Почти всяка страна от ЕС не спазва крайния срок за план за климата
Източник: istock
0

П равителствата се бавят по отношение на необходимия план за осъществяване на амбициите на Европейския съюз в областта на климата, което застрашава усилията за премахване на приноса на блока за глобалното затопляне до средата на века.

Само четири от 27-те правителства на ЕС - на Нидерландия, Дания, Финландия и Швеция - спазиха крайния срок в неделя, за да представят своите така наречени национални планове за енергетика и климат (НПЕК) - основен документ, в който длъжностните лица трябва да покажат как ще постигнат своя дял от целта на блока за намаляване на емисиите до 2030 г. Петата страна, Италия, подаде своя план в понеделник.

Това е вторият пореден удар в процеса. Още миналата година повечето държави от ЕС закъсняха с представянето на проектите на своите планове за климата. И когато документите най-накрая постъпиха, решението на изпълнителния орган на ЕС беше осъдително: Според нея плановете показват, че блокът няма да постигне целта си до 2030 г. да намали поне 55% от емисиите си в сравнение с нивата от 1990 г.

От всяка страна се изискваше до 30 юни да промени своя проект, за да компенсира недостига.

Но дори и в няколкото окончателни плана, които бяха публикувани, правителствата признават, че изостават, предупреждават, че крайно десните наследници могат да променят курса, или се карат с изискванията на ЕС.

Активистите за климата предупреждават, че продължаващите закъснения и недостатъците на плановете застрашават "зелената сделка" на ЕС, както и глобалната репутация на блока, тъй като изоставането в изпълнението на вътрешните цели означава и неизпълнение на международните ангажименти.

"Доверието в ЕС като защитник на климата е застрашено", заяви Корнелия Маарфийлд, ръководител на отдела за енергетика в зелената организация с нестопанска цел CAN Europe. "НПЕК играят централна роля и за гарантиране, че амбицията на ЕС е на нужното ниво, за да изпълни изискванията на Парижкото споразумение."

Изоставащите в изпълнението на климатичните планове сега могат да бъдат изправени пред съдебни действия. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви в понеделник, че "като първа стъпка" ще повдигне въпроса на срещите на министрите на климата и енергетиката на ЕС този месец.

Говорител на Комисията обаче заяви пред POLITICO, че изпълнителната власт на ЕС не изключва възможността за правна защита: "Винаги, когато е необходимо и подходящо, Комисията ще използва наличните правни възможности, за да гарантира спазването на законодателството на ЕС."

Недостиг на средства

Много лидери на ЕС призоваха Комисията да пренасочи екологичния си фокус от въвеждането на нови правила към осигуряване на прилагането на законодателството в областта на климата, прието през последните години. Но сега топката е в тяхното поле, твърди изпълнителният орган на ЕС.

"Работихме усилено, за да договорим с Европейския парламент и държавите членки амбициозни и научно обосновани законодателни цели", заяви говорител на Комисията. "Сега е време националните органи да ги превърнат в конкретни планове."

Целта на НПЕК е да превърнат законодателството на ЕС в областта на климата в национални действия и да гарантират, че блокът ще изпълни приетите наскоро правни цели, като например да използва 42,5 % възобновяема енергия и да намали потреблението на енергия с 11,7 % до 2030 г.

Проектите, които пристигнаха през изминалата година, показаха, че повечето правителства не възнамеряват да изпълнят ангажиментите си за възобновяема енергия. Само осем държави - България, Дания, Естония, Гърция, Италия, Литва, Люксембург и Испания - представиха цели, които са над или в съответствие със закона, а още три държави - Хърватия, Германия и Португалия - почти постигнаха целта. Очаква се всички останали да постигнат или по-ниски, или "значително по-ниски" цели.

Изпълнителният орган на ЕС изтъкна тези недостатъци в бележка до министрите на енергетиката на ЕС през май, като заяви, че проектите показват, че блокът е постигнал само 39% дял на възобновяемите енергийни източници и е намалил потреблението на енергия само с 8,8%. В по-общ план ЕС заяви, че проектоплановете ще намалят само 51 % от емисиите до 2030 г., което е под 55 %.

Ключов елемент на плановете са мандатите за намаляване на емисиите в отделните държави в сектори извън пазара на въглеродни емисии на ЕС. Известна като Регламент за разпределяне на усилията (РСР), мярката понастоящем обхваща селското стопанство, автомобилния транспорт, сградите, отпадъците и малката промишленост.

В проектите си малко страни заявиха, че ще постигнат целите си за РСР, а само шест - Хърватия, Чешката република, Унгария, Люксембург, Словения и Испания - получиха ясна положителна оценка от Комисията.

След като крайният срок изтече, следващият въпрос е дали страните ще изпълнят задълженията си по същество. Прегледът на петте финализирани плана - които сега ще бъдат подложени на оценка от Комисията - показва доста смесена картина.

Окончателният план на Дания внесе значителни корекции в сравнение с проектодокумента, в който бяха открити пропуски в области като емисиите на ЕСИ. Сега страната твърди, че е на път да постигне тези цели за емисиите благодарение на историческото споразумение от миналия месец за определяне на цена на въглеродните емисии в селското стопанство.

Окончателният план на Нидерландия предлага актуализирани прогнози, за да подчертае, че страната вече е в съответствие с ключовите цели. Но в документа се отбелязва, че всичко може да се промени при следващото коалиционно правителство, което планира да се откаже от няколко мерки за климата.

Междувременно правителството на Швеция, коалиция, подкрепяна от крайната десница, открито изразява несъгласие с целите на ЕС в областта на възобновяемите енергийни източници в своя окончателен НПЕК.

Страната трябва да постигне 76% дял до 2030 г., но според проектоплана си е на път да постигне 65%. В окончателния вариант на НПЕКтози процент е увеличен на 67%, но в него се казва, че Швеция ще постигне 78% енергия без изкопаеми горива, което е семантична промяна, за да се обединят възобновяемите и ядрените мощности. Швеция настоява, че това трябва да бъде истинският критерий.

В окончателния план на Италия се признава, че страната няма да успее да постигне целта си за ESR, дори ако приложи допълнителни мерки. "Тези политики, макар и много амбициозни ... позволяват намаляване на емисиите с около 40,5 % до 2030 г.", се казва в документа. Законовата цел на страната е 43,7 %.

Финландия, от своя страна, по същество представи окончателен план, в който признава, че има още работа за вършене. Настоящите мерки "не са достатъчни", признава окончателният вариант на НПЕК на страната, като добавя, че дясното коалиционно правителство в момента работи по нова стратегия.

Австрия моли за отсрочка

Няколко от 22-те държави, които все още не са представили окончателен план, могат да го направят през следващите седмици, докато за много други се очаква да е необходимо много повече време.

Франция, която е завладяна от ключови парламентарни избори, ще закъснее "малко", заяви правителствен съветник в края на юни. Говорител на испанското министерство на екологичния преход заяви в понеделник, че се надяват да стигнат до него "възможно най-скоро".

Големи въпроси остават около Австрия, която дори не е представила проект, според публичните регистри на Комисията. Сега Виена е обект на "процедура за нарушение" от страна на Комисията - вихрен правен процес, който в крайна сметка може да завърши със съдебни битки и големи глоби.

Австрийските медии съобщиха, че ръководеното от Зелените министерство на околната среда е подало проект миналото лято, но документът е бил оттеглен от ръководеното от консерваторите министерство по въпросите на ЕС заради оплаквания, че не отразява позицията на цялото правителство.

Този двубой отразява пукнатините, които политиката в областта на климата е предизвикала в австрийското правителство. Само миналия месец министърът на околната среда Леонор Гевеслер открито се противопостави на консервативния лидер на страната, за да одобри ключов закон на ЕС за природата.

В свое изявление Гевеслер заяви, че правителството работи по НПЕК и се надява да го завърши до "края на лятото".

Тя добави, че изготвянето на плана "изисква обширни изчисления от Агенцията по околна среда... За да може да завърши тази работа както трябва, правителството моли Комисията да удължи срока".

Кампаниите за борба с изменението на климата оказват натиск върху Комисията да използва правните инструменти, с които разполага, ако държавите не представят адекватни планове.

"Това, което очакваме и от Комисията, е задълбочен преглед на постъпилите документи и пълноценно използване на спектъра от механизми за прилагане, с които разполага", каза Маарфийлд от CAN Europe.

Засега Комисията напомня на правителствата, че тези планове не са незадължителни, а всъщност са от ключово значение за убеждаването на инвеститорите да финансират прехода към климатична неутралност и отказ от скъпите изкопаеми горива.

"Навременното представяне на всеобхватни планове ще спомогне за задействане на необходимите инвестиции за постигане на целите ни за 2030 г.", заяви говорителят на Комисията. "НПЕК са също така жизненоважен инструмент за гарантиране на доставките на сигурна, достъпна и устойчива енергия за Европа."

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 6 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 6 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване