30

П од ръководството на унгарския министър-председател Виктор Орбан нова крайнодясна евроскептична група - „Патриоти за Европа“ - се превърна в третия по големина блок в Европейския парламент.

(Във видеото: Премиерът на Унгария се срещна с Доналд Тръмп)

Успехът на инициативата на Орбан е забележително постижение. Унгарският лидер успя да реорганизира крайната десница в Европа около своя образ и този на своята партия „Фидес“, която беше изхвърлена в политическата пустиня след напускането на дясноцентристката група на Европейската народна партия през 2019 г.

Създаването на групата „Патриоти“ показва, че Орбан е далеч по-малко изолиран, отколкото се смяташе първоначално, и е способен да създаде коалиция от съмишленици, които споделят стратегическата му цел - създаване на „Европа на националните държави“. То подсказва, че крайно десните групи в ЕС са по-сплотени от всякога в тази визия. И те представляват пряко предизвикателство за по-прагматичния популизъм, подкрепян от италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Орбан затвърди съюза си с френския Национален сбор - най-голямата крайнодясна партия на континента, въпреки че не успя да постигне мнозинство на предсрочните избори в страната. По подобен начин крайнодясна Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс в Нидерландия също премина към Патриотите от бившата крайнодясна парламентарна група - „Идентичност и демокрация“ - след като спечели миналогодишните холандски избори и за първи път влезе в коалиционно правителство.

Все пак тази консолидация няма да промени съвсем баланса на силите в Парламента и е малко вероятно да повлияе значително върху формирането на политиката на ЕС - поне в краткосрочен план.

Центристките проевропейски партии запазиха значително мнозинство в Брюксел. Заедно със Зелените те лесно събраха достатъчно гласове, за да преназначат председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за втори мандат, както и да подкрепят нейните законодателни приоритети след това.

Така Патриотите ще останат в опозиция с ограничени възможности да влияят върху законодателния процес на ЕС. Големината на групата ще ѝ позволи малко повече финансиране, видимост и изява в парламентарните процедури, но ще ѝ бъде отказано значително представителство в ръководните органи на парламента - например председатели на комисии.

Средносрочните предизвикателства обаче са много по-обезпокоителни.

Както вече споменахме, Патриотите представляват пряко предизвикателство за „третия път“ на конструктивния популизъм на Мелони. Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която тя оглавява, няма да се слее с Патриотите. А двамата ѝ основни членове - партията на Мелони „Братя на Италия“ и основната полска опозиционна партия „Право и справедливост“ - отказаха да се присъединят към Орбан, пише Politicо.

Това означава, че засега Мелони ще продължи да се колебае между крайната десница и официалната власт на ЕС, като същевременно държи възможностите си отворени. Нейните депутати сега представят ЕКР като мост между двата лагера. А фактът, че на втория тур на парламентарните избори във Франция беше проверен настъплението на Националното обединение, й дава още една причина да изчака и да продължи да работи конструктивно с Брюксел, Берлин и Париж за постигане на италианските приоритети.

Но ЕКР губи позиции. Нейните амбиции да се превърне в третата по големина група в Парламента бяха осуетени. И въпреки силните отношения с „Братя на Италия“, испанската партия „Вокс“ напусна, за да се присъедини към Патриотите.

Освен това, след като получи подкрепата на Зелените, фон дер Лайен вече ще бъде по-малко зависима от италианския лидер - което отчасти обяснява защо тя се въздържа при решението на Европейския съвет да даде на германеца още един мандат. Това беше опит да се потвърди нейната значимост и да се установи известно влияние върху фон дер Лайен в бъдеще.

Това е така, защото с течение на времето промените в баланса на силите в Съвета - истинското седалище на властта в ЕС - вероятно ще се окажат по-значими.

Понастоящем патриотите контролират само едно място в Съвета - това на Орбан. Те имат непряко влияние и върху още две места - в Нидерландия и Италия.

Въпреки това броят на патриотите в Съвета вероятно ще нарасне с течение на времето, тъй като няколкото национални избори, насрочени за следващите месеци и години, имат голям шанс да излъчат повече крайнодесни правителства. Така например през септември ще се проведат избори в Австрия, където крайнодясната Партия на свободата води в проучванията, а през есента на следващата година - в Чешката република, където националистическата партия „Действие на недоволните граждани“ на бившия министър-председател Андрей Бабиш е твърдо начело.

Така че, въпреки че крайно десните партии ще продължат да се борят с вътрешни разногласия по отношение на политиката, а фон дер Лайен все още ще може да управлява от центъра, резултатите от няколко национални избори може да дадат на групата повече представителство. А това развитие на събитията би рискувало да подкопае единството на ЕС в ключови области, най-вече бюджета на ЕС, разширяването и външната политика - особено когато става въпрос за Украйна.

Досега ЕС намери начини да заобиколи няколкото опита за вето на Орбан по отношение на Украйна чрез комбинация от убеждаване и финансово извиване на ръце. Но една по-голяма и по-решителна група от неохотно настроени правителства ще се окаже много по-трудна за удържане.

Това обаче не е предрешен въпрос. Мелони продължава да изразява подкрепата си за Киев. Популисткият министър-председател на Словакия Роберт Фицо не последва критиките си срещу военната помощ за Киев и не се въздържа да наложи вето. Същото важи и за нидерландската PVV, която смекчи позицията си, след като се съгласи да запази подкрепата на Хага за Украйна като част от дясноцентристко коалиционно правителство.

Възможно е по подобен начин да бъдат кооптирани и други приятелски настроени към Русия крайно десни партии. Но рискът, че европейското единство ще бъде компрометирано - особено ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели президентските избори през ноември - сега очевидно нараства.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 32 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн гласуването, което ще избере един от участниците в социалния експеримент, вече е отворено nа платформата NOVA PLAY и сайта nova.bg

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 6 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 7 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 8 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 8 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 8 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени