60

П ървият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна в Аталанта, където президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в опит да привлекат избиратели, които още не са избрали за кого да гласуват, предаде Асошиейтед прес.

Байдън, действащият президент от Демократическата партия, има възможност да увери избирателите, че на 81 години е способен да преведе САЩ през редица предизвикателства.

В същото време 78-годишният Тръмп може да използва момента, за да се опита да загърби присъдата си, произнесена в Ню Йорк и да убеди аудиторията от десетки милиони, че е подходящ да се завърне в Овалния кабинет.

Днешният дебат е уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

Дебатите започнаха с припомняне на правилата от страна водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Те се провеждат без публика.

Президентът на САЩ Джо Байдън и предполагаемият кандидат на ПП Доналд Тръмп бавно се отправиха към своите подиуми, когато пристигнаха на сцената на дебата. Двамата не си подадоха ръка.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с инсинуациите на Доналд Тръмп, че използва наркотици, за да подобри представянето си в дебата.

Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че е пил консервирана напитка, наречена "Тайният сос на Тъмния Брандън". Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е "Сълзи на МАГА" (съкращение на лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика", на английски MAGA, използван и като наименование на движението му - бел. ред.).

Байдън срещу Тръмп: Най-съдбовният президентски дебат в историята на САЩ

Макар че Байдън се опитва да не удостоява с внимание критиките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара кутията, отбелязва АП.

Още в самото начало на дебата Байдън и Тръмп си размениха нападки по отношение на абортите и справянето им с икономиката. Байдън, който на моменти звучеше дрезгаво и несигурно, понякога се препъваше в думите си, докато Тръмп сипеше нападки, включително добре познати неистини, като твърденията, че мигрантите са извършили вълна от престъпления и че демократите подкрепят убийство на деца, отбелязва Ройтерс. Според двама служители на Белия дом, президентът на САЩ страда от настинка.

От своя страна Байдън обвини Тръмп, че е дал възможност за премахване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на САЩ - въпрос, който тормози републиканците от 2022 г. насам. В отговор Тръмп заяви, че Байдън няма да подкрепи никакви ограничения върху абортите и заяви, че връщането на въпроса в компетенцията на отделните щати е правилният подход.

Тръмп заяви, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници. "Наричам това мигрантската престъпност на Байдън", каза той.

Байдън срещу Тръмп: Дебатът на годината

"За пореден път той преувеличава и лъже", отговори сегашният президент.

Проучванията показват, че имигрантите не извършват престъпления в по-голяма степен от родените в САЩ, отбелязва Ройтерс.

90-минутният телевизионен сблъсък по CNN се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Байдън срещу Тръмп: Къде да гледаме, какви са правилата и какво да очакваме

Според него е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: "Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна", отбелязва АП.

В хода на дебата Байдън започна да реагира по-настъпателно, отбелязва Ройтерс. Към средата на дебата той за първи път спомена присъдата на Тръмп заради сумите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс, като го нарече "престъпник".

В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие.

В отговор на въпроса за нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., извършено от тълпа поддръжници на Тръмп, експрезидентът отказа да поеме каквато и да било отговорност и заяви, че много от арестуваните са невинни. 

"Този човек няма никакво разбиране за американската демокрация", реагира Байдън.

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва АП.


В политическите си послания кандидатите имаха големи разлики. 

Социално осигуряване:

Байдън заяви, че ще "накара най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", за да запази платежоспособността на социалното осигуряване. Той заяви, че няма да повишава разходите за социално осигуряване за всеки, който печели по-малко от 400 000 долара годишно. "След това започвам да карам най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", каза Байдън.

Демокрация:

Запитан за действията и бездействията си на 6 януари, Тръмп се опита да отклони въпроса и след това каза: "Видях - на практика нямах какво да правя. Помолиха ме да отида да произнеса реч".

Той заяви, че насилието по време на президентските избори в САЩ през ноември би било "напълно неприемливо", но също така отказа да приеме безусловно резултатите.

Байдън изтъкна, че Тръмп е насърчил хората да отидат на Капитолийския хълм и е седял в Овалния кабинет в продължение на три часа, "наблюдавайки, умоляван от своя вицепрезидент и от редица свои колеги и от републиканската страна да направи нещо, да призове за спиране, за прекратяване".

Имиграция:

По въпроса за границата Байдън изтъкна двупартийната сделка за границата, която той договори и която беше провалена в Сената. Той също така нарече политиката на Тръмп за разделяне на семействата. Тръмп повтори твърденията, с които обвинява имиграционната политика на Байдън за насилствената престъпност в САЩ.

Външна политика:

Тръмп нарече изтеглянето на войските на Байдън от Афганистан "най-срамният ден в историята на живота на нашата страна".

Тръмп не отговори директно дали би подкрепил създаването на независима палестинска държава, за да се сложи край на войната между Израел и "Хамас" в Газа. Междувременно Байдън изтъкна подкрепеното от него предложение за размяна на заложници, държани в Газа, в замяна на освобождаване на палестински затворници и продължаване на "прекратяването на огъня с допълнителни условия".

Тръмп заяви, че условията, които руският президент Владимир Путин е предложил за прекратяване на руската война в Украйна, са "неприемливи".

Възрастта на кандидатите: Байдън изтъкна, че опонентът му е само с няколко години по-млад от него, но "много по-малко компетентен". Той призова гласоподавателите да разгледат досието му. В отговора си Тръмп предизвика Байдън на когнитивен тест. След това двамата спориха за уменията за игра на голф.

Абортите:

Тръмп заяви, че ако бъде избран, няма да блокира достъпа до медикаменти за аборт, като повтори позицията си, че правилата за абортите трябва да се решават от щатите. Байдън отвърна на удара, заявявайки, че да се оставят абортите на преценката на щатите е като да се остави защитата на гражданските права на щатите.

Байдън нарече отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" "ужасно нещо" и отвърна на твърденията на Тръмп, че знаковото дело позволява на лекарите да убиват бебета "в деветия месец", като каза: "Това просто не е вярно".

Икономика:

Тръмп заяви, че ръстът на работните места по време на председателството на Байдън е "възвръщане" след блокирането на пандемията. Но спечелените работни места не са всички "отскочили" позиции - не всички хора просто са се върнали на предишните си длъжности.

Кандидатите си размениха обвинения по отношение на инфлацията, като Байдън заяви, че икономиката, която е наследил, е отчасти отговорна за това. В отговор Тръмп заяви, че Байдън е наследил "почти никаква инфлация".

Заключителни изявления: Тръмп изтъкна постиженията си по време на първия си президентски мандат, нарече Байдън "мрънкач" и каза, че "цялата страна се взривява заради теб, защото не те уважават". Байдън се съсредоточи върху данъците и обеща да намали инфлацията.

След дебата заваляха критики от демократите за представянето на Байдън. Двама представители на Демократическата партия, единият от които на висок пост, изразиха загриженост относно представянето на президента, предаде Си Ен Ен. След колебливия момент на Байдън, когато той сякаш изгуби мисълта си, един от служителите заяви за представянето на президента: "нищо добро".

Длъжностните лица посочиха и други моменти по-късно в дебата, когато президентът сякаш нанесе някои удари, особено за това, че Тръмп е спал с порнозвезда.

Но длъжностните лица също така поставиха въпроса защо Байдън е пропуснал други възможности да засегне коментарите на Тръмп, особено по въпроса за абортите.

Консервативният коментатор Скот Дженингс заяви, че "кандидатурата на Байдън е паднала".

"Притеснен съм за президента. Трябва да се молим за президента", заяви Дженингс, бивш помощник на президента Джордж Буш-младши. "Мисля, че съветниците му, Белият дом и семейството му имат много да обясняват на партията си и на американския народ."

"Всичко, което ни беше казано за неговата умствена острота от тези демократи, беше лъжа", добави той. 

Вижте повече в нашата галерия тук: 

Първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Архимандрит Никанор напуска след избора патриарх Даниил

Архимандрит Никанор напуска след избора патриарх Даниил

България Преди 7 минути

Никанор : Като по учебник на КГБ! Патриарх Даниил Български, да ви е честит!

Стилияна Николова спечели четири златни медала в Кайро

Стилияна Николова спечели четири златни медала в Кайро

Любопитно Преди 14 минути

Грацията се класира за финалите с най-високи резултати в квалификациите

<p>Даниил с първи коментар като патриарх на България (ВИДЕО)</p>

Даниил с първи коментар като патриарх на България: Да пазим православната вяра

България Преди 2 часа

Даниил Видински спечели балотажа за избор на духовен водач с 69 гласа

<p>Има ли разделение в Църквата?&nbsp;</p>

Има ли разделение в Църквата: Няма да обявят официално името на новия патриарх

България Преди 2 часа

Киприян е напуснал сградата малко след обявяването на избора

Политически реакции след избора на новия български патриарх

Политически реакции след избора на новия български патриарх

България Преди 2 часа

Вижте какво казаха представителите на властта в България

<p>Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх (ВИДЕО)&nbsp;</p>

Вартоломей награди Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия

България Преди 4 часа

На награждаването присъства председателят на парламента Рая Назарян

<p>България изпраща екип от огнеборци в Гърция (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

България изпраща екип от огнеборци в Гърция

България Преди 4 часа

България изпраща екип от огнеборци в Гърция

<p>Кой е Даниил Видински? (ВИДЕО)&nbsp;</p>

Новият патриарх на България: Кой е Даниил Видински

България Преди 4 часа

Той е е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян

<p>От 1 юли т.г.:&nbsp;КЕВР увеличава&nbsp;цената на тока, ето с колко&nbsp;</p>

От 1 юли т.г.: КЕВР увеличава цената на тока с 1,77%

България Преди 4 часа

КЕВР утвърди окончателните цени на тока от 1 юли т.г., средното увеличение е с 1,77%

Ето какво следва при равен вот на балотажа за патриарх

Ето какво следва при равен вот на балотажа за патриарх

България Преди 5 часа

Темата коментира игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор

<p>Вселенският патриарх беше посрещнат в катедрален храм &quot;Св. Неделя&quot; (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Вселенският патриарх беше посрещнат в катедрален храм "Св. великомъченица Неделя"

България Преди 7 часа

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол

<p>Върховната власт:&nbsp;Историята на патриаршеската корона (ВИДЕО)</p>

Историята на патриаршеската корона

България Преди 7 часа

Как са създадени символите на българската църква

<p>Каква е ситуацията на граничните пунктове в неделя</p>

Внимание! Интензивен трафик на част от ГКПП с Гърция и Румъния

България Преди 7 часа

Трафикът е нормален на всички гранични пунктове с РСМ и с Турция

Силни експлозии разтърсиха Одеска област

Силни експлозии разтърсиха Одеска област

Свят Преди 8 часа

Сирените в Одеса и региона бяха задействани в 8:49 ч.

<p>Избраха новия български патриарх&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Даниил Видински е новият български патриарх

България Преди 8 часа

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил