3

Н а 25 юни 2009 г. новината за смъртта на Майкъл Джексън на 50 години шокира света. Беше претърпял инфаркт в Ел Ей само дни преди да започне финалното си турне.

Тук, в невероятни подробности минута по минута, подробно описваме как са се развили последните му дни...

  • 5 март 2009 г

Майкъл Джексън обявява летните си концерти „This Is It“ в O2 арена в Лондон.

Това щеше да бъде първата поредица от концерти на Краля на попа от години, след като той почти изчезна от светлината на прожекторите след обвинения в блудство с деца през 2005 г. Тя щеше да бъде и последната му. 

Билетите за всичките 50 дати се разпродават за часове. Печалбите ще помогнат на Джаксън да изплати отчетения дълг от 350 милиона долара, който е натрупал от години на щедро харчене.

  • 12 април 

Джаксън трескаво се обажда на своята близка приятелка и медицинска сестра Черилин Лий, молейки я за пропофол, мощен интравенозен анестетик, който е свикнал да приема, за да му помогне да заспи. Той често нежно нарича лекарството своето „мляко“.

Джаксън моли Лий да му намери анестезиолог. „Всичко, от което се нуждая, е нещо за сън“, казва той.

Лий казва, че е загрижена колко лесно е предозирането с пропофол, но Джаксън твърди, че лекар го е уверил, че „това е безопасно, стига някой да ме наблюдава и събужда“.

  • Май

Организаторът на турнето – наема д-р Конрад Мъри, който преди това е лекувал дъщерята на Джаксън Парис, за негов личен лекар. На Мъри е обещана заплата от $150 000 на месец. Главният изпълнителен директор на турнето също лично ръководи наемането на служител, който да напомня на Джаксън да яде по време на репетициите поради опасения, че той бързо губи тегло. Мъри започва да дава на Джаксън всяка вечер инфузия на пропофол, за да му помогне да заспи.

Източник: iStock Photos/Getty Images
  • 12 юни

Хореографът Травис Пейн забелязва, че на Джаксън му е трудно по време на дневните репетиции. Джаксън моли да се добави телесуфлер към постановката на турнето, за да му помогне да запомни текстовете на песните си. Д-р Мъри съветва Джаксън да си вземе следващия почивен ден, за да си почине.

  • 19 юни

Джаксън не се явява на репетиции от седмица. Когато най-накрая се връща, той трепери и е недобре. Режисьорът на шоуто Кени Ортега изпраща на Ранди Филипс притеснен имейл, в който казва, че Джаксън изглежда като „като изгубено момче“, показвайки „признаци на параноя, тревожност и подобно на обсесивно разстройство поведение“.

Ортега казва на Филипс, че би било най-добре турнето да се отмени изцяло, но се опасява, че това ще „разбие сърцето на Майкъл“.

Мениджърът на продукцията на шоуто Джон Хугдал също изпраща имейл до Филипс: „Гледах Джаксън да се влошава пред очите ми през последните 8 седмици.“

  • 20 юни

Джаксън отново е напуснал репетициите и д-р Мъри провежда кризисна среща в дома на Джаксън в Бел Еър. Той уверява Ортега, че Джаксън е „физически и емоционално способен да се справи с цялата си отговорност като изпълнител“. Джаксън наема имението с 8 легла за 38 милиона долара за 100 000 долара на месец.

  • 21 юни

Медицинската сестра Лий получава паническо обаждане от помощник на Джаксън, който казва, че едната страна на тялото на певеца е гореща, докато другата е студена. Лий може да чуе Джаксън да се гърчи от болка на фона на разговора и се тревожи, че реагира зле на лекарство. Тя казва, че Джаксън трябва да бъде отведен в болница, но помощниците му решават да го задържат вкъщи. Д-р Мъри спира да използва пропофол, за да накара Джаксън да спи през следващите две нощи.

  • 23 юни

Джаксън се връща към репетициите.

Ортега го описва като „много различен човек… неговата енергия, неговото състояние на духа, неговият ентусиазъм“.

Източник: iStock
  • 24 юни

Ранен следобед

У дома Джаксън обядва с децата си. Неговият готвач е приготвил запечена риба тон и салата с чаша портокалов сок. Джаксън изглеждал щастлив и се помолил преди хранене.

След обяда хореографът Травис Пейн показва на Джаксън някои нови танцови съчетания.

19:00 часа

Джаксън се отправя към Staples Center в центъра на Лос Анджелис, за да се срещне с екипа си от музиканти и танцьори за последната репетиция, преди да отлетят за Лондон на 2 юли.

21:00 часа

Джаксън започва репетиции. Няколко души отбелязват, че той изглежда в добро настроение. Той се усмихва широко, докато пее класически хитове като "Smooth Criminal", "Wanna Be Startin' Somethin" и "Billie Jean".

За първи път Джаксън вижда видео съпровода на шоуто, който ще се възпроизвежда на огромен монитор, инсталиран зад сцената. Той е удивен от специален 3D сегмент, където кристална топка сякаш се носи над публиката.

Джаксън и неговите танцьори изпълняват "Thriller". Видеозапис показва Джаксън, който прави характерната си лунна походка.

Полунощ

Репетициите приключват и Джаксън благодари на екипа си и прегръща танцьорите си, казвайки: „Бог да ви благослови“. Той се прибира вкъщи, като спира за кратко пред входната врата, за да поздрави малка група фенове. Колата на д-р Мъри е паркирана пред къщата, когато Джаксън се връща. Екипът за сигурност на дома на Мохамед и Джаксън го придружава вътре и до подножието на стълбите. По правило никой освен д-р Мъри и децата на Джаксън не се допускат горе. Джаксън се оплаква, че е уморен.

Незабравими цитати на Краля на попа - Майкъл Джаксън
  • 25 юни

1.30 сутринта

Д-р Мъри дава на Джаксън 10 милиграма валиум, лекарство против тревожност, за да му помогне да заспи.

2.00 сутринта

Джаксън все още е буден и д-р Мъри прилага още 2 милиграма лоразепам, друго лекарство против тревожност, чрез физиологичен разтвор, прикрепен към ръката на Джаксън.

3.00 сутринта

Джаксън е неспокоен. Д-р Мъри добавя доза от 2 милиграма седатив мидазолам интравенозно, без ефект.

5.00 сутринта

Мъри дозира Джаксън с още 2 милиграма лоразепам.

7.30 сутринта

Джаксън все още е буден. Мъри добавя още 2 милиграма мидазолам.

10.40 сутринта

Мъри най-накрая се съпротивлява на исканията на Джаксън за още повече „мляко“ – но бързо се поддава. По-късно Мъри ще твърди пред полицията, че Джаксън моли: „Просто ме накарай да спя. Няма значение какво ще се случи." Той прилага огромна доза от 25 милиграма пропофол. Тази доза ще се окаже смъртоносна. Мъри остава с Джаксън 10 минути, преди да излезе от спалнята му, за да използва тоалетната.

11.17 сутринта

Д-р Мъри отговаря на имейл от базираната в Обединеното кралство застрахователна компания, покриваща отговорността за турнето на Джаксън. Агент казва, че скорошни медийни спекулации за лошото здраве на Джаксън са накарали компанията да обмисли „анулиране“ на застрахователната полица. Мъри отговаря, че спекулациите в пресата са „погрешни“.

11.18 сутринта

Мъри провежда 30-минутен телефонен разговор с клиниката си в Лас Вегас.

11.51 сутринта

Мъри прави трето обаждане на Санде Андинг – сервитьорка от Хюстън, която той е преследвал романтично, въпреки че живее с настоящата си приятелка. Андинг чува приглушени гласове и кашлица на заден план. Тъй като не е убедена, че Мъри ѝ обръща внимание, тя затваря.

По обяд

Обратно до леглото си, Мъри забелязва, че Джаксън вече не диша.

12.18  по обед

Бодигардът Алберто Алварес намира Джаксън легнал по гръб, с протегнати ръце и широко отворени очи и уста. Той не диша. Мъри моли Алварес да прибере изпразнените флакони с лекарства в стаята, преди да се обади на 911. Чувайки суматохата, децата му влизат в спалнята на баща си. Те започват да плачат и са изведени от Алварес. Мъри прави опит за реанимация уста в уста, докато друг охранител извършва компресия на гърдите.

12.21 по обед

Най-накрая Алварес се обажда на службите за спешна помощ, като казва на оператора: „Имам нужда от линейка възможно най-скоро. Тук имаме един господин, който се нуждае от помощ и не диша. Опитваме се да го помогнем, но той не диша."

12.27 вечерта

Парамедиците пристигат. Не могат да намерят пулс, но Мъри твърди, че усеща слаб сърдечен ритъм в горната част на бедрото на Джаксън. Никой друг не може да го усети. Парамедиците правят два кръга реанимация в дома на Джаксън, преди да продължат с усилията в линейката.

13.14 часа

Линейката на Джаксън пристига в медицинския център на Роналд Рейгън в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Лекарите напразно опитват различни техники за реанимация, включително използването на помпа, вкарана насилствено в артериите и сърцето му.

14.26 часа

Джаксън е обявен за мъртъв. Д-р Мъри избухва в сълзи, преди да напусне болницата въпреки възраженията на полицията.

14.44 часа

Медиите започват да съобщават за смъртта на Джаксън. Някои новинарски уебсайтове се сриват, като глобалният интернет трафик нараства с до 20 процента.

Късен следобед

Полицията започва разследване в дома на Джаксън. Те намират медицинско оборудване, кислородни резервоари, спринцовки и кана с урина в спалнята на Джаксън. Порцеланова кукла на младо русо момче, облечено в зелен гащеризон, е открита в леглото на Джаксън до куп DVD с детски филми. Бутилки с пропофол и други болкоуспокояващи с рецепта са намерени скрити в чанти. Празен флакон лежи на пода близо до леглото. Светът гледа въздушни кадри на трупа на Джаксън в бяла торба за трупове, който се доставя в кабинета на съдебния лекар в Лос Анджелис за аутопсия.

Вечер

Съкрушени фенове се събират пред Невърленд и пеят хитовете му до късно през нощта. Джаксън ще продаде над два милиона записа само за три седмици след смъртта си.

7 юли 

Масивният бронзов ковчег на Джаксън изминава разстоянието до гробището Forest Lawn, където семейството му провежда частна служба. Всеки от братята на Джаксън носи по една бяла ръкавица с пайети. Повече от 2,5 милиарда души по света гледат погребението, което го прави най-гледаното неспортно предаване в историята. 

11-годишната дъщеря на Джексън Парис се сбогува със сълзи на сцената, казвайки на тълпата: „Просто искам да кажа, откакто съм се родила, татко е най-добрият баща, който някога можете да си представите, и просто искам да кажа, че обичам него толкова много.'

28 август

Коронерите постановяват, че смъртта на Джаксън е убийство. Докладът от аутопсията подробно описва силно деформираните крака на Джаксън, втвърдени от мазоли и тежка гъбична инфекция.

7 ноември 2011 г

Д-р Мъри е осъден за непредумишлено убийство на четири години затвор. Той е освободен предсрочно през октомври 2013 г. поради пренаселеността на затвора.

25 януари 2019 г

HBO излъчва голям документален филм, Leaving Neverland, в който двама мъже описват шокиращи твърдения, че Джаксън ги е изнасилил и сексуално малтретирал през 90-те години.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 4 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

България Преди 4 часа

Акцията е насочена към противодействие на престъпността

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

България Преди 9 часа

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 10 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 11 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 11 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 11 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

България Преди 11 часа

Телевизионният продуцент беше задържан във връзка с разследване

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

България Преди 13 часа

Официалният избор ще е чрез тайно гласуване на 30 юни в Синодалната палата в София

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 13 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 13 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 14 часа

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

д

Собственици на аптеки започват ефективни протести

България Преди 14 часа

Тази сряда те ще спрат работа за два часа

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 15 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел