Н а 93-годишна възраст почина Адо Кампеол, сочен за създател на световноизвестния десерт тирамису, съобщи губернаторът на област Венето, цитиран от БГНЕС.
Кампеол бе собственик на ресторант „Le Beccherie“ в град Тревизо, който през 70-те години на миналия век започва да предлага за първи път сладкиша от напоени с кафе бисквити и маскарпоне, станал емблематичен за италианската кухня.
Бързо и лесно: Как да си направите мини тирамису
Десертът, който се появява за първи път поради грешка на съпругата на Кампеол и тогавашния му главен готвач, бързо се налага и днес е обичан от любителите на сладкото по целия свят.
„С Адо Кампеол, който си отиде днес на 93-годишна възраст, Тревизо загуби една от своите гастрономически звезди“, написа в страницата си във Фейсбук Луко Зайа, управител на област Венето. „Именно в неговия ресторант, благодарение на интуицията и въображението на съпругата му, се ражда тирамисуто, един от най-прочутите десерти в света“.
Класическото тирамису се приготвя, като се подреждат напоени с еспресо бисквити с маскарпоне и се поръсват с какао на прах.
Ado Campeol, dubbed "the father" of the world-famous tiramisu dessert, died over the weekend, the governor of the Veneto region has announced. He was 93https://t.co/lW0v45uZlN pic.twitter.com/iA2aCx609k
— AFP News Agency (@AFP) November 1, 2021
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!