12

Б ългария отбелязва 116 години Независимост. По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава. Чествания се провеждат в цялата страна.

Какви поздрави отправиха политиците по повод Деня на независимостта

Велико Търново

Честванията започнаха рано сутринта с празнична света литургия на Никополският епископ Матей в църквата „Свети 40 мъченици”. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян, депутати, политици, местни управници, общественици и граждани. Последва освещаване на бойните знамена на НВУ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. В знак на признателност бяха поставени цветя върху саркофага на цар Калоян в двора на храма. Пред гостите и официалните лица, актьори представиха кратка възстановка на историческите събития отпреди 116 години, припомняйки и Манифеста за обявяване на Независимостта на България.

От двора на църквата всички присъстващи се отправиха към хълма Царевец, където с военен ритуал и под звуците на националния химн беше издигнат българският трибагреник. Ученици от великотърновските училища пуснаха в небето десетки бели, зелени и червени балони. Приветствия произнесоха кметът на Велико Търново Даниел Панов и Рая Назарян.

На пирамидата, където преди 116 години е произнесен Манифестът за обявяване на Независимостта на България, бяха поднесени венци и цветя. Оттам тръгна и празничното шествие, което премина по главните улици на старата столица. В него се включиха участниците в 17-ия Международен фестивал на военните оркестри, политици, общественици, университетски преподаватели, учители, ученици от великотърновските училища. Те развяваха и раздаваха на минувачите знамена на България и Велико Търново, каквито целогодишно могат да бъдат видени и по фасадите на сградите в старата столица, а по пътя си отдаваха почит на всички паметници. Шествието достигна до площад “Майка България”, където също тържествено бяха положени букети и гирлянди. Празничната програма продължи пред сградата на Общината с шоу-спектакъл на военните оркестри. След тях на откритата сцена се проведе празничен концерт с участието на детски и младежки формации.

Източник: БТА

Регионалният исторически музей за поредна година осигури пешеходни екскурзоводски маршрути по знаковите места, свързани с обявяването на Независимостта в старата столица. На разположение на жителите и гостите на града е и тематична изложба на открито пред сградата на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Празнуващите в старата столица все още имат възможност да посетят и Самоводската чаршия, където се провежда традиционната инициатива Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите. 

Надвечер пред сградата на Община Велико Търново е планиран фолклорен концерт на Деси Слава, която да даде старт на Голямото търновско хоро с участието на любителски танцови формации. По-късно на площада пред крепостта „Царевец“ трябва да има изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителна част на Националния военен университет „Васил Левски, последвани от тържествената заря проверка. Вечерта следва и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“. Припомняме, че Националната служба за охрана въведе забрана за ползване на дронове, както и пропускателни пунктове към площада пред Царевец за всички желаещи да присъстват на кулминацията на тържествата.

София

С церемония пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

"Това е един от най-светлите български празници, които трябва да почитаме", каза пред медиите председателят на общинския съвет в София Цветомир Петров. "Заедно със Съединението, днешният празник е един от най-важните", посочи той и призова да отстояват българските интереси на първо място.

"Денят на независимостта има странна съдба - честван до 1944 г., забранен и възстановен през 1998 г.", отбеляза в словото си проф. д.и.н. Веселин Янчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Източник: БТА

"Целенасочените усилия на българския народ тогава и политиката на българските князе са факторите, които правят обявяването на Независимостта. Не случайно Независимостта е прогласена в храм „Свети Четиридесет Мъченици“ Велико Търново", допълни той.

"България се превръща в пълноправен член на международната общност. Този акт е сред най-големите постижения в най-нивата ни история, с който трябва да се гордеем", посочи историкът.

В програмата участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

116 години независима България! Богата празнична програма в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пловдив

С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър-Пловдив и възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“ беше чествана 116-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Церемонията се проведе на площад „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България. Официалното слово беше произнесено от Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив” Пловдив, а водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

“При подобаваща тържественост Независимостта на България е обявена в църквата “Св. Четиридесет мъченици”, гр. Търново. България вече е независимо царство, а Фердинанд получава титлата цар на Царство България. Бързо вестта достига до всички краища на страната, където се провеждат радостни шествия. Целият български народ ликува. На 22 септември 1908 година се случва едно от най-значимите събития в съвременната история на нашата родина. Куражът и устремът за единение на българския народ са силите, които водят предците ни по пътя към успеха. В деня на Независимостта отдаваме почит към всички, които с делата си, а понякога и с живота си, отстояваха и отстояват свободата, суверенитета и честта ни като народ и държава. Наш дълг е да помним, че независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява и почита. Тя не е даденост, а поведение и достойнство, които зависят от всички нас. За да може България да върви гордо и смело по своя път днес. Този ден е урок за политическо мъжество на нашите държавници, които с воля и мъдрост преследват и защитават българския национален интерес. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ”, каза Симеон Алексиев. 

След края на официалната част венци и цветя бяха поднесени на паметника на Колоната на Независима България от кмета на Пловдив Костадин Димитров, областния управител проф. д-р Христина Янчева, председателя на Общински съвет Атанас Узунов, районни кметове, общински съветници, политически партии, Комитет “Родолюбие”, Сдружение “Една българка”, обществени организации и признателни граждани. 

Източник: БТА

Част от тържествата по случай празника в града под тепетата включваха и събитието „Отворени врати на музиката“, което се проведе в пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе и беше организирано от Пловдивско певческо дружество (ППД) "Ангел Букурещлиев" с диригент Илиян Тиганев. Събитието включваше приветствие от кмета на Пловдив Костадин Димитров по случай 116 години от обявяването на Независимостта на България.

“22 септември 1908 година е един от моментите, записани в българската история със златни букви и това е благодарение на единството, което ние българите имаме. Нека днес го почетем с това събитие, което е на прекрасно място. Няма да забравя деня, в който решихме да подкрепим Пловдивско певческо дружество “Ангел Букурещлиев”. Но искам да поздравя Илиян Тиганев, защото той е носител на днешния пример за воля и упоритост. Изключително съм благодарен, че имаме такива младежи в днешно време”, каза градоначалникът. 

След това гражданите имаха възможност да присъстват на концерт на ППД „А.Букорещлиев“, а за децата и младежите беше организирано и образователно събитие с участието на именитите пловдивски музиканти маестро Мичо Димитров, Стилиян Дерменджиев (цигулка), Лилия Ковачева -Топорчева (тромпет), Илиян Тиганев (пиано), Маргарита Генова (ударни) и Здравка Андреева - акордеон. Концертът стартира с химна на Пловдив.

По-късно днес, от 12:30 ч. на стълбите на „Каменица“ започна специална културна програма. Тя включва празничен концерт на Детски хор „Милка Стоева“ към Международен младежки културен център - Бургас с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР -  ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева. 

Честванията на празника в Пловдив ще продължат и утре с празничен концерт-спектакъл „Фолклорни вдъхновения“ от 19:00 часа на Античния театър. В него участие ще вземат Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ - Бургас. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография - Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. 

Празнична програма в София по повод Деня на Независимостта

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
В психиатрична клиника гледат новините. - Добре, че сме тук! - облекчено въздъхва един от пациентите. Докторите се споглеждат: - Май този е оздравял...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Главчев от Ню Йорк: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Главчев от Ню Йорк: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

България Преди 1 час

Страната ни взима участие в Срещата на върха за бъдещето, която се провежда днес и утре

<p>Кейт и Уилям отидоха на неделна служба в църква край Балморал (СНИМКИ)</p>

Кейт и Уилям отидоха на неделна служба в църква край Балморал

Любопитно Преди 3 часа

Тя обяви, че е приключила химиотерапията и ще се върне към някои обществени задължения

<p>Вижте внушителни кадри от взривяването на 300-килограмов снаряд (ВИДЕО)</p>

Откриха невзривен боеприпас до парламента в Белград

Свят Преди 4 часа

Снарядът е бил превозен в местност на около 60 км от Белград, където е бил унищожен

Само за 48 часа: Изтребители на НАТО прихвана шест руски самолета над Балтийско море

Само за 48 часа: Изтребители на НАТО прихвана шест руски самолета над Балтийско море

Свят Преди 5 часа

Това съобщиха латвийските военновъздушни сили

"Брутално и екстремно": Възрастен мъж е арестуван за убийства, извършени преди 47 години

"Брутално и екстремно": Възрастен мъж е арестуван за убийства, извършени преди 47 години

Свят Преди 5 часа

Очаква се австралийските власти да поискат екстрадицията му

Тази вечер започва музикалното приключение „Пееш или лъжеш“

Тази вечер започва музикалното приключение „Пееш или лъжеш“

Любопитно Преди 5 часа

Веселин Маринов се впуска в търсене на истинския талант в 20:00 ч. по NOVА

Серия от земетресения на гръцкия полуостров Халкидики

Серия от земетресения на гръцкия полуостров Халкидики

Свят Преди 5 часа

Най-силното от тях е регистрирано в 12:15 ч.

<p>Откриха викингско съкровище на 1000 години (СНИМКИ)</p>

Археолози откриха викингско съкровище на 1000 години

Любопитно Преди 5 часа

Съкровището е намерено на планински склон в Ордал, Норвегия

Слави Трифонов ще води листата на „Има такъв народ” в 25 МИР в София

Слави Трифонов ще води листата на „Има такъв народ” в 25 МИР в София

България Преди 6 часа

В 23 МИР водач ще е Павела Митова, а в 24 МИР - доц. Силви Кирилов

Знаете ли кое е първото селфи в Космоса в историята?

Знаете ли кое е първото селфи в Космоса в историята?

Свят Преди 6 часа

Негов автор е легендарният астронавт от "Джемини 12" и "Аполо 11" Едуин Бъз Олдрин

<p>ООН предупреди за &quot;надвиснала катастрофа&quot; в Близкия Изток</p>

Расте броят на жертвите на израелския удар в Ливан, ООН предупреди за "надвиснала катастрофа"

Свят Преди 6 часа

Броят на убитите в южно предградие на Бейрут в петък достигна 45

<p>Напусна ни знаменит български художник</p>

Напусна ни художникът Иван Вукадинов

България Преди 6 часа

Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство

Снимката е илюстративна

Две деца загинаха при срутване на сграда край Неапол

Свят Преди 7 часа

Причината за инцидента вероятно е газова експлозия

Пеевски оглави листата на „Движение за права и свободи - Ново начало” в Хасково, Калин Стоянов е втори в Бургас

Пеевски оглави листата на „Движение за права и свободи - Ново начало” в Хасково, Калин Стоянов е втори в Бургас

България Преди 7 часа

В рамките на деня коалицията ще регистрира и останалите си листи в страната

,

„Пържени картофи от диня“ - проста рецепта за десерт

Любопитно Преди 8 часа

Интересната рецепта може да прочетете в следващите редове