него. В интерес на истината, обаче, Тръмп се държи изненадващо дисциплинирано и уравновесено – особено в сравнение с кампаниите, които проведе през 2016 и 2020 г. „Той се справя брилянтно, като не споменава почти нищо за кризата в Демократическата партия“, заяви пред BBC политическият експерт и бивш съветник на Републиканската партия Рон Бонжийн. „Защо да взема лопатата от ръцете им, когато те сами копаят дупката, в която ще паднат“, отбеляза още той. 

През последните седмици 78-годишният Тръмп даде няколко интервюта и участва в редица събития в щати като Вирджиния и Флорида.

„Те не могат да решат кой от кандидатите им е по-неспособен да бъде президент – сънливия и нечестен Джо или смеещата се Камала“, заяви той в Маями. Тръмп също така предизвика Байдън на голф двубой, оплака се, че летищата в САЩ са много мръсни и зададе въпроса „защо вече не ядем бекон“.

По-късно той допълни, че на въпросното събитие в Маями са присъствали 45 000 души, докато всъщност броят им е бил около 700. Въпреки всичко това, експертите са единодушни, че републиканецът изглежда далеч по-умерен в изказванията си от преди. Това не е изненадващо – от началото на кампанията си, Тръмп нееднократно повдигна въпроса за притесненията, свързани с напредналата възраст на Байдън, независимо от факта, че самият той не е много по-млад от опонента си. По тази причина, сътресенията, предизвикани от гафовете на президента, са добре дошли за Тръмп, за когото най-добрата стратегия в момента е да не се намесва в това, което някои анализатори определят като „самоубийството на Демократическата партия“.

Един от най-често задаваните въпроси е какво ще се случи, ако Байдън бъде заменен от по-млад и енергичен кандидат. Подобен развой на събитията не би бил в интерес на Тръмп. „Републиканците стискат палци, че Байдън ще остане кандидатът на демократите…те смятат, че ще спечелят изборите, ако Байдън е техният опонент“, смята Бонжийн. Някои от най-близките съюзници на Тръмп открито споделят това мнение. Показателно е изказването на доведената му дъщеря Лара Тръмп, заемаща длъжността съпредседател на Републиканския национален комитет, според която евентуалната смяна на Байдън с друг кандидат би било „нарушение на демократичния процес“. Анализаторите на свой ред добавят, че подобен ход би затруднил републиканците, но със сигурност ще бъде много по-трудно на демократите да изберат подходящ заместник. 

Стрелбата по Тръмп несъмнено ще бъде един от основните акценти в неговата кампания през следващите месеци. Снимките на републиканеца, с окървавено лице и вдигнат юмрук, ще бъдат използвани като символ на неговата решимост и „груба мъжественост“, отбелязва в свой анализ за BBC журналистът Антъни Зъркър. Доказателство за това са думите на сина на Тръмп – Ерик, който написа в социалните мрежи: „Това е боецът, от който се нуждае Америка“. Освен това, републиканците няма да пропуснат възможността да обвинят демократите за случилото се.

„В основата на кампанията на Байдън стои тезата, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе до опита за убийство на президента Тръмп“, написа в социалните мрежи сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, който е сред потенциалните кандидати за вицепрезидент на Тръмп. Крис Лачивита, един от ръководителите на кампанията на републиканеца, на свой ред подчерта, че „леви активисти, донори на Демократическата партия и дори Джо Байдън“ трябва да бъдат подведени под отговорност по време на вота през ноември заради своите изказвания. Каквото и да се случи през следващите няколко месеца, едно нещо изглежда безспорно – президентската надпревара навлиза в нов, изключително опасен и непредвидим етап. 

Стрелба по Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
-Ожени се и няма да си самотен. -Някакво по-хуманно решение няма ли?  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро