33

О ткакто Будапеща пое ротационното председателство на ЕС миналата седмица, унгарският лидер Виктор Орбан предприе множество посещения с дипломатическа цел, предава Politico.

От Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, до Москва, за да проведе разговор с руския лидер Владимир Путин, и накрая до Пекин за визита със Си Дзинпин, унгарският министър-председател изпълни главозамайваща програма за глобална дипломация, която според него има за цел да донесе мир на Украйна.

(Видеото е архивно: Столтенберг: Орбан е информирал НАТО преди посещението си в Русия)

Но пътуването на Орбан накара президентите на европейските страни да извърнат очи, а шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел критикуваха унгарския лидер.

Конфликтът започна в социалните мрежи миналия вторник, втория ден от шестмесечното унгарско председателство на Съвета на ЕС, с един видеоклип, който нарочно представяше Орбан като човек с мисия.

Грандиозен кортеж, надуващ сирени и мигащ със сини и червени светлини на път "за мир". Драматична музика, кадри в стил екшън филм и - 2100 км по-късно, в столицата на Украйна - се появи човекът, който твърди, че може да предотврати световна война.

Музиката става все по-силна, когато пристига в президентския дворец в Киев. Орбан седна с украинския президент Зеленски за "три часа преговори", които завършиха с усмивки и от двете страни и пресконференция с ръкостискане.

Виктор Орбан отиде в Москва за разговори с руския лидер Владимир Путин.

Само три дни по-късно Орбан отново замина - създавайки много по-големи противоречия сред лидерите на ЕС, които настояват, че той не говори от тяхно име; че ролята му на унгарски министър-председател, който ръководи Съвета на ЕС, е дипломатически без значение.

Въпреки протестите от Брюксел Орбан гордо заяви, че е дошъл в Москва като емисар на Европейския съюз. "Не можем да постигнем мир без диалог и дипломатически канали", заяви Орбан в Кремъл. "Видях, че позициите са далеч една от друга, но по отношение на възстановяването на диалога днес беше направена първата важна стъпка." В края на видеоклипа от пътуването му се появи логото на унгарското председателство с тръмписткия му лозунг: Да направим Европа отново велика (MEGA)

Посещението на Орбан при Путин, по време на което той изглеждаше лишен от част от смелостта, която демонстрира в клипа си в Киев, имаше ефект на бумеранг, когато в понеделник сутринта силите на Путин бомбардираха детска болница в Киев.

Според един от брюкселските информатори ренегатската дипломатическа мисия е убила унгарското председателство на ЕС.

"Държавите членки вече се дразнеха от мотото "MEGA". Но срещата с Путин трайно ще засенчи унгарското председателство", заяви дипломат от ЕС пред Politico.

"С подобна среща председателството приключва, преди да е започнало."

Но дали за Орбан това е от значение? Или той използва председателството като инструмент, за да се държи като това, което го наричат поддръжниците му у дома: Лидер на Европа?

"Китай е единствената световна сила, която ясно се е ангажирала с мира. Това е важно за Унгария и за целия Европейски съюз", каза Орбан, като се поклони пред китайския президент Си Дзинпин, когото САЩ - съюзник на Унгария в НАТО - обвиниха, че подкрепя руската агресия в Украйна.

Но истинската причина за вихрената първа седмица на Орбан като председател на ЕС може да се крие на по-лична основа, твърди Politico.

Партията на Орбан, Фидес, току-що претърпя най-слабия си резултат от 15 години насам на европейските избори и се появи нов опонент. Петер Магяр беше дългогодишен съюзник на Орбан, но през февруари той се обърна срещу него и създаде обществено движение, което се превърна в партия - и получи почти 30 % от гласовете в урните. Това беше най-силното представяне на опозиционна партия в Унгария през последните 15 години.

След тежка рецесия и празен бюджет Орбан няма какво да предложи на обществото, което да му спечели подкрепа. Той обаче би могъл да се представи като "миротворец", точно както направи по време на предизборната кампания.

"Орбан изгражда образ на разширяваща се външна политика от 2014-2015 г. насам. Сегашният очевиден резултат от това е разказът за "мирната мисия", който също така е свързан с преследването на собствените му икономически интереси и който той изгради много силно за собствената си електорална база на последните избори", казва пред POLITICO  Ботонд Феледи, геополитически анализатор в Red Snow.

Но тактиката на Орбан може да се обърне и срещу него. Посланиците на ЕС ще обсъдят председателството и неотдавнашните му пътувания на срещата си в сряда в Брюксел, което е първият знак, че служителите на ЕС могат да преминат от само публични осъждания към конкретни действия за ограничаване на председателството на Будапеща.

Според втори дипломат от ЕС има нарастващи притеснения за Орбан. "Би трябвало да е ясно, че той представлява само собствената си страна, но вместо това той умишлено оставя много неясноти", каза дипломатът.

Дипломатът допълни, че напрежението е високо след първата седмица на председателството и се очаква да нарасне още повече при приближаването на Съвета по външни работи на 20 юли, тъй като Унгария продължава да блокира финансирането, целящо да помогне на Украйна да получи пари за закупуване на оръжия от ЕС.

Трети дипломат от ЕС, на когото също бе предоставена анонимност, за да говори свободно, заяви пред Politico: "Сега обсъждаме какво точно да направим в сряда. Налице е много ясно политическо неодобрение."

Малко вероятно е Брюксел да има желанието да се опита да удари Унгария заради глобалната грандомания на Орбан веднага, пише Politico,  макар че според анализатори има механизми, които да лишат Орбан от председателството.

"Ако покажат решимост да дадат подходящ отговор на "шок и страхопочитание" на Орбан, чиято цел е да осмива ЕС, те могат да се отърват от унгарското председателство в рамките на седмици", пише Даниел Хегедюс, старши сътрудник в German Marshall Fund.

Необходимо е квалифицирано мнозинство от четири пети в Европейския съвет, за да се пренапише графикът на ротационните председателства и да се измести началната дата на предстоящото полско председателство с няколко месеца.

Орбан, от своя страна, не дава признаци, че се вслушва в призивите на Брюксел за сдържаност - и в опитите за прекратяване на командването му. Той продължава да изпълнява натоварения график за пътуванията си - вече е на път за Вашингтон за срещата на върха на НАТО тази седмица.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 10 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро