От Русия до САЩ: Истината зад фалшивите новини и безредиците във Великобритания
Източник: istock
15

К акво общо има между баща, живеещ в Лахор, Пакистан, любител хокеист от Нова Скотия - и мъж на име Кевин от Хюстън, Тексас?

И тримата са замесени с Channel3Now - уебсайт, чиято история с фалшиво име на 17-годишния младеж, обвинен в нападението в Саутпорт, беше широко цитирана в сензационни публикации в X. Channel3Now също така погрешно предположи, че нападателят е кандидат за убежище, пристигнал в Обединеното кралство с лодка миналата година, разказва ВВС.

Това, в съчетание с неверните твърдения, че нападателят е мюсюлманин, изнесени от други източници, беше широко обвинявано, че е допринесло за размириците в Обединеното кралство - някои от които бяха насочени срещу джамии и мюсюлмански общности.

BBС откри няколко души, свързани с Channel3Now, разговаря с техни приятели и колеги, които потвърдиха, че те са истински хора, и разпита лице, което твърди, че е "ръководството" на сайта. Разследването на историята показва нова перспектива за ефектите на фалшивите новини върху едно общество. Грешно име и етнос на предполагаем престъпник могат да са достатъчно, за да предизвикат бунт. 

Какво са фалшиви новини?

"Фейк нюз" е термин, популяризиран от бившия президент на САЩ, Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания и последвалото си управление твърдеше пред медиите, че клеветите срещу него са фалшиви новини. Непрестанното му критикуване на медиите като "фалшиви новини" и настояването му републиканците да загърбят всички форми на основните медии повлия на вярата в световните медийни организации. 

Проучване на Pew Research Center установи, че през 2016 г. 70% от самоопределилите се като републиканци заявиха, че имат поне известно доверие в националните новинарски организации. Сега този процент е 35%.

Световно разпространеното недоверие в установените световни медии доведе до обратното - по-лесно разпространяване на фалшиви новини от малки "достоверни " източници. Те после биват отразени от по-големи профили в социалните медии, които не са задължени да проверят информацията си. 

Какви опасности се крият във фалшивите новини?

Демократичните общества са основани на близки ценности и морал, като в тяхната основа са човешките права. Едно от тези вродени човешки права, подкрепяно от ООН, НАТО, ЕС и ЕК, е правото на информация. От стотици години политически анализатори твърдят, че една демокрация е толкова силна, колкото най- неинформирания и необразования й член. Макар и хиперболизация, в тази поговорка се крие истина -  повярваме ли на фалшива новина, това се отразява на действията и на гласовете ни. 

Може да предизвика бунт и дискриминация към малцинство, липса на ваксинация и заплаха за здравето ни, екстремизъм и незнание за глобални проблеми

Какво общо има Channel3Now?.

Channel3Now е  търговска операция, която се опитва да обобщи криминални новини, като същевременно печели пари от социалните медии. До момента не са открити никакви доказателства в подкрепа на твърденията, че дезинформацията на Channel3Now може да е свързана с Русия.

Източникът, който твърди, че е от ръководството на Channel3Now, заяви, че публикуването на фалшивото име "не е трябвало да се случва, но това е било грешка, а не умишлено".

Фалшивата статия не е имала поименно заглавие и не е ясно кой точно я е написал.

Независимо дали е било целенасочено или не, или дали протестите са били неизбежни- това е новината, която разпали огъня на недоволството сред британците и действа като катализатор на безредиците.

Аматьорски хокеист от Нова Скотия на име Джеймс е един от хората, свързани с Channel3Now. Името му се появява като рядко срещан автор на сайта, а негова снимка се появява на свързана страница в LinkedIn.

Профилът във Facebook, свързан с Джеймс, има само четирима приятели, един от които се казва Фархан. В профила му във Facebook се казва, че той е журналист за сайта.

Акаунтът в социалната мрежа на училището, в което Джеймс е играл хокей, и един от неговите приятели потвърждават, че той е реален човек, който е завършил преди четири години.

Журналист  на ВВС се свързва с един от приятелите на хокеиста, който казва, че Джеймс иска да знае "какво ще бъде неговото участие в статията?" След въпрос дали Джеймс отрича участието си в Channel3Now, комуникацията спира.

Бивши колеги на Фархан, няколко от които се намират в Пакистан, потвърждават самоличността му. В профилите си в социалните мрежи той публикува информация за ислямската си вяра и за децата си. Името му не фигурира във фалшивата статия.

Предполагаемият член от "главния офис" на сайта в САЩ е известен като Кевин, твърди, че е "главен редактор", но после казва, че е "продуцент на проверката".  Кевин отказва да сподели името на собственика на сайта, който според него се притеснява "не само за себе си, но и за всички, които работят за него".

Кевин твърди, че в САЩ, Обединеното кралство, Пакистан и Индия има "повече от 30" души, които работят за сайта, обикновено наети от сайтове за хора на свободна практика - включително Фархан и Джеймс. Той казва как Фархан по-специално не е участвал в лъжливата история за Саутпорт, за която сайтът публично се извини, и обвинява "нашия екип, базиран в Обединеното кралство".

След неверните твърдения, споделени от Channel3Now, сайтът беше обвинен, че е свързан с руската държава въз основа на стари видеоклипове в канала му в YouTube на руски език.

Кевин казва, че сайтът е закупил бивш рускоезичен канал в YouTube, който се е фокусирал върху автомобилни ралита "преди много години", а по-късно е променил името му.

В продължение на около шест години в акаунта не са били публикувани видеоклипове, преди да започне да се качва съдържание, свързано с Пакистан - където се намира Фархан и където сайтът признава, че има автори.

"Това, че сме закупили канал в YouTube от руски продавач, не означава, че имаме някакви връзки", казва Кевин.

"Ние сме независим дигитален медиен сайт, който отразява новини от цял свят".

Възможно е да се закупи и да се пренасочи канал, който вече е бил монетизиран от YouTube. Това може да бъде бърз начин за създаване на аудитория, който позволява на акаунта да започне да печели пари веднага.

"Колкото се може повече истории"

Въпреки че не открих доказателства, които да подкрепят тези твърдения за руски връзки с Channel3Now, прокремълските канали в Telegram наистина споделяха и усилваха фалшивите публикации на сайта. Това е тактика, която те често използват.

Кевин каза, че сайтът е търговски и "отразяването на възможно най-много истории" му помага да генерира приходи. По-голямата част от историите му са точни - изглежда, че черпят от надеждни източници за стрелби и автомобилни катастрофи в САЩ. Въпреки това сайтът е споделил още неверни спекулации за нападателя от Саутпорт, а също и за лицето, което се е опитало да убие Доналд Тръмп.

След фалшивата история за Саутпорт и медийното отразяване на Channel3Now Кевин казва, че каналът му в YouTube и почти всички негови "многобройни страници във Facebook" са били спрени, но не и профилите му в X. Страницата във Facebook, която изключително споделя повторно съдържание от сайта, наречена Daily Felon, също остава в действие.

Кевин казва, че вината за бурята в социалните медии, свързана със заподозрения в Саутпорт и последвалите безредици, не може да се хвърли изцяло върху "малък акаунт в Twitter", който е допуснал "грешка".

До известна степен той е прав. Невярната история на Channel3Now наистина се превърна в източник, цитиран от много акаунти в социалните медии, което накара фалшивите обвинения да станат вирусни.

Няколко от тях са базирани в Обединеното кралство и САЩ и имат опит в публикуването на дезинформация по теми като пандемията, ваксините и изменението на климата. Тези профили са успели да съберат значителен брой последователи и да разпространят съдържанието си до повече хора след промените, които Илън Мъск направи, след като купи Twitter.

Един профил - принадлежащ на жена на име Бернадет Спофорт - е обвинен, че е направил първия пост с фалшивото име на нападателя от Саутпорт. Тя отрича да е негов източник, като казва, че е видяла името в интернет в друг пост, който междувременно е бил изтрит.

​В телефонен разговор с BBC тя казва, че е "ужасена" от нападението, но изтрива публикацията си веднага след като разбира, че е фалшива. Тя заяви, че "не е мотивирана да печели пари" от профила си.

"Защо, по дяволите, бих си измислила подобно нещо? Нямам какво да спечеля и мога да загубя всичко", каза тя. Тя осъди неотдавнашното насилие.

Преди това Спофорт беше споделяла постове, в които се повдигаха въпроси относно мерките за локдауна и нулево нетно изменение на климата. Профилът ѝ обаче беше временно премахнат от Twitter още през 2021 г. след обвинения, че е популяризирала дезинформация за ваксината "Ковида-19" и пандемията. Тя оспори твърденията и заяви, че вярва, че COVID е истински.

След поемането на управлението от Мъск постовете ѝ сравнително редовно получават повече от един милион преглеждания.

Невярното твърдение, което  Спофорт публикува за нападателя от Саутпорт, бързо беше споделено отново от група инфлуенсъри и профили, споделящи теории на конспирацията, които имат история на споделяне на антиимиграционни и крайно десни идеи.

Много от тях са закупили сини отметки, които индикират верификация в Х, което придава облик на достоверност на публикациите им. Закупуването на синята отметка е нещо, което Мъск въведе след като пое управлението на Twitter.

Популяризирането на тези идеи в социалните мрежи може да бъде печелившо, както за акаунти, свързани с теорията на конспирацията, така и за акаунти с търговска насоченост, като Channel3Now.

Милиони гледания

Някои профили натрупаха милиони гледания през последната седмица, публикувайки материали за нападенията в Саутпорт и последвалите безредици. "Споделянето на приходите от реклами" на X означава, че потребителите със сини отметки могат да получат дял от приходите от рекламите в своите отговори.

Според оценки на потребители с по-малко от половин милион последователи, които са генерирали приходи по този начин, акаунтите могат да печелят по 10-20 долара на милион гледания или показвания в X. Някои от тези акаунти, споделящи дезинформация, събират повече от милион показвания почти всяка публикация и споделят публикации по няколко пъти на ден.

Други компании за социални медии - освен X - също позволяват на потребителите да печелят пари от гледания. Но YouTube, TikTok, Instagram и Facebook преди това са демонетизирали или спрели някои профили, публикуващи съдържание, което нарушава техните насоки за дезинформация. Освен правилата срещу фалшиво съдържание с изкуствен интелект, X няма насоки за дезинформация.

Напомняме, че дезинформация е целенасоченото разпространяване на фалшиво и невярно съдържание, докато мисинформация е инцидентното разпространяване на невярно съдържание. 

Макар че политиците призоваха компаниите за социални медии да направят повече след бунтовете, наскоро приетият в Обединеното кралство Закон за онлайн безопасността понастоящем не предвижда законодателни мерки срещу дезинформацията, след като се появиха опасения, че това може да ограничи свободата на изразяване.

Според данни на ВВС, хората, които участват в публикуването на невярна информация, често са базирани в чужбина, което прави предприемането на действия срещу тях много по-трудно.

Вместо това правомощията за справяне с този вид съдържание в момента са на самите компании за социални медии.

Историята на Channel3Now показва каква тежест и последици могат да имат фалшивите новини, без значение дали са пример за дезинформация или мисинформация. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 17 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 51 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"