Н а тези хора многократно им е казвано, че пушенето е вредно и убива. Не вярвам да има човек, който да не е запознат с това. Но те продължават да пушат, като част от тях са опитали да спрат, но не са успели. За тях ни трябва нещо ново, нов подход, който да им помогне да живеят по-добре, излагане на по-малко токсични вещества отколкото при цигарите. Именно това е намаляването на вредата. Това каза проф. Рувен Зимлихман, директор на Института по медицина и хипертония в Израел, по време на международна онлайн дискусия за намаляване на вредата от тютюнопушенето.
Освен проф. Зимлихман, участие в нея взеха д-р Питър Харпър, британски онколог, завеждащ онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон, член на борда на Националния институт по онкология на Франция и съветник в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни на Франция и глобалният директор по научните въпроси във "Филип Морис Интернешънъл" д-р Жизел Бейкър.
И тримата здравни специалисти се обединиха около тезата, че на практика най-доброто решение е пушачите да спрат цигарите напълно.
Как може обаче да се помогне на хората, които не могат да спрат да пушат?
Проф. Зимлихман посочи, че бездимните продукти са по-добра алтернатива за пушачите, които не могат да откажат цигарите, тъй като те дават възможност да се намали рискът от появата на сърдечно-съдови заболявания.
"Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%. Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. Изследвахме способността на артериите да се разширяват, като сравнихме резултатите при пушачи и потребители на бездимни продукти. След един месец ползване на такива продукти, виждаме, че възможността към органите да преминава повече кръв (т.е. артериите да се разширяват нормално) се подобрява значително в сравнение с пушенето на цигари", коментира кардилогът.
Във връзка с процедурите по разрешение за продажба на нови изделия, съдържащи никотин в САЩ, експертът коментира, че е доказано, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS. Затова се смята, че това намаление на концентрациите трябва да доведе и до намаление на риска от сърдечно-съдови и белодробни заболявания.
"Ние като лекари имаме етичното задължение да предоставяме коректна информация на пушачите. Най-доброто, което могат да направят те, е да спрат цигарите, но ако не могат - да са запознати с бездимните алтернативи. Тези алтернативи се изследват от редица здравни организации", добави той.
До 2000 година експертите наблюдават съществен спад на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.
Според проф. Зимлихман това се дължи както на развитието на медицината, така и на по-добрия начин на живот – контрол на теглото, по-малко алкохол, отказ от пушене.
"Тази благоприятна тенденция на намаление се вижда до 2000-та година – вече 20 години имаме плато, дължащо се на факта, че човек, който е искал или могъл да промени начина си на живот вече го е направил. Понастоящем имаме едно ядро от хора, които не искат или не могат да направят промяна", коментира той.
Проф. Зимлихман отбеляза, че има пациенти, които след кардиологична операция променят начина си на живот и продължават напред в много добро състояние. Има обаче и такива, които след като излязат от реанимация след прекаран инфаркт или байпас на сърцето, се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го правят. Но... за малко.
"Връщат се на контролен преглед след няколко месеца и признават, че отново са качили килограми, почнали са да пушат и не са започнали да спортуват. Уплашени са от прекарания инфаркт и от това, че ефектите от добрият начин на живот са били краткосрочни. Имаме пациенти с диабет, които не отслабват и продължават да ядат сладко. Имаме и пациенти с ХОББ, които продължават да пушат. Те знаят, че пушенето им вреди, разбират го, но не могат да спрат".
Проф. Зимлихман бе категоричен, че пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечно-съдовите болести.
Той отбеляза, че рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%. При спиране на пушенето при пациенти, прекарали инфаркт, рискът от повторен инфаркт в следващите 1-2 години намалява с 30%.
Какви са ефектите за пушачите, които спират да пушат и тези които преминат на бездимни изделия? Има ли непосредствени ефекти, свързани със заболеваемостта и риска на преминалите на бездимни продукти?
"Ако човек може да спре да пуши, то най-добре е да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш? Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на друг продукт е, че те успяват да спрат. Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска", каза проф. Зимлихман.
Какво се случва при спирането и при преминаването на бездимни изделия при пациенти със сърдечно-съдови заболявания?
"Спирането на пушенето води до намаляване на сърдечно-съдовите заболяване. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които веднага след това спират да пушат, рискът от повторен инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не спират рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развитието и усложненията зависят и от генетични фактори. Имаме два вида усложнения – едното е стабилно и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото усложнение е възпаление, което може да се намали с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества, тези токсични вещества са много намалени", коментира той.
Защо някои регулации на национално и международно ниво са в противоречие с потребителите и научните доказателства относно намаляване на вредата от тютюопушенето и никотина?
"70 милиона души по света използват бездимни продукти - електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн. Знаем, че тези продукти съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията до момента доказват намалена токсичност. Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или трябва да действаме сега", посочи д-р Питър Харпър, завеждащ онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон.
Той отбеляза, че развитието на заболяванията, свързани с тютюнопушене, отнемат десетилетия. Затова ще е нужно и десетилетие, за да могат специалистите да имат даанни за това, какво ще се случи с човек, ако премине от цигари на бездимен продукт.
Д-р Питър Харпър бе категоричен, че употребата на продукти, съдържащи никотин, несъмннено трябва да се контролира и следи.
"Трябва да имаме данни и проучвания, за да сме сигурни, че наистина новите продукти водят до по-малък риск", каза той.
Фармакологът от Швейцария д-р Жизел Бейкър представи нови научни данни за устройствата за нагряване на тютюн.
Токсичните вещества, които се съдържат в дима от цигарите, са намалени в аерозола от устройството за нагряване на тютюн средно с над 90%, каза д-р Бейкър, като предостави данни, сравняващи химическия състав на цигарения дим и аерозола в устройството IQOS.
Изследванията показват, че над 90-процентното намаление на токсичните вещества в аерозола от IQOS води и до намалено излагане на вредните вещества за пушачите, които са преминали на този продукт.
В проучване, направено сред 160 пушачи, става ясно, че излагането на токсични вещества при хората, които спират напълно цигарите и не ползват други продукти, е на почти същото равнище като тези, преминали на бездимната алтернатива в лицето на IQOS. Една от трите групи в изследването е продължила да пуши цигари и при нея не се е наблюдавала промяна в излагането на токсични вещества.