7

Н а 7 октомври се навършва една година от жестокото нападение на "Хамас". То провокира най-дългата война на Израел. Днес надеждата за едно общо бъдеще, в което израелци и палестинци ще живеят в мир, звучи неосъществимо.

Ето какво казаха световните лидери по повод годишнината от нападението на "Хамас":

Израелският народ не може да гледа уверено в бъдещето, докато не бъде сигурен, че 7 октомври никога няма да се повтори, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод годишнината от нападението на "Хамас".

Той определя нападението като терористично и призовава за безусловно освобождаване на всички взети тогава заложници. По неговите думи в последната година палестинското население в Газа е понесло ужасни страдания. Тоталната война, обявена от израелското правителство на "Хамас", доведе до хуманитарна криза, над 41 000 души са убити, белезите са дълбоки и палестинският народ не може да види бъдеще, ако правата му не бъдат зачитани, допълва Борел.

По неговите думи ЕС е положил всички усилия, за да подкрепи палестинците с мащабна хуманитарна помощ. ЕС последователно предупреждава за несъразмерната употреба на сила, несъвместима с международното хуманитарно право, което трябва да се спазва винаги, включително при борбата срещу тероризма и упражняването на законното право на самоотбрана, заявява Борел.

"Хизбула" с нова провокация: Няма място за Израел в региона

Според него обстановката се влошава и Близкият изток е изправен пред опасността от пожар, който международната общност да не може да овладее. Борел допълва, че ЕС отхвърля изстрелването на ракети от "Хизбула". Той изразява тревога от израелските бомбардировки в Ливан, където по-голямата част от жертвите са цивилни. Над един милион ливанци вече са разселени, докато 60 000 израелци не могат да се завърнат у дома в Северен Израел, отбелязва върховният представител. 

Няма военно решение, което да донесе бъдеще на народа на Израел и Палестина. Само политическо решение ще допринесе за мир, сигурност и напредък. ЕС работи с арабските си партньори за прилагане на решението за две държави и ще продължи към тази цел с убеждението, че това е единственият възможен начин за постигане на сигурност за израелците и палестинците, добавя Борел.

Той посочва, че сред основните стъпки напред са началото на политически процес в Ливан за президентските избори, разполагане на ливанската армия на юг, по-силен мандат на силите на ООН и организиране на спешна хуманитарна конференция. Времето за прекратяване на огъня е сега, казва върховният представител.

Италианският премиер Джорджа Мелони подчерта легитимното право на Израел да се защитава, както и необходимостта страната да уважава международното хуманитарно право. Той заяви това в разпространено днес изявление по случай първата годишнина от нападението от 7 октомври 2023 г. на палестинското движение „Хамас“ срещу населението на Израел, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

„Днес подчертаваме легитимното право на Израел да се отбранява и да живее в безопасност в границите си, но и нуждата то да се упражнява с уважение към международното хуманитарно право“, заяви Мелони.

„Всъщност не можем да останем безчувствени пред огромния брой невинни цивилни жертви в Газа“, отбеляза Мелони. Тя подчерта, че те са „два пъти жертва: веднъж на цинизма на „Хамас“, който ги използва като жив щит, а след това на израелските военни операции“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че "сърцата в Европейския съюз са с еврейските общности по света", по повод първата годишнина от нападението на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу Израел.

"На тази трагична годишнина искам да почета паметта на жертвите на нападението", каза тя и добави, че "ЕС изразява подкрепата си към всички невинни хора, чийто живот бе разрушен до основи след този съдбовен ден". Нападението на "Хамас" причини голямо страдание не само на израелския народ, но и на невинните палестинци, посочи председателката на ЕК.

Папа Франциск разкритикува дипломацията в Близкия изток

Фон дер Лайен повтори призива на ЕС за незабавно прекратяване на огъня в Газа и за безусловно освобождаване на всички заложници. Тя също така пое ангажимент за осигуряването на финансова и хуманитарна помощ за палестинския народ и за Ливан.

Председателката на ЕК заяви още, че антисемитските прояви се увеличават и обеща мобилизирането на повече ресурси за справяне с този проблем.

Президентът на Израел Ицхак Херцог призова света днес, на първата годишнина от безпрецедентното смъртоносно нападение на палестинската групировка "Хамас" на израелска територия, "да подкрепи Израел в борбата му срещу неговите врагове."

Седми октомври 2023 година оставя "белег върху човечеството", "белег на лицето на Земята" и "светът трябва да осъзнае и да разбере това, за да промени хода на историята", заявява Херцог в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Взрив в района на израелското посолство в Дания

"За да има мир и по-добро бъдеще за региона, светът трябва да подкрепи Израел в неговата борба срещу враговете му", пише още в изявлението на Херцог.

Той ще председателства днес възпоменателна церемония в Сдерот, един от най-тежко засегнатите от кръвопролитната атака на "Хамас" градове, съобщи по-рано АФП.

Американският президент Джо Байдън заяви навръх годишнината от нападенията на "Хамас", че Съединените щати остават „напълно ангажирани“ със сигурността на Израел. Според него страната има пълното право да се защитава срещу Хамас, Иран и други, предаде АФП.

„Една година по-късно вицепрезидента (Камала) Харис и аз оставаме напълно ангажирани с безопасността на еврейския народ, сигурността на Израел и правото му на съществуване“, каза Байдън.

Въоръженото крило на "Хамас" атакува Тел Авив с ракети

Американският президент призна, че 7 октомври е бил мрачен ден и за палестинците. Той отбеляза, че твърде много цивилни са страдали през годината на конфликта.

„Смятам, че историята също ще помни 7 октомври като мрачен ден за палестинския народ заради конфликта, който "Хамас" отприщи този ден. Твърде много цивилни пострадаха прекалено много през тази година на конфликт“, посочи Байдън.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ и кандидат на Демократическата партия за Белия дом, също осъди атаката на "Хамас" от 7 октомври.

„Това, което "Хамас" направи в онзи ден, беше чисто зло – беше брутално и отвратително. Съкрушена съм от мащабите на смъртта и разрушенията в Газа през последната година“, коментира Камала Харис.

 

Време е за примирие на всички фронтове, заявиха днес премиерът и външният министър на Белгия Александър де Кро и Хаджа Лабиб по повод първата годишнина от терористичното нападение на палестинското движение „Хамас“ срещу Израел, предаде белгийската новинарска агенция Белга, като отбеляза, че година по-късно краят на войната изглежда по-далеч от всякога.   

На 7 октомври 2023 г. екстремистката групировка „Хамас“ нападна няколко израелски селища. Близо 1200 души загинаха и повече от 200 израелци бяха отвлечени. Около 100 души все още са в неизвестност. Израел отговори с настъпление срещу „Хамас“ в Газа, при което загинаха повече от 40 хил. души, предимно цивилни.

„Помним жертвите на ужасяващия терористичен удар на „Хамас“ срещу Израел от миналата година. Повтаряме призива си за примирие и освобождаване на всички заложници“, написа Де Кро в социалната мрежа „Екс“. „Невинните цивилни страдаха достатъчно и човешките права трябва да се спазват. Крайно време е за примирие по всички фронтове“, допълни той.

„Мислите ни са със заложниците, семействата и близките на жертвите“, заяви в „Екс“ външният министър Хабиб. „През последната година десетки хиляди цивилни загубиха живота си. Белгия работи всеки ден за примирие, освобождаване на заложниците и мирни преговори, които да доведат до двудържавно решение. Международното и хуманитарното право трябва да се уважават“, допълни тя.

Трагедията в Близкия изток през изминалата една година бе "неумолимо жестока", заяви днес ООН.

Кървавият конфликт между Израел и "Хамас" започна на 7 октомври 2023 г. със смъртоносното нападение на бойци на радикалната палестинска групировка над израелска територия. То бе последвано от израелско настъпление в Газа и разрастване на военните действия в Ливан.

Над 1200 души бяха убити при навлизането на палестински бойци в Израел, а 251 заложници бяха отведени в Газа, като 97 още са в плен по израелски данни (според Асошиейтед прес към момента са останали живи 66). Според здравното министерство на "Хамас" броят на палестинските жертви на израелските операции в анклава е надхвърлил 41 000.

Израел засили бомбардировките в Газа и Южен Ливан

"Нито статистиката, нито думите могат да предадат измеренията на физическите, духовните и социалните опустошения на това, което се случи", каза изпълняващата длъжността ръководител на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Джойс Мсуя.

Тя призова страните членки на ЕС "да упражнят влиянието си", за да гарантират зачитане на международното хуманитарно право и на човешките права.

"Те трябва да сложат край и на безнаказаността. Отдавна съществува необходимост от прекратяване на огъня и от траен мир", добави Мсуя.

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел

* Във видеото: Кой кой е в Близкия изток: Срещу кого се изправи Израел

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Оф, ти изобщо не ме разбираш! - Как да те разбера. Преди малко си оскуба веждите, а сега седиш и ги рисуваш!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Игри на волята

Гордите се сблъскват с нова криза в “Игри на волята”

Любопитно Преди 2 часа

Зрелищна битка между трите племена ще определи новите обитатели на териториите

<p>Русия осъди 72-годишен мъж, обвинен в наемническа дейност (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Русия осъди на 7 години затвор американец, обвинен в наемническа дейност в полза на Киев

Свят Преди 2 часа

Руските информационни агенции съобщиха, че обвиняемият се е признал за виновен

<p>Вучевич на визита в РСМ, какво си каза с Мицкоски (СНИМКИ)</p>

Вучевич от РСМ: Сърбия подкрепя общия европейски път на Западните Балкани

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че с Мицкоски са обсъдили множество теми

<p>&quot;Те ще бъдат подложени на неумолимата Божия присъда&quot;</p>

Папа Франциск разкритикува дипломацията в Близкия изток

Свят Преди 3 часа

87-годишният папа по-рано обяви 7 октомври за глобален ден за молитва и пост за мир

<p>Взрив в района на израелското посолство в Дания (СНИМКИ)</p>

Взрив в района на израелското посолство в Дания

Свят Преди 3 часа

Инцидентът се случи в деня, в който света отбелязва годишнината от нападенията на "Хамас" срещу Израел

х

Най-смъртоносният ден в човешката история е бил невъобразимо ужасен

Любопитно Преди 4 часа

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

Ще бъде ли решен проблемът с шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ще бъде ли решен проблемът с шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Той остава нерешен вече две години

<p>&quot;Боже, Царя пази&ldquo;: Путин навърши 72 години, ето кой го поздрави</p>

"Боже, Царя пази“: Владимир Путин навърши 72 години, ето кой го поздрави

Свят Преди 4 часа

Ранни поздравления в първите минути на новия ден отправи и лидерът на руската Република Чечения Рамзан Кадиров

Руска ракета "Кинжал" удари района на летище "Староконстантинов" в Хмелницка област

Руска ракета "Кинжал" удари района на летище "Староконстантинов" в Хмелницка област

Свят Преди 4 часа

ВВС на Украйна са свалили 32 дрона, изстреляни от Русия

изневяра

Колко печели един проверител на изневяра

Любопитно Преди 4 часа

Савана Харисън е професионален „проверител“, който използва социалните мрежи, за да разобличава изневеряващите партньори

<p>&quot;Нямах пулс&quot;: Ал Пачино разкри, че едва не е умрял</p>

Ал Пачино „нямал пулс“ в продължение на няколко минути

Свят Преди 5 часа

„Беше малко шокиращо да отвориш очи и да видиш това. Всички бяха около мен и казваха: „Той се върна. Той е тук“, разкрива актьорът

<p>В Тел Авив и&nbsp;Бейрут няма да има секции за гласуване</p>

МВнР предложи в Тел Авив и Бейрут да нама секции за гласуване

България Преди 5 часа

Причината за това е влошената обстановка по сигурността