13

П реди близо две седмици във Вашингтон се състоя среща на върха на НАТО, участниците в която обсъдиха редица въпроси. Очаквано, сред засегнатите теми беше тази за отношенията между Китай и Русия. В декларация, приета в края на форума, лидерите на Алианса подчертаха, че Пекин се е превърнал в помощник и „решаващ фактор“ за руската инвазия в Украйна. В документа се отбелязва още, че т. нар. „партньорство без ограничения“ между двете страни е повод за „дълбока загриженост“. Отговорът на Китай не закъсня. Страната отхвърли всички обвинения и напомни, че не тя е предизвикала избухването на войната. „НАТО трябва да престане да раздухва т. нар. китайска заплаха, провокирайки конфронтация и съперничество“, призова представител на мисията на Пекин в ЕС. В същото време, няма как да се отрече, че партньорството между Китай и Русия се задълбочи след избухването на конфликта в Украйна. Освен това, през последните седмици Пекин взе участие във военни учения, които повдигнаха много въпроси, свързани със стратегическите цели на азиатската страна.

  • Демонстрация на сила

В навечерието на срещата на НАТО, Китай и Беларус започнаха 11-дневни съвместни военни учения в непосредствена близост до границата на Полша. В тях взеха участие около 200 войници, а основната им цел беше „изграждането на взаимно доверие“ между двете страни. През изминалата година няколко събития нагледно демонстрираха, че сътрудничеството между Пекин и Минск, определено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг като „авторитарно“ и „непрозрачно“, набира сила. През 2023 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Китай два пъти и се срещна с китайския си колега Си Цзинпин, задълбочавайки „всеобхватното стратегическо партньорство“ между двете държави. Освен това, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, провела се на 4 юли тази година, беше взето решение Минск да стане неин член.

В интерес на истината, датите за провеждането на военните учения бяха обявени още през 2019 г. Те, разбира се, можеха да бъдат отложени, но такъв ход не би бил в интерес на Китай. Страната редовно използва подобни учения като начин, по който изразява недоволството си от определени геополитически събития. Именно това се случи през август 2022 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. В отговор, китайската армия проведе мащабни учения край бреговете на острова. Подобна е ситуацията и в момента. С действията си Пекин и Минск искат да демонстрират пред НАТО, че, ако се наложи, са готови да действат единно.

Въпреки че задълбочаващото се партньорство между двете страни може да бъде счетено за опит на Поднебесната империя да откъсне Беларус от руската сфера на влияние, отношенията между Пекин и Москва не са застрашени. Експертите са единодушни, че Китай и Русия са твърде зависими една от друга, за да рискуват партньорството си. Показателна беше визитата на руския президент Владимир Путин в Северна Корея и подписаното споразумение за взаимна отбрана между Москва и Пхенян. Този ход несъмнено е породил известни притеснения у Пекин, но съществена реакция така и не последва. Освен това, Китай и Русия полагат сериозни усилия да задълбочат сътрудничеството си със страни като Северна Корея, Беларус и Иран, изграждайки своеобразна коалиция от страни, начело на които стоят авторитарни режими, считащи НАТО за заплаха.

  • Растящото напрежение в Южнокитайско море

Китай взе участие и в още едни военни учения, този път заедно с Русия. Те се проведоха в района на Южнокитайско море, като кораби на двете държави „репетираха“ нападения срещу подводници, военноморски сражения, както и противовъздушна отбрана на плавателни съдове. Целта на ученията е „да заздравят сътрудничеството между Руската федерация и Китайската народна република, както и да укрепят мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион“, се отбелязва в изявление на руския Тихоокеански флот. Експертите са на друго мнение. Според тях, Москва иска да подчертае подкрепата си за претенциите на Пекин в Южнокитайско море, включително за т. нар. „Втора плитчина на Томас“, за контрола върху която претендират и Филипините. По нареждане на Манила, там през 1999 г. умишлено беше закотвен военният кораб „Сиера Мадре“ и периодично на борда му се разполагат военни части – нещо, което е обект на остри критики от страна на Пекин.

Филипините на свой ред припомнят, че са спечелили международно арбитражно решение през 2016 г. срещу претенциите на Китай в Южнокитайско море. Трибуналът, разгледал този въпрос, постанови, че исканията на Пекин нямат правно основание. Въпреки това, решението не е признато от китайските власти, които продължават да създават изкуствени острови в Южнокитайско море – и то в райони, припокриващи се с изключителните изкуствени зони на страни като Филипините, Виетнам, Малайзия, Индонезия и Бруней. Неслучайно американски официални представители наскоро припомниха, че Вашингтон продължава да държи на ангажимента си за взаимна отбрана с Манила. Напрежението не спира да расте, а все повече анализатори предупреждават, че е напълно възможно да се стигне до избухването на въоръжен конфликт. Надежда за намирането на изход от кризата по пътя на дипломацията все пак има. Преди дни Филипините и Китай се споразумяха да създадат нови линии за комуникация, целта на които е да се постигне консенсус по отношение на морските спорове между двете страни.

Когато става въпрос за отношенията между Пекин и Москва, няма как да бъде пропусната темата за войната в Украйна. Китайските власти отказват да осъдят по недвусмислен начин руската инвазия и призовават за незабавно започване на преговори. Освен това, те не се включиха в международните санкции, наложени на Москва, нито взеха участие в инициираната от Киев среща за мир, състояла се в Швейцария през юни тази година. Нещо повече – Китай задълбочи търговските си отношения с Русия и помага на Кремъл да поддържа военната си индустрия. Повечето експерти са на мнение, че Пекин може да изиграе важна роля в евентуалното започване на мирни преговори между Москва и Киев. Показателна в това отношение е визитата на украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Китай. Според Киев, основната цел на посещението е да се обсъди прекратяването на руската агресия, както и да се потърси начин за постигането на траен и справедлив мир.

Още от автора:

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 12 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро