Ф талатите — синтетични химикали, използвани в ежедневни продукти като опаковки за храни, средства за лична хигиена, детски играчки и други — са свързани с аномалии в неврологичното развитие при кърмачетата, пише CNN.
Сега учените може би са открили биологичния механизъм, който стои зад този феномен. Изследванията показват, че излагането на фталати в утробата влияе върху метаболизма на невротрансмитерите и аминокиселините, участващи в съзряването на мозъка, според проучване, публикувано в списание Nature Communications.
Този доклад е първият, който използва нецелева метаболомика — анализ на всички малки молекули или метаболити в дадена биологична система — за да установи връзката между експозицията на майката към фталати, метаболитните промени при новороденото и последващото неврологично развитие.
„Това е значителна крачка напред в разбирането на начина, по който химическото излагане по време на бременност формира развитието на бебетата на молекулярно ниво“, казва д-р Донгхай Лианг, старши автор на изследването и доцент по здравеопазване на околната среда в Училището по обществено здраве Rollins към университета Емори в Атланта.
Въведени за първи път през 20-те години на миналия век, фталатите се използват за омекотяване и придаване на гъвкавост на пластмасите, особено в продукти от поливинилхлорид (PVC) като винилови настилки, медицински изделия, детски играчки, опаковки за храни и завеси за душ. Те също се добавят към козметика и продукти за лична хигиена като дезодоранти, лакове за нокти, парфюми, шампоани и лосиони, за да подобрят текстурата и задържат ароматите.
Фталатите са ендокринни разрушители, които се свързват с множество здравословни проблеми — преждевременно раждане, аномалии в развитието на гениталиите при новородени, детско затлъстяване, астма, рак, сърдечно-съдови заболявания и репродуктивни нарушения, като намален брой сперматозоиди и понижени нива на тестостерон при мъжете.
„Проучването беше необходимо, защото фталатите са буквално навсякъде в нашето ежедневие“, казва Лианг, което им е спечелило прякора „химикали навсякъде “.
Въздействие върху здравето на бебетата
Проучването се основава на данни от афроамериканската кохорта майка-дете в Атланта, събрани между 2016 и 2018 г. В проби от урина на 216 майки, взети между 8-ма и 14-та гестационна седмица, както и на 145 майки в период между 24-та и 30-та седмица, учените измерват осем метаболита на фталати. В рамките на 48 часа след раждането кръвни проби от петата на новородените се анализират за съответните биомаркери.
Резултатите показват, че пренаталното излагане на фталати е свързано с по-ниски нива на тирозин — аминокиселина, която е предшественик на тироксина, ключов хормон за развитието. Намалените нива на тироксин са асоциирани с по-висок риск от неврологични проблеми при новородени. Освен това тирозинът е предшественик на невротрансмитерите допамин, норепинефрин и епинефрин, които играят критична роля в регулацията на стресовите реакции и когнитивните функции. Недостигът им може да доведе до тревожност, депресия и затруднена концентрация.
Освен това пренаталното излагане на фталати е свързано с по-ниски нива на триптофан, аминокиселина, която се преобразува в серотонин – ключов невротрансмитер, регулиращ настроението, съня, паметта и храносмилането. Ниските нива на серотонин са свързани с повишен риск от депресия, тревожност и проблеми със съня.
Тези биологични промени са в корелация с по-ниски резултати от тестове, измерващи вниманието и способността за реакция при новородените.
Необходимостта от промяна
Д-р Леонардо Трасанде, директор на Центъра за изследване на околните рискове към Нюйоркския университет, подчертава, че пластмасата, съдържаща фталати, продължава да се използва широко, въпреки доказателствата за вредите ѝ. „Вече знаем, че тези химикали не само вредят на развитието на мозъка на бебетата, но и имат дългосрочни последици за здравето, които струват на САЩ приблизително 250 милиарда долара годишно“, коментира той.
Според него дискусията не трябва да се фокусира върху това дали фталатите са вредни, а върху това какви действия да бъдат предприети.
Въпреки че Американският съвет по химия защитава употребата на фталати, някои учени, като д-р Сузане Брандер, настояват за тяхната забрана. „Предлагаме забрана на фталатите като група, поради доказаната им токсичност и способността им да нанасят вреди дори в изключително ниски дози“, казва тя.
В същото време потребителите могат да намалят експозицията си на фталати, като:
- Използват съдове от стъкло, неръждаема стомана или чугун вместо пластмаса.
- Избягват загряването на храна в пластмасови съдове в микровълнова печка.
- Търсят козметични продукти с етикет „без фталати“.
- Поддържат чистота в дома чрез редовно почистване с влажна кърпа, тъй като фталатите се натрупват в домашния прах.
„Тежестта на доказването на безопасността на новите материали трябва да пада върху производителите, преди те да навлязат в масова употреба“, категоричен е Трасанде.
Фталатите продължават да бъдат част от нашето ежедневие, но нарастващите доказателства за вредите им поставят въпроса: не е ли време за по-сериозни регулации и алтернативи?