И звестният италиански химик, наричан „Бащата на Nutella“ заради приноса си към световноизвестния продукт, почина на Свети Валентин на 97-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Daily Mail.
Франческо Ривела, овдовял баща на четири деца бе погребан в родния си град Пиемонт, където работи повече от четири десетилетия.
Д-р Ривела е признат за ключова фигура в превръщането на базираната в Алба марка в международен феномен, като участва в разработването на нови продукти в „Химическата лаборатория“ на компанията, напомняща на фабриката на Уили Уонка.
Francesco Rivella, also known as the "father of Nutella," died on Valentine's Day, several media outlets reported. He was 97. Rivella helped create the most well-known and adored hazelnut spread 'Nutella' in the world#Nutella #FrancescoRivella pic.twitter.com/bvqgWni3uE
— Mirror Now (@MirrorNow) February 18, 2025
Присъединявайки се към компанията през 1952 г., той е свидетел на експанзията ѝ с емблематични марки, преди да се пенсионира през 1993 г.
Като „дясната ръка“ на Микеле Фереро, Ривела пътува по света в търсене на най-добрите съставки за новаторските шоколадови продукти на компанията.
Смята се, че той има решаваща роля в създаването на Nutella и дори е този, който ѝ дава името.
Децата на Ривела изразиха благодарност към „всички, които го обгрижваха с любов“.
Ротари клубът на Алба, местна организация на професионалисти, насърчаваща високи етични стандарти в своята практика, определи д-р Ривела като „изключително важна, незаменима фигура за нашия клуб и скъп приятел, който ще ни липсва“.
„Целият клуб изразява дълбоката си съпричастност към мъката на близките му.“
#18Feb | El químico italiano Francesco Rivella, conocido por ser el padre de la Nutella, murió el #14Feb a los 97 años de edad. Su fallecimiento se hizo público el #17Feb.
— El Diario (@eldiario) February 18, 2025
Rivella trabajó en la empresa Ferrero durante más de 40 años y contribuyó a su crecimiento internacional… pic.twitter.com/XrPi4YmWLA
Химикът започва работа в компанията, която произвежда Nutella, през 1952 г., на 25-годишна възраст, като се фокусира върху изучаването на суровините, използвани в производството на различните продукти на компанията.
По това време, сега вече емблематичната марка за сладкарски изделия, е била само на шест години и се е намирала в малкото градче Алба, в Северна Италия.
Двамата братя Фереро – Пиетро и Джовани – възприемат експериментален подход към работата си, като започват с иновации в семейната сладкарница.
„Пиетро беше известен със страстта си към експериментите – приятелите му го наричаха „ученият“, тъй като непрекъснато търсеше нови вкусове и текстури, с които да изненадва и радва клиентите в сладкарницата в Алба“, отбелязват от компанията.
През следващите десетилетия марката претърпява истинска трансформация, а Ривела играе ключова роля в намирането на нови съставки и анализирането на вкусовете, докато популярната компания за сладки изделия лансира своите световноизвестни продукти.
‘Father’ of Nutella, world’s most famous hazelnut spread, dies at 97
— Ada Derana (@adaderana) February 18, 2025
Rad more: https://t.co/1jkWNSPlhj#Nutella #Italian #FrancescoRivella #lka #srilanka #adaderana #news #lanka #SriLankaNews
Днес компанията за сладки изделия има над 47 000 служители и продава своите марки в повече от 170 държави, според информацията на официалния ѝ уебсайт.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase