1

К огато за първи път се преместих в Истанбул през 2010 г., без да познавам почти никого и боравейки с непознат език, местните улични кучета бяха първите, които ме въвлякоха в новия ми живот. Чико, възрастна немска овчарка, и Херкюл, лабрадор, живееха на ъгъла близо до апартамента ми, където наблюдаваха живота в квартала с бдително спокойствие. Това пише авторът Александър Милър за The Guardian.  

Местните хора ги хранеха и с изумление научих, че някои дори се обединяват, за да платят сметките за ветеринар, ако кучетата са болни или ранени. Поздравяването им всеки ден се превърна в ритуал, посочва Милър. 

Тази култура, в която уличните животни са приети и социализирани в градския живот, очарова, омагьосва и понякога отблъсква посетителите на Истанбул от векове. Пъстрият живот на кучетата в града е обект на документален филм, озаглавен "Бездомни". Той получи одобрението на критиците през 2021 г.  

Питбули нападнаха и нахапаха до смърт домашно куче в Пловдив

Сега турското правителство изглежда има намерение да ги изтреби със закон. Идеята е да се съберат около 4 милиона бездомни кучета в страната, а след това да се умъртвят тези, които не бъдат осиновени в рамките на 30 дни - почти сигурно огромното мнозинство, посочва авторът на The Guardian. 

"Имаме проблем с бездомните кучета, какъвто не съществува в нито една развита страна", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган миналия месец, предлагайки това "радикално решение" на проблема, който според него е драматично нарастване на популацията на уличните кучета, нападенията и случаите на бяс. 

Ердоган е прав, тъй като е невъзможно да си представим този дебат в която и да е друга развита страна - със сигурност не и във Великобритания, където местните власти могат да евтаназират бездомните кучета след седем дни и където около градските сгради се поставят колчета за птици, тъй като дори бъркотията от гълъби се смята за непоносима. 

Напротив, Турция е може би единствената страна в света, където бездомните животни имат законно право да обитават улицата, благодарение на закон от 2004 г., приет от самия Ердоган. Този закон защитава популацията от улични животни, чието присъствие отдавна служи като заместител на по-широки социални дебати за понятията "развитие" и "цивилизация". 

По време на османската епоха грижата на турците за животните, които споделят градското им пространство, е била отбелязвана в разказите на почти всеки европейски посетител на страната. Кучетата са били форма на "обществена собственост", пише дипломатът Ожие Жиселин дьо Бусбек, който пристига в Истанбул през 50-те години на XV в. и описва корита за вода и кучкарници, поставени на улицата, търговци, които продават парчета месо, за да ги хранят, и религиозни фондации, посветени на тяхната издръжка.   

Но с упадъка на Османската империя в лицето на съперничещите си европейски сили, както чужденците, така и османските реформатори започват да виждат в кучетата символ на по-широка изостаналост.  

"Как и с какво основание жителите на такава страна могат да се изправят пред братството на цивилизованите народи?" - пише Абдуллах Джевдет, един от основателите на радикалната реформаторска партия "Младотурци", в статия от 1908 г., в която се обявява срещу кучетата в Истанбул. 

Когато скоро след това движението на Джевдет поема контрола над империята, те въвеждат най-прочутото избиване на кучета в града, като въпреки ожесточената съпротива в благочестивите мюсюлмански квартали, където културата е най-силна, събират хиляди от тях и ги изхвърлят на необитаем остров, където те умират бавно от глад и жажда.  

Сегашното предложение на Ердоган вероятно ще бъде също толкова брутално. През последните години в Турция се появиха съобщения за общински служители, които изкарват кучетата в безсъзнание и ги погребват живи, пребиват ги до смърт с лопати или ги задушават с голи ръце. 

Има данни, че през последните години популацията на бездомните кучета в Турция е нараснала много, като големи и понякога опасни групи от слабо социализирани улични кучета бродят в покрайнините на градовете. Правителството обаче не полага особени усилия за въвеждане на по-умерени мерки за контрол на популацията, като например кампании за кастрация и рутинно чипиране на домашните кучета, за да се възпрепятства изхвърлянето им. 

Иронията на дебата е, че силите, които се изправиха за и против кучетата, изглежда са сменили страните си. Ердоган, бъдещ защитник на османското и ислямското наследство на Турция, е притискан да ги премахне от ислямистки и десни активисти, които представят опонентите си като столични елити, които се грижат повече за правата на животните, отколкото за благосъстоянието на своите съграждани. 

Ужас в Мездра, бездомни кучета нахапаха жена

Въпросът за кучетата се превърна в поредното огнище на културните войни в Турция - което отново е иронично, защото самият аз съм наблюдавал, че културата на уличните кучета може да бъде нещо, което сплотява общността. Именно кучетата ме въведоха в живота на истанбулския квартал, а когато няколко години по-късно бях доброволец в един приют за животни, видях, че хората, привлечени там, обхващат цялата гама на турското общество, разказва още Милър. 

Съществува обаче и по-дълбока ирония в идеята, че стерилизирането на градските пространства от животни - в Турция или другаде - представлява напредък. Впечатлението за чистота, което се създава, е фалшиво и поддържа илюзията за "човешки" свят, дискретен и подреден, в момент, когато нашите собствени отпадъчни продукти убиват екосистемите ни и тровят въздуха, който дишаме. 

Обратно, културата на уличните животни в Турция поражда съзнание, че сме част от един по-широк нечовешки свят, който трябва да уважаваме и да приемаме. Истинският напредък би бил да осигурим нейното оцеляване и да извлечем по-широки поуки от нея. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

От малко кутре до голямо куче

* Във видеото: Бездомни кучета нахапаха жена в Мездра

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Скъпи, вчера аз... - Скъпа, запомни! Вече няма "аз", има само "ние"! - Добре! Ние изхарчихме цялата ти заплата за козметика.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новата космическа станция на Путин получи зелена светлина

Новата космическа станция на Путин получи зелена светлина

Свят Преди 1 минута

Кремъл се оттегля от програмата за Международната космическа станция след 2024 г.

<p>&quot;Украйна няма да победи Русия на бойното поле&quot;</p>

Проучване показва, че европейците са склонни да вярват, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле

Свят Преди 1 час

България е сред най-скептичните за приемането на Украйна в ЕС

Чакъров за ДПС: Да се надяваме, че няма да се разцепим

Чакъров за ДПС: Да се надяваме, че няма да се разцепим

България Преди 1 час

Той гласува срещу предложения от ГЕРБ-СДС кабинет с премиер Росен Желязков

Как да мислим различно и да приемаме нови идеи

Как да мислим различно и да приемаме нови идеи

Любопитно Преди 1 час

Фредрик Харен е част от топ лекторите от световен мащаб, които ще се срещнат на 23 и 24 октомври в НДК с българската публика

Костадинов: В момента виждаме бунт в ДПС

Костадинов: В момента виждаме бунт в ДПС

България Преди 1 час

Според него в Устава на ДПС няма юридическа процедура за изключване на единия съпредседател

Ако не сте направили това, все едно не сте били в Германия

Ако не сте направили това, все едно не сте били в Германия

Не просто футбол Преди 1 час

Няколко задължителни неща при посещение на красивата европейска държава

Борисов: Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов

Борисов: Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов

България Преди 1 час

Няма да участваме повече в преговорите, каза лидерът на ГЕРБ

<p>УЕФА разследва знака, който показва турски футболист, празнувайки гола си</p>

УЕФА стартира разследване на празнуването на гола на Мерих Демирал

Свят Преди 2 часа

Това съобщи британският таблоид "Сън"

<p>Добрев: Не сме сваляли правителство на ПП, Денков сам си входира оставката</p>

Делян Добрев: Не сме сваляли правителство на ПП, Денков сам си входира оставката

България Преди 2 часа

По думите му големият провал на управлението през последните 3 години е забавянето на влизането в еврозонатa

Един от мъжете, пребили шофьор на автобус, представил ТЕЛК с над 60% нетрудоспособност

Един от мъжете, пребили шофьор на автобус, представил ТЕЛК с над 60% нетрудоспособност

България Преди 3 часа

Случаят възмути обществото заради бруталните действия на група от хора, нападнали мъжа пред пътници

<p>Почитаме паметта на голям светец, кой е той</p>

Почитаме паметта на голям светец

Любопитно Преди 3 часа

Той е признат за светец и мощите му са пренесени в Константинопол

<p>&nbsp;Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК</p>

Втори ден протест: Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

България Преди 3 часа

НАБО взе решение да подкрепи протестните действия на аптеките в резултат на предложената промяна от МЗ в Наредба 4

<p>Главчев пред НС: Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна</p>

НС изслушва Димитър Главчев и двама служебни министри

България Преди 4 часа

Изслушването е по предложение на парламентарната група на „Величие“

Гледат делото срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор

Гледат делото срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор

България Преди 4 часа

Очакват се пледоарии по делото, тъй като то се гледа по съкратената процедура

<p>Украйна: Положението там е критично тежко</p>

Положението е "критично тежко": Покровск е епицентър на бойните действия между Русия и Украйна

Свят Преди 4 часа

Руската армия разчита предимно на масирани пехотни атаки