К улинарната блогърка и писателка Джули Пауъл почина на 49-годишна възраст, съобщава АФП. Пауъл спечели световна известност благодарение на филмовата екранизация на книгата ѝ „Джули и Джулия“.
В информацията си за смъртта на писателката „Ню Йорк таймс“ се позовава на съпруга на Пауъл. Писателката е починала на 26 октомври в дома си след сърдечен арест.
Julie Powell, the writer whose decision to spend a year cooking every recipe in Julia Child’s “Mastering the Art of French Cooking” led to the popular food blog, the Julie/Julia Project, and a film starring Meryl Streep, has died at 49. https://t.co/kcSmqIQ46Q
— The New York Times (@nytimes) November 1, 2022
Джули Пауъл е родена и израснала в Остин, Тексас. Работи в администрацията на Ню Йорк, преди да стартира кулинарния си блог. През 2005 г. блогът прераства в книга – „Джули и Джулия“.
Авторката описва предизвикателството да приготви 524 ястия в малка кухня. С много хумор Пауъл коментира рецептите на известната готвачка и водеща на кулинарно предаване от 60-те години Джулуя Чайлд. Чайлд популяризира френската кухня пред американската аудитория.
Julie Powell, the food writer best known for her memoir "Julie & Julia," has died at age 49, her publisher says. https://t.co/Yepn2geyrx
— NBC News (@NBCNews) November 2, 2022
През 2009 г. излиза и филмът „Джули и Джулия“ с режисьор Нора Ефрон. В екранизацията участват Ейми Адамс и Мерил Стрийп.
Животът на Джули Пауъл беше вдъхновение за множество кулинарни блогъри, автори на готварски книги и специалисти гастрономи в САЩ.
В своя публикация в Twitter готвачката Деб Пърлман описа шока си от смъртта на Пауъл, наричайки я „първата кулинарна блогърка“.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!