13

Д окато войната в Газа продължава, нарастват опасенията, че може да избухне друга близкоизточна война - с опустошителни последици за региона и извън него. Това посочва Орла Герен за BBC. 

Израел и ливанската въоръжена групировка “Хизбула” (подкрепена от Иран) си разменят огън през общата си граница през последните девет месеца. Ако този конфликт ескалира до тотална война, той може да засенчи разрушенията в Газа, да привлече подкрепяни от Иран милиции в Ирак и Йемен, да разпръсне жар в Близкия изток и да въвлече САЩ във войната. Самият Иран може да се намеси директно. 

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди за възможна тотална "катастрофа". 

Засега война тлее в летните горещини по протежение на 120 км участък от границата. Една искра по тази граница може да запали Близкия изток. 

Над плажа проехтява звук - внезапно дълбоко бумтене. Скоро след израелски удар от хълм в далечината се издига дим. Около басейна в курортен хотел няколко човека, правещи си слънчеви бани, стоят за кратко, за да огледат хоризонта, разказва Герен. 

Експлозиите са част от звука на лято 2024 г. в древния ливански град Тир, докато “Хизбула” и Израел си разменят огън през границата . 

„Още един ден, още една бомба“, казва 49-годишният Роланд, свивайки рамене. Той живее в чужбина, но се е върнал у дома, за да си почине. 

„Ние свикнахме някак с това през месеците, макар че децата все още са малко уплашени “, казва неговият приятел Мустафа. 

„Когато чуе експлозия, дъщеря му винаги пита „ще има ли бомба сега?“, казва той. 

По-рано този месец имаше масивна експлозия в неговия квартал в Тир, докато четиричленното му семейство вечеря. 

При този изстрел Израел уби високопоставен командир на “Хизбула”, Мохамед Нимах Насър. 

„Чухме шума, но продължихме да ядем“, казва Мустафа.  

Тир ще бъде огневата линия в случай на война, заедно с останалата част от Южен Ливан, крепост на “Хизбула”, посочва авторът на BBC.  

Сега сме на ръба на една потенциално опустошителна война, която и двете страни твърдят, че не желаят, коментират жители на региона.  

Израел удари централната част на Газа, праща танкове в Рафах

Как стигнахме до тук? 

На 8 октомври миналата година - един ден след като въоръжени бойци на “Хамас” нахлуха в Южен Израел и убиха около 1200 израелци, както и взеха други 251 за заложници - “Хизбула” се присъедини към конфликта, стреляйки от Ливан в Израел. 

Шиитската ислямистка въоръжена групировка заяви, че действа в подкрепа на Газа. 

Скоро Израел отвърна на огъня. 

“Хизбула”, която също е политическа партия, е най-мощната сила в Ливан. 

Подобно на “Хамас”, тя е обявена за терористична организация от много страни, включително Обединеното кралство и САЩ. 

За разлика от “Хамас”, “Хизбула” има огневата мощ да заплаши сериозно Израел. 

Смята се, че има арсенал от повече от 150 000 ракети - някои с прецизно насочване - способни да нанесат тежки щети в цялата страна. 

Какво представлява “Хизбула” в Ливан и ще влезе ли във война с Израел? 

Казано просто “Хизбула” (“Партията на Бога” - в буквален превод от англ. ез. - бел.ред.) има повече оръжия от много страни. 

Поддръжникът му Иран – който отрича правото на Израел да съществува – е щастлив да обучава и финансира враговете на еврейската държава. 

Конфликтът се разгаря с хиляди трансгранични удари. 

Някои страни вече казаха на своите граждани спешно да напуснат Ливан, сред тях са Германия, Холандия, Канада и Саудитска Арабия. Обединеното кралство препоръча ограничаването на всякакви пътувания до страната и призовава британците, които са там, да напуснат - докато все още могат. 

Засега и двете страни нанасят удари главно по военни цели, близо до границата Газа - оставайки в познатите червени линии. 

В Тир, от ливанската страна, видяхме разрушения в цивилни райони с изгорени полета, разрушени къщи и изоставени села, предава екипът BBC.  

И сегашната битка прогони десетки хиляди от домовете им - повече от 90 000 в Ливан и около 60 000 в Израел. 

Израелската армия съобщи, че “Хизбула” е убила 21 техни войници. Цивилните жертви са 12, според правителствени служители. 

Загубите на Ливан са много по-големи- 466, според Министерството на здравеопазването на Ливан. “Хизбула” твърди, че повечето от загиналите са бойци. 

Кой е Мохамед Дейф, военният ръководител на "Хамас", мишена на Израел?

"Не можем да им простим" 

„Никога не съм я наричал Сали“, казва баща ѝ Хюсеин Абдул Хасан Скайки. „Винаги съм я наричал „моят живот“ – тя беше всичко за мен”, допълва той.  

„Тя беше единственото момиче в къщата и ние я разглезихме, аз и тримата ѝ братя“, коментира Скайки.

25-годишната Сали беше доброволен парамедик. Тя беше убита от израелски удар след залез слънце на 14 юни, припомня BBC.  

Баща ѝ носи зеления шал на шиитското движение “Амал”, което е съюзник на “Хизбула”. 

Екип на BBC се среща с него в село Деир Канун Ен-Нахер. Главният път е осеян с избелели от слънцето плакати на бойци, убити в битка срещу “Израел” - някои през последните месеци, други през 2006 г., когато двете страни за последен път воюваха. 

В този конфликт “Хизбула” се бори с Израел до безизходица, но с огромна цена за Ливан и неговия народ. Имаше масивни разрушения и повече от 1000 ливански цивилни бяха убити - според официални данни - заедно с непотвърден брой бойци на “Хизбула”. 

Броят на загиналите в Израел е 160 според правителството, повечето от които войници. 

До Хюсеин има голям плакат на Сали със забрадка и униформа на парамедик. Той говори за дъщеря си с гордост и с мъка. 

„Тя обичаше да помага на хората“, казва той. 

Докато Хюсеин разговаря с екипа на BBC се чува силен трясък. Местният казва, че това е нормално, ежедневно явление. 

„От дълго време Израел убиваше нашите хора тук. Не можем да им простим. Няма надежда за мир с тях“, казва той. 

Този път няма смърт или унищожение. Вместо това израелските военни самолети пробиват звуковата бариера, за да всеят страх. 

От октомври Израел разпространява нещо друго в Южен Ливан - задушаващи, изгарящи бучки бял фосфор, съдържащи се в боеприпасите.  

Химическото вещество се възпламенява веднага при контакт с кислород. Той полепва по кожата и дрехите и може да изгори и костите, според Световната здравна организация (СЗО). 

Муса ал-Муса казва, че Израел е изстрелвал снаряди с бял фосфор по неговата земя в село ал-Бустан всеки ден в продължение на повече от месец, лишавайки го от дъха и прехраната му. 

„Носех шала си и го увих около устата и носа си, докато не ме докараха в болницата“, разказва той, сочейки към червено-белия кефийе – традиционен арабски шал. 

„Нямахме никакви маски. Не можех да дишам. Не виждах и метър пред себе си”, разказва Муса ал-Муса. 

Международната кампания Human Rights Watch потвърди използването на бял фосфор в няколко населени места в Южен Ливан, включително Ал-Бустан. 

В него се казва, че използването на бял фосфор от Израел е „незаконно в населените райони“. 

Израелските отбранителни сили (IDF) оспорват това, заявявайки, че използването на снаряди от бял фосфор за създаване на димна завеса „е законно според международното право“. В него се казва, че тези снаряди не се използват в гъсто населени райони „с някои изключения“. 

Подобно на много фермери по границата, Муса се страхува, че Израел е отровил реколтата му от тютюн и маслинови гори. 

„Белият фосфор изгаря земята, изгаря хората, реколтата и сградите“, казва той. 

Дори и да може да се върне у дома, той се страхува да прибере реколта, в случай че това навреди на семейството или купувачите му. 

Живее в неизвестност - в класна стая 4B на професионално училище в Тир. В сградата се приютяват около 30 семейства, избягали от граничната зона. Самотно малко момче препуска нагоре-надолу по празните коридори с велосипед. Когато питам Муса колко войни е виждал, той започва да се смее, разказва авторът на BBC. 

„Прекарах живота си във войни“, казва той. „Само Бог знае дали идва друга“, казва Муса. 

Израел: Високопоставен командир на "Хамас" е убит при удар в Газа

"Ние не се страхуваме" 

Мохамед Нимах Насър се би с Израел през 2006 г., а след това продължи да се бие в Сирия и Ирак. През последните месеци той „планира, ръководи и контролира много военни операции срещу израелския враг“, според “Хизбула”. 

Израел го проследява до Тир. На 3-ти юли той загива. Поразен е посред бял ден с въздушен удар, който превръща колата му в огнено кълбо.  

Той е погребан в бастиона на “Хизбула” в Южен Бейрут, припомня BBC. Погребението беше внимателно планирано и строго разделено - мъже в една област, жени в друга - включително пресата. Ковчегът му, покрит с жълтия флаг на “Хизбула”, беше транспортиран от носачи в камуфлажни униформи и червени барети. Имаше духов оркестър в безупречно бели униформи. Имаше усещане за държавно погребение, разказва Орла Герен. 

Ливан няма президент, управлява се от служебно правителство, а икономиката на страната е разбита. Той е разделян от секта и потънал в корупция, гражданите му са оставени да се грижат сами за себе си. Много ливанци са уморени. Последното нещо, което искат, е нова война, коментира Герен. 

"Хамас" се оттегля от мирните преговори

“Хизбула” вижда нещата по друг начин 

В края на погребалните молитви сред опечалените се говореше за „мъченичество“, а не за смърт, и за готовност за война, ако се стигне до нея. 

Хасан Хамие, 35-годишен медик, казва, че ще се бие. „Не се страхуваме“, казва той. 

„Всъщност копнеем за всеобща война. Мъченичеството е най-краткият път към Бога. Млади или стари, всички ние ще участваме в тази война, ако ни бъде наложена.” 

Лидерът на “Хизбула”, Хасан Насрала, подчерта, че въоръжената група е готова, но не е нетърпелива за война. Той казва, че ако има договорено прекратяване на огъня в Газа, “Хизбула” също ще прекрати огъня незабавно. 

Израел атакува Хан Юнис, палестинските власти съобщиха за 71 жертви

Това ще удовлетвори ли Израел? 

Израел вижда “Хизбула” като постоянна заплаха, която е твърде близо, за да се утеши. Най-малкото иска нейният тежко въоръжен враг да се оттегли от границата. 

Имаше много войнствени заплахи. Министърът на образованието на Израел Йоав Киш каза, че Ливан ще бъде „унищожен“. Министърът на отбраната Йоав Галант се включи, като каза, че страната ще бъде върната „в каменната ера“. 

IDF одобри "оперативни планове за офанзива в Ливан" преди месец. 

Засега танкове не преминават границата. Няма политическо решение за атака. Израел все още води война в Газа и битката на два фронта може да напрегне армията. 

Без дипломатическо решение между Израел и “Хизбула” - двама стари врагове - може да се стигне до необратима война, ако не сега, то по-късно, категоричен е авторът на BBC. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел

* Във видеото: Израел постави ултиматум на „Хамас”

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
-Ожени се и няма да си самотен. -Някакво по-хуманно решение няма ли?  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро