2

И змина повече от десетилетие, откакто Доналд Тръмп за последен път се появи като специален гост в програмата на Световната федерация по кеч (WWE), но бившите звезди се появяват отново и подкрепят кампанията му за президент през 2024 г.

По време на Националния конгрес на Републиканската партия това лято Тери Болеа - известен като Хълк Хоган, американският герой - разкъса ризата си, за да покаже яркочервен потник „Тръмп 2024“, и възкликна: „Нека Тръмпаманията се развихри, братко!“

Миналата седмица в интервю с борците, превърнали се в медийни личности, бившият президент предупреди слушателите, че мъжествеността е подложена на атака, а религията в САЩ е обект на подигравки.

А в понеделник Тръмп - който наскоро отмени множество интервюта с традиционни издания - си размени комплименти в едночасов подкаст, воден от Марк Калауей, по-известен като любимата икона на WWE Гробаря.

„Знаеш ли какво си направил? Направихте политиката отново забавна“, каза Калауей.

Слушайки внимателно, със скръстени ръце и усмивка на лицето, трикратният кандидат за президент на Републиканската партия отговори одобрително: „Да.“

Това може би е необичайно място за провеждане на кампания в последните дни на напрегнатата президентска надпревара в САЩ. Но за Тръмп, единственият член на Залата на славата на WWE, който някога е стигал до Белия дом, визуалното изображение се отразява в социалните медии.

Голяма част от американците не се интересуват от политика до края на изборната година, а след това „просто се спират на най-новото, което си спомнят“, казва Абрахам Джоузефин Рийсман, журналист на свободна практика и автор на книгата Ringmaster: Винс Макмеън и създаването на Америка.

Коментирайки най-новата медийна стратегия на Тръмп, Рийсман заяви пред Би Би Си: „Има много хора, които слушат подкасти за борба, и ще се появят много хора, които се определят като аполитични или неортодоксални.“

Младите мъже са сред ключовите групи, които лагерът на Тръмп се надява да привлече, използвайки подкасти и социални медии, както и света на борбата. Тези пътища са се превърнали в съществена част от представянето на Тръмп, заявиха негови съветници в неотдавнашно интервю за „Семафор“. Тръмп е „звезда“, заяви пред сайта старши съветникът по комуникациите Алекс Брузевиц.

„Мисля, че това, което правим този път по-добре, отколкото някога преди, е да използваме Тръмп като личност: знаменитостта на Доналд Тръмп, несравнимата аура на Доналд Тръмп - това е много популярна дума в TikTok, между другото“, каза той.

В книгата си „Майсторът на ринга“ Рийсман твърди, че за да разберем възхода, падението и завръщането на 78-годишния мъж в американската политика, трябва да я видим през призмата на професионалната борба - нейното изкуство да съчетава измислица и реалност, нейната психология да издига емоциите чрез хипербола и способността ѝ да превръща порицаваните в праведници.

„Накратко, казваш истини, откровени лъжи и полуистини по средата, винаги с еднакво количество ентусиазъм и искреност“, казва Рийсман.

Но тя предупреждава, че опасността политиката да заприлича на борбата е, че тя се превръща „в тръпка, в самоидентификация“, а не в политика и принципи.

Много преди да влезе в политиката, Тръмп е израснал, гледайки борба като дете в Куинс, Ню Йорк, и винаги е изпитвал дълбока почит към нейните по-големи от живота артисти.

Неговият възход като бизнесмен има много паралели с възхода на WWE, под ръководството на бившия главен изпълнителен директор Винсънт Кенеди Макмеън, от регионална промоция в най-голямата в света. И двамата мъже поеха управлението на семейни компании и изградиха империи.

Процъфтявайки в условията на дерегулирания капитализъм на Америка след Рейгън, те също така избегнаха проверката, като по-късно Тръмп беше обвинен, че изнудва работниците, а Макмеън лиши своите спортисти от здравни осигуровки.

В края на 80-те години на миналия век пътищата на двамата се срещат, когато Тръмп е домакин на най-значимото събитие на WWE - WrestleMania, в продължение на няколко години в своя хотел в Атлантик Сити, Ню Джърси.

През 2007 г. двамата мъже започват да си съперничат, като Тръмп оспорва авторитета на председателя на WWE и дори веднъж обсипва феновете с доларови банкноти от тавана.

„Това бяха първите случаи, в които Тръмп изнасяше речи пред големи, буйни тълпи, които искаха червено месо“, казва Рийсман.

Кулминацията на враждата е „Битката на милиардерите“ на „WrestleMania 23“, в която борци се бият от името на двамата мъже, а условието е на загубилия милиардер да бъде обръсната главата.

Според Брайън Алварес, дългогодишен журналист и водещ на предавания по борба, шоуто е генерирало повече покупки на pay-per-view от която и да е програма на компанията до този момент.

„Имаше много мачове в това шоу, но хората бяха много запалени по идеята някой от тези хора да си обръсне главата“, казва той.

От въвеждането си в Залата на славата през 2013 г. Тръмп не се е появявал в програмите на WWE - а с развитието на марката и диверсификацията на седмичния ѝ продукт е малко вероятно някога да го направи отново.

Но като президент той добави съпругата на Макмеън, Линда, към кабинета си като администратор на малкия бизнес. Сега тя оглавява и про-Тръмпския политически институт „Америка на първо място“.

Тъй като Тръмп се стреми да се завърне в Овалния кабинет, не всички бивши личности от WWE са на борда.
Във вирусна реклама, излъчена миналата седмица в шоуто на късно вечерния телевизионен водещ Джими Кимъл, бившият борец Дейв Баутиста - някога известен като „Животното“ Батиста - осмя кандидата за президент като „слаб, тумбест малчуган“, който „носи повече грим от Доли Партън“.

„Изглежда, че много мъже си мислят, че Доналд Тръмп е някакъв твърд мъж. Той не е такъв“, каза той.

И все пак някои от най-разпознаваемите фигури в историята на професионалната борба може да помогнат на Тръмп да пробие по нетрадиционен начин.

Ако попитате човек на улицата дали познава Хълк Хоган, дори и да не е фен, ще каже „да“.

„Тръмп се закача за хора, които смята за големи звезди. Той е персонаж, изпълнител, а нещата, които казва, начинът, по който напада опонентите си, начинът, по който се излага - това е абсолютен тотален професионален кеч“, казва г-н Алварес пред Би Би Си.

В един момент от интервюто си с Тръмп в понеделник Калауей заяви, че професионалните борци, подобно на политиците, трябва да „карат хората да се интересуват“, за да постигнат истински успехи.

„Вие сте майстор в това. Трябва да накараш хората да се интересуват по един или друг начин. Или те ви обичат, или ви мразят“, отбеляза той, докато Тръмп се наведе напред с интерес.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
полиция престъпление

Дете застреля бебе в паркирана кола

Свят Преди 20 минути

Стрелбата продължава да се разследва

Удължиха забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

Удължиха забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

България Преди 33 минути

Първата заповед за забрана за износ на инсулин влезе в сила на 2 ноември 2023 г.

Снимката е илюстративна

Риба меч уби сърфистка

Свят Преди 52 минути

„Неочаквано риба-меч скочи към Манфрини и я прободе право в гърдите“

Епидемия от пневмония в Русия

Епидемия от пневмония в Русия

Свят Преди 1 час

Микоплазмената пневмония може да причини усложнения в сърцето, бъбреците и червата

Професор посочи храните, които пазят от вируси през зимата

Професор посочи храните, които пазят от вируси през зимата

Любопитно Преди 1 час

Какво точно трябва да бъде включено в диетата, разкрива британския професор Тим Спектор

Изгубен град е открит в дъждовната гора на Амазонка

Изгубен град е открит в дъждовната гора на Амазонка

Любопитно Преди 1 час

Районът на Амазонка е обитаван поне от 11 000-12 000 години

Шокираха света: 6 от най-шумните секс скандала

Шокираха света: 6 от най-шумните секс скандала

Любопитно Преди 2 часа

Вижте най-обсъжданите сексуални скандала, които разтърсиха обществото

<p>Почина уважаван български хирург-онколог (СНИМКА)</p>

Почина уважаваният хирург-онколог д-р Илия Полихронов

България Преди 2 часа

Oпелото ще се извърши на 27.10.2024г. в храм "Св. Неделя“ от 13:30 часа

Стрелба в къща край Сиатъл, има жертви, сред които и деца

Стрелба в къща край Сиатъл, има жертви, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Заподозреният за престъплението е 15-годишно момче

"Розов кокаин" открит в тялото на Лиъм Пейн

"Розов кокаин" открит в тялото на Лиъм Пейн

Свят Преди 3 часа

През последните си часове попзвездата е била с две проститутки

<p>Кой е олигархът &quot;Удушвача&quot;, управляващ от сенките в полза на Путин</p>

Кой е олигархът, който управлява Грузия от сенките в помощ на Путин?

Свят Преди 3 часа

„Той не можеше да разбере защо са необходими неща като права на човека и върховенство на закона“

<p>Всеки трети германец изоставя EV и се връща на ДВГ</p>

Всеки трети германец изоставя EV и се връща на ДВГ

Технологии Преди 3 часа

Това показват данните на най-големия автомобилен застраховател в Германия

<p>Колко мандата ще произведе купеният вот в страната</p>

Проф. Михаил Константинов: Почти всички партии се възползват от пазара на гласове

Проф. Константинов разкри как се движат тарифите при купуването на гласове тази есен

Проф. д-р Даниела Илиева след събитието на Edna.bg: Живейте го този живот

Проф. д-р Даниела Илиева след събитието на Edna.bg: Живейте го този живот

Любопитно Преди 3 часа

Даниела, бе една от трите успешни жени, които разказаха своите истории по време на специалното събитие на Edna.bg