Ф ренските здравни власти потвърдиха, че "съществува връзка между риска от развитието на рак на дебелото черво и въздействието на нитрати и нитрити", особено чрез преработеното месо, съобщи АФП.
Внимание! Не прекалявайте с тези здравословни храни
Френската Национална агенция за безопасност на храните (Anses) обяви, че анализът на научните публикации по темата "се присъединява към класификацията на Международната агенция за изследване на рака (IARC)", се посочва в официалното съобщение.
През 2015 г. агенцията, която е част от Световната здравна организация (СЗО), определи преработеното месо, особено колбасите, като канцерогенни (категория 1). Те способстват, заедно с други фактори, за появата на колоректален рак, който убива над 18 000 души годишно във Франция. Нитритите се смятат за възможно канцерогенни (категория 2А).
Натуралните продукти са ефикасни в борбата с рака
Френската агенция за безопасност на храните препоръчва "намаляване на излагането на населението на действието на нитрати и нитрити чрез активни действия" за ограничаване на съдържанието им в хранителните продукти.
В колбасите исторически се използват азотни съединения за удължаване на годността на хранителните продукти и за да се предотврати развитието на бактерии и патогени.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!