20

В страни от главния път, в южната част на Ливан, строители почукват по бетонните блокове на полупостроена къща, а слънцето е безмилостно. Снабдено със собствено бомбоубежище, младо семейство се подготвя да се нанесе в къщата в кибуц “Мацува”, Северен Израел. Но Ишай Ефрони, ръководител на отдела за сигурност в регионалния съвет, който отговаря за кибуца, казва пред Newsweek: „Когато се преместят тук, няма да могат да спят“. 

Преди няколко месеца Ефрони е дал разрешение на строителите да възобновят работата си в имота, който се намира само на километър и половина от ливанската граница. Семейството трябва да се премести в рамките на два месеца, каза Ефрони в средата на септември. 

Въпреки че е силно притеснен за тяхната безопасност, Ефрони казва, че няма търпение да върне жителите на север след близо година отсъствие от домовете им. Седмици след обиколката на „Нюзуик“ в кибуца перспективата да разопаковат вещите си в Северен Израел изглежда по-далечна от всякога. 

“Мацува” и неговите около 1000 жители бяха евакуирани малко след като базираната в Газа палестинска войнствена групировка “Хамас” започна атаките си на 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души и взети над 250 заложници. След това Израел започна войната си в Газа, като се зарече да изкорени “Хамас”. 

Бомбардировките и наземните операции опустошиха Газа. Ръководените от "Хамас“ здравни власти твърдят, че над 40 000 палестинци са били убити по време на израелската кампания, а международната общност бие тревога за хуманитарните проблеми, пред които са изправени разселените жители на Газа. 

Израелските военни също така разменят огън с базираната в Ливан и подкрепяна от Иран войнстваща група „Хизбула“ почти през цялото време, като „Хизбула“ твърди, че действа в знак на солидарност с „Хамас“. 

Конфликтът се засили през последните седмици, като генералният секретар на „Хизбула“ Хасан Насрала и други висши служители бяха убити при удари от страна на Израел, за който се смята, че стои и зад експлодиращите пейджъри и уоки-токи атаки, при които загинаха най-малко 37 души и бяха ранени повече от 3000.  

Към 26 септември почти непрекъснатият обстрел по северната граница на Израел е довел до разселването на около 200 000 души в Южен Ливан и на около 60 000 души в Северен Израел. Официални лица там казват, че настоящата ситуация не може да продължи.  

“Железен купол” - ПВО на Изарел, смятана за най-ефективната в света

Единадесет месеца по-късно - какво се промени?  

Въпреки това през последните 12 месеца е настъпила „голяма промяна“ в манталитета на израелците в северната част на страната, казва Сарит Зехави, бивш офицер от разузнаването и пенсиониран подполковник от израелската армия, който сега ръководи център „Алма“ - изследователска организация, фокусирана върху северната граница на Израел.   

При положение че "Хизбула" е само на 6 мили от тях - обсегът на смъртоносните противотанкови управляеми ракети на групировката - и напрежението нараства, те се опасяват, че 7 октомври ще се повтори, но на север.  

“Няма причина да рискуваме да се стигне до ново клане“, казва Ишай Ефрони. 

Нетаняху: Иран допусна голяма грешка и ще си плати

Настояване за връщане на израелските заложници 

Датата 7 октомври 2023 г. е тягостна за Израел. „Все още сме в травма“, казва Майкъл Милщайн, експерт по палестински изследвания в университета в Тел Авив и пенсиониран ръководител на отдела по палестинските въпроси към военното разузнаване на Израелските сили за отбрана.  

Това със сигурност важи за семействата на заложниците. Към момента в Газа остават 101 заложници. Повече от 100 бяха върнати по време на краткото прекратяване на огъня през ноември миналата година, а израелските военни операции спорадично спасяваха шепа заложници или откриваха телата на убитите в плен. 

Никой от участниците в опитите за освобождаването им не е предполагал, че процесът ще продължи повече от няколко седмици, казва Даниел Шек, бивш израелски дипломат и член на Форума на заложниците и семействата на изчезналите - гражданско, доброволно ръководено усилие за връщане на заложниците. 

Година по-късно „най-големият враг на тези хора очевидно са похитителите, които ги държат в тунелите на “Хамас“. Но вторият най-голям враг е забравата. Ние няма да позволим тези хора да бъдат забравени”, заяви Шек пред репортери в централата на организацията в Тел Авив.  

„Мина почти една година и не мога да опиша какво преживяват семействата“, каза Колет Авитал, бивш посланик на Израел в Португалия и член на израелския парламент, която също участва във форума. 

Президентът на Иран: Това беше ответна реакция

Страданието по границите на Израел и Газа 

Докато съдбата на останалите заложници е неизвестна, организациите за помощ са категорични: картината в ивицата Газа за милионите разселени жители е мрачна. 

„Няма нито една дума, която може да опише изминалата година“, казва Сондос Алашкар, програмен асистент в базираната във Великобритания организация „Медицинска помощ за палестинците“, която работи със спешни медицински екипи в Газа. 

Ивицата Газа до голяма степен е разрушена от ударите на ЦАХАЛ, които според Израел целят да унищожат инфраструктурата и командирите на “Хамас”. „Не съм напълно сигурна, че хората разбират или осъзнават степента на разрушенията, които Газа преживя през последната една година“, каза Джулиет Тума, директор по комуникациите на Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощи на палестинските бежанци. 

Хуманитарните организации постоянно съобщават за изтощителна липса на вода, храна, медицински грижи, жизненоважни хигиенни материали и други стоки от първа необходимост, които да достигнат до изкорененото население на територията, много от които са били принудени да се преместят няколко пъти. 

Поне в един момент от войната хората в Газа не са имали друг избор, освен да се хранят с животинска храна, за да оцелеят, казва Алашкар. Израелски официални лица неведнъж са заявявали, че в Газа постъпват помощи, и са отхвърляли съобщенията за глад на територията. 

Дъждовете от средата на септември предизвикаха наводнения, което означава, че палатките, в които мнозина са принудени да живеят, са отнесени. Тогава жителите на Газа стават по-уязвими към сезонни заболявания, за чието лечение липсват достатъчно лекарства, допълва Тума.  

„Спим в палатки - преживяване, за което никога не сме мечтали, дори и за забавление“, казва Алашкар, който се е приютил в централната част на Газа. 

„Изминалата година не беше катастрофа за палестинците както в човешки, така и в политически план. Невъзможно е да се преувеличи мащабът на смъртта и разрушенията в Газа, което е едновременно най-смъртоносното събитие и най-голямото принудително разселване на палестинци в съвременната им история“, каза Халед Елгинди, старши сътрудник в Института за Близкия изток и директор на неговата Програма за Палестина и израелско-палестинските въпроси.  

В един момент Агенцията за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) е настанила повече от един милион души в училища, клиники и складове, които не са предназначени за живеене на хора.  

Агенциите за помощ, работещи в региона, описаха съкрушителни трудности при планирането на предоставянето на помощи и поддържането на логистични вериги за вкарване на помощи в Газа. Те заявиха, че в различни моменти през изминалата година достъпът до районите е станал труден или невъзможен.  

Организациите посочват също така големия брой смъртни случаи на хуманитарни работници, много от които произхождат от общности, пряко засегнати от боевете, или нападения срещу техните съоръжения и конвои. Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването в Газа, заяви пред Би Би Си в средата на септември, че Газа е „най-опасното място за работа в света“.  

„Това беше година на страдание“, каза Томазо Дела Лонга от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, която включва близо 200 по-малки организации. „ 

Организациите, работещи под ръководството на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в региона, са загубили най-малко 27 членове от октомври миналата година, каза Дела Лонга. 

Според Тума най-малко 224 служители на UNRWA са били убити. Това е „повече от тъжно“, каза Тума, и „много трудно за преодоляване като агенция, защото загубихме работници от спешната помощ, лекари, медицински сестри, фармацевти, логистици, служители по сигурността, учители, социални работници“.   

UNRWA попадна под обстрел, след като ООН съобщи, че е разследвала 19 случая, в които нейни служители са били обвинени в участие в нападенията от 7 октомври. В началото на август ООН заяви, че е уволнила девет служители, при които „доказателствата са достатъчни, за да се заключи, че те може да са участвали в нападенията от 7 октомври“. Тума заяви пред „Нюзуик“, че деветте уволнения не са оказали „никакво влияние върху работата ни“ като екип от 30 000 души. 

Организациите за оказване на помощ подчертават, че приоритетите са незабавно прекратяване на огъня, връщане на останалите заложници и доставяне на помощи в Газа. Дотогава, казват те, има малко изгледи за подобряване на отчайващото положение на около два милиона жители на Газа. 

„Всички останали по света се движат напред“, казва Алашкар. „Децата им живеят в подходящи домове, получават добро образование и растат в по-добра среда. В същото време в Газа времето е спряло, но ние продължаваме да остаряваме заедно с децата си. Животът върви напред.” 

„Мога само да опиша изминалата година така, сякаш живеем в безвремие.“ 

След атаката на Иран срещу Израел: Как реагираха световните лидери

Разработване на по-силна защита за Израел 

Годината на война в Газа и ескалиращият конфликт с “Хизбула” бяха подкрепени от израелската отбранителна индустрия. Представители на отбраната на страната са заявили пред Newsweek, че през последните години се наблюдава „нарастващо признание“, че Израел трябва да подсили способността си да произвежда отбранително оборудване в страната, но това се изостри от октомври 2023 г. 

През изминалата година, казаха служителите, Министерството на отбраната е направило „значителни поръчки с местни компании“. Преходът към производство и разработване на технологии в Израел обхваща всички аспекти на военната дейност, заявиха служителите от отбраната.  

Малко след 7 октомври около една пета от работната й сила е била изтеглена на военна служба, заявиха от компанията. От януари насам Rafael е наела повече от 1000 служители, заяви говорителят, като има планове да наеме още 2000 до края на 2024 г. Отделен източник от бранша заяви, че се набират „хиляди“ служители в цялата отбранителна индустрия. 

Наскоро Elbit Systems обяви няколко нови договора с Министерството на отбраната. През август израелският изпълнител на отбранителни продукти заяви, че ще изгради производствено съоръжение за производство на боеприпаси за министерството на стойност 340 млн. долара в продължение на 10 години. „Съвсем очевидно е, че компанията ще продължи да се разраства доста бързо през следващите години“, заяви главният изпълнителен директор Бежалел Махлис пред Ройтерс. 

Източници от израелската отбранителна и промишлена сфера искат да подчертаят, че отбранителните фирми и правителството балансират между увеличаването на производството на съществуващите системи и необходимостта да изпреварят кривата. Правителството отделя „значителни ресурси“ за научни изследвания и развитие на технологии от следващо поколение, заявиха представители на отбраната. 

Железният лъч - пионерската високоенергийна лазерна оръжейна система на „Рафаел“, разработена основно за прехващане на безпилотни самолети - все още се очаква да бъде готова до края на 2025 г. 

На индустрията е възложено да разшири производството на противовъздушна отбрана, казва един от източниците в индустрията, като обяснява това не само с нуждите на Израел, но и с глобалната промяна в това колко важни се смятат подобни запаси. Войната в Украйна, при която Киев многократно призовава за повече противовъздушна отбрана, е допринесла за този скок. 

Друг източник от промишлеността заяви, че „определено“ е налице рязък скок на интереса към произведените в Израел системи за противовъздушна отбрана, включително от други държави. 

Тъй като “Хизбула” изпраща евтини безпилотни летателни апарати над границата, подобни на „Железен купол“ и неговите скъпи ракети-прехващачи невинаги са най-доброто решение за сваляне на пристигащи безпилотни летателни апарати (БЛА). „Имаме предизвикателство... да локализираме и сваляме тези безпилотни летателни апарати“, заяви подполковник Дотан Разили, говорейки пред медиите в Мицпе Хила, на около пет мили от границата с Ливан. „Това е предизвикателство за западния свят. В Украйна те използват други оръжейни системи, но все още е предизвикателство“. 

Запитан дали северните сили разполагат с достатъчно технологични решения за безпилотните самолети на „Хизбула“, Разили каза: „Не толкова, колкото ни се иска.“ Източник от израелската индустрия заяви, че всички отбранителни компании в Израел работят върху решение за евтини атаки с дронове. Друг заяви, че това може да включва разглеждане на по-стари системи. 

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла е ликвидиран

Преоценка на израелската сигурност 

Израелските разузнавателни служби за сигурност също все още не са се съвзели от 7 октомври и са обвинени, че не са успели да спрат нападенията. Бивши служители на израелското разузнаване твърдят, че информацията е била налична, но интерпретацията ѝ не е била правилна. „Точният термин, който трябва да използваме, не е преоценка, а земетресение“, каза Милщайн, като добавя, че израелските разузнавателни служби са прекарали месеци в „дълбока криза“. 

Сред високопоставените лица, подали оставки заради провалите, беше генерал-майор Ахарон Халива, тогавашен ръководител на звеното за военно разузнаване на ЦАХАЛ, през април. “Ще нося ужасната болка от войната завинаги със себе си“, заяви Халива в изявление.  

"Фатах": Какво се знае за балистичните ракети, изстреляни от Иран към Израел

Поглед към бъдещето в Близкия изток 

Една година след 7 октомври трайно прекратяване на огъня в Газа, стабилност в Северен Израел и завръщане на 200 000 разселени жители на Южен Ливан вероятно са далеч. Също както и отсрочка за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. 

Вече изправен пред ожесточени критики преди октомври 2023 г., липсата на сигурност за северните израелци и заложниците, които все още са в Газа, го държат твърдо под строг прицел, казва Рут Васерман Ланде, бивш член на Кнесета от опозиционната партия „Синьо и бяло“. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел

* Във видеото: Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

България Преди 10 минути

Напрежението се повиши след проведена на 4 октомври среща с кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

България Преди 18 минути

Образувани са седем досъдебни производства

,

Световното население достигна 8 милиарда: Какво следва?

Любопитно Преди 2 часа

През 1804 г. населението на света достига 1 милиард души

Коя е най-старата река в света?

Коя е най-старата река в света?

Любопитно Преди 2 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

От  8° до 27° през следващите дни: Какво време ни очаква в понеделник

От 8° до 27° през следващите дни: Какво време ни очаква в понеделник

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 19° и 24°

Изкуственият интелект на Apple идва в края на месеца

Изкуственият интелект на Apple идва в края на месеца

Технологии Преди 3 часа

Компанията може да промени и графика на новите продукти

мадона

Почина по-малкият брат на Мадона

Свят Преди 11 часа

Това е втората смърт за последния месец в семейството на поп иконата

,

Началникът на израелската армия: Военното крило на Хамас е победено

Свят Преди 11 часа

Генерал-лейтенант Херци Халеви се обърна към войниците преди първата годишнина от нападението на палестинската войнствена групировка

Ливан

Демонстрации в подкрепа на Газа и Ливан из Турция

Свят Преди 12 часа

Организирани от проправителствената неправителствена организация „Анадолска платформа“

катастрофа

Жена загина при тежка катастрофа на "Тракия", двама са в тежко състояние

България Преди 13 часа

Инцидентът е станал в участъка между 278-и и 279-и километър

Снимката е илюстративна

Две жени пострадаха при зверска катастрофа на Подбалканския път

България Преди 14 часа

Заради пътното произшествие движението в района е затруднено

НАТО

Анализатор от Financial Times: Ако САЩ излязат от НАТО, Русия ще стане опасна за България

Свят Преди 14 часа

Според Гидиън Рахман Израел иска да унищожи иранската мощ и да доведе до смяна на режима

МВнР и МО - в готовност за незабавно оказване на хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина

МВнР и МО - в готовност за незабавно оказване на хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина

България Преди 15 часа

Изясняват се конкретните нужди на пострадалата балканска държава

Снимката е илюстративна

Порой с градушка се изсипа над Добрич (ВИДЕО+СНИМКИ)

България Преди 15 часа

Падналото огромно количество вода за кратко време затрудни поемането ѝ от канализационните шахти

НОИ пенсии

В понеделник започва изплащането на пенсиите

България Преди 15 часа

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 15 октомври (вторник).