24

Е дин от най-често задаваните въпроси в навечерието на президентските избори в САЩ е кого ще подкрепят младите американци. Редица анализатори твърдят, че техният глас може да се окаже от решаващо значение за изхода от вота. Предстои да разберем дали тези прогнози ще се сбъднат, но в момента едно нещо изглежда безспорно – повечето от въпросните гласоподаватели са поддръжници на кандидата на демократите Камала Харис и редовно публикуват материали в социалните мрежи „ТикТок“ и „Инстаграм“, в които изразяват подкрепата си за нея. Междувременно, опонентът ѝ – републиканецът Доналд Тръмп, също се опитва да привлече младите американци на своя страна.

  • Преднината на Харис

Към настоящия момент, Харис се радва на значително по-голяма подкрепа сред младите жители на САЩ от Тръмп. Всички социологически проучвания показват едно и също – ако вотът се проведе днес, тя ще получи между 50 и 60 процента от техните гласове (тук трябва да се отбележи, че в някои проучвания за млади гласоподаватели се считат хората на възраст между 18 и 29 години, докато в други – между 18 и 34). В същото време, за Тръмп биха гласували около 34 на сто от тях.

На пръв поглед, разликата между двамата кандидати е внушителна и може да окаже съществено влияние върху изхода от изборите на 5 ноември. Това, обаче, не е точно така. Основните причини са две. От една страна, почти невъзможно е да се изчисли с абсолютна точност каква част от младите американци трябва да гласуват за Харис, за да гарантират нейната победа. Освен това, някои експерти предупреждават, че да се разчита на тяхната подкрепа е опасна стратегия, тъй като поведението им в голяма степен е непредсказуемо и няма как да се предвиди колко от тях действително ще отидат до урните, за да упражнят правото си на глас.

Статистиката е повече от показателна. Едва 25,5 процента от хората на възраст между 18 и 29 години са подкрепили някой от кандидатите, издигнати от демократите и републиканците, по време на междинните избори в САЩ, състояли се през 2022 г. За сравнение, активността сред американците на възраст над 60 години е надхвърлила 63 на сто. Президентският вот през 2020 г. пък беше белязан от истински рекорд – цели 52,5 процента от младежите упражниха правото си на глас. Отново, разликата с хората на възраст над 60 години е осезаема, тъй като при тях активността беше 78 на сто. Да се прогнозира каква част от младите хора ще гласуват през ноември е трудна задача. Много от тях не крият, че не възнамеряват да подкрепят нито Харис, нито Тръмп, което означава, че тенденцията най-вероятно ще се запази. Социолозите на свой ред припомнят, че САЩ са една от страните, в които избирателната активност сред младите хора е най-ниска. В други западни държави, сред които Германия и Канада, тя е около два пъти по-висока.

  • Апатичността на младите избиратели

Причините, поради които младите американци не гласуват, са няколко, отбелязват експертите. На първо място, повечето от тях просто не се вълнуват от темите, свързани с политиката и управлението на страната. Според последните социологически изследвания, 77 на сто от младежите са заявили, че възнамеряват да упражнят правото си на глас (при по-възрастните, този процент е 90). Това може и да звучи впечатляващо, но не отговаря на действителността. Анализаторите са единодушни, че приблизително половината от интервюираните най-вероятно ще променят мнението си и всъщност няма да гласуват.

Професор Джон Холбейн, който е политолог от университета във Вирджиния, обръща внимание на една важна подробност – апатичността на младежите. „През 2018 г. проведохме изследване, което разкри нещо интересно. Много млади хора отбелязаха, че не се вълнуват от изборите, тъй като гласуването е сериозен ангажимент, за който не са подготвени. Те споделиха, че графиците им са твърде натоварени и непрекъснато се променят, поради което темата за политиката не е сред техните приоритети. Не бива да забравяме, че много от тях едновременно учат и ходят на работа, а освен това нямат никакъв опит с попълването на формулярите, необходими за регистрация на гласоподаватели. Така, гласуването се превръща в непоносимо бреме за редица младежи“, подчертава проф. Холбейн.

  • Предложения за справяне с проблема

Едно от най-често споменаваните решения на проблема с ниската избирателна активност сред младежите е превръщането на някои знаменитости в активни участници в политическия процес. Когато някоя звезда – като Тейлър Суифт, например, подкрепи даден кандидат, много от нейните почитатели ще се вслушат в призива ѝ и ще упражнят правото си на глас. Това, обаче, няма как да промени факта, че младежите не се интересуват от политика. Следвайки своя идол, те се опитват да му подражават, но без да се замислят дали действително са съгласни с идеите и възгледите на кандидата, за когото гласуват.

Процесът по регистрация на гласоподавателите също е голяма пречка за много млади хора. По официални данни, през 2022 г. едва 40 на сто от тях са разполагали с необходимите документи, за да се включат в междинните избори. Програмите, които помагат на младежите в този процес, могат да се окажат от изключително голяма важност. В тази връзка, вече се изготвят и предоставят подробни „планове за действие“, съдържащи както ценни съвети, така и карти с маршрутите до избирателните секции. Други експерти предлагат да се изпращат текстови съобщения, които да напомнят за наближаващите избори. На все по-голяма подкрепа се радват и още две идеи. Едната от тях е да се разреши регистрацията на гласоподаватели в деня на изборите, а другата – да се позволи на лица, които все още нямат 18 години, предварително да заявят намерението си да упражнят правото си на глас. В момента, това могат да направят жителите на общо 21 щата, включително Калифорния, Масачузетс, Флорида и Луизиана.

„Изследването, което проведохме, показа, че в държавите, където е извършена подобна реформа, разликата между избирателната активност сред по-младите и по-възрастните намалява с приблизително една трета“, допълва проф. Холбейн.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 5 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 5 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 10 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 11 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 11 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 11 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 12 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 12 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция

<p>Романтична разходка: Вижте&nbsp;Харис и Тръмп хванати ръка за ръка (ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Перфектната буря от дезинформация": Как AI предизвиква противоречия на изборите в САЩ?

Свят Преди 12 часа

След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

<p>Имплантът на Мъск&nbsp;за слепи хора бе одобрен в САЩ</p>

Имплантът за слепи хора на Neuralink на Мъск бе одобрен в САЩ

Свят Преди 12 часа

От Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) официално одобриха новия имплант

<p>Как &quot;Приятели&quot; се превърна във феномен</p>

Зад кулисите на "Приятели": 30 години по-късно

Свят Преди 12 часа

Първоначално връзката на Моника и Чандлър трябваше да е краткотрайна

<p>Пеевски: РСМ да се извини на България и българите</p>

Политици поискаха България да реагира на РС Македония

България Преди 13 часа

От БСП, ДПС и "Продължаваме Промяната" критикуваха думите на Николоски