Бернар-Анри Леви: Навлязохме в нова световна война
Снимката е илюстративна   
Източник: istock
12

Б ернар-Анри Леви е толкова известен във Франция, че е известен със собствената си абревиатура. БХЛ ( BHL - Bernard-Henri Lévy - името му на френски език - бел.ред.) е богат философ, известен военен репортер, телевизионен мениджър и приятел на президенти и филмови звезди. Той е толкова типичен французин, колкото кроасаните, трикольорът и извънбрачните връзки.

Срещам се с него в една прекрасна есенна сутрин в един от най-изисканите парижки ресторанти, където главният готвач ми показва любимата маса на БХЛ в затъмнената „библиотека“, за да го изчакам. Той ме помоли да не назовавам името на заведението, защото е под полицейска закрила заради многобройни смъртни заплахи, включително от Ислямска република Иран, пише Politico.

Пристига със закъснение, със слънчеви очила на слабата светлина и с характерната си бяла риза, разкопчана далеч надолу по гладките му, обезкосмени 75-годишни гърди. Говори по телефона, а дългата му вълнообразна коса ми напомня за един цитат, който често погрешно му приписват: „Бог е мъртъв, но косата ми е перфектна.“

Той окачва слушалката и учтиво се извинява, че е закъснял - предишното му интервю за „Уолстрийт джърнъл“ се проточило във времето. Фина гъвкавост, за да ни вкара в правия път.

Мой френски познат, който се движи в интелектуалните кръгове на БХЛ, отбелязва, че той много рано е оценил силата на личния брандинг. Разкопчаната риза, косата, непринудеността - всичко това е част от личността, която той култивира от средата на 70-те години на миналия век, когато изгрява като лидер на група, известна като „новите философи“.

Казвам му, че интервюто ни ще бъде публикувано под заглавието „On the Rocks“ и че трябва да си поръча каквото обикновено обича да пие. Оказва се, че БХЛ не пие алкохол - отказал се е дори от чая, пише интервюиращият репортер на Politico. 

„Преди 40 години замених [алкохола] с чай“, казва ми той, докато си поръчва „изключително силна“ настойка от пресен джинджифил. „Пиех чай денем и нощем, а от една-две години смених радикално, както правя много неща.“

Поръчвам си еспресо и той ми казва, че според неговите изчисления Балзак е изпил три тона кафе, докато е писал „Човешката комедия“. След това разказва очарователна история в стила на Хемингуей за цяла нощ пиене с португалски капитан на име Отело по време на „карамфиловата революция“ в страната през 70-те години на миналия век.

Той говори тихо, жестикулирайки с необикновено дългите си и елегантни пръсти. Говорим за възхищението му от Съединените щати - „оживелият обществен договор на Жан-Жак Русо“ - и за презрението му към дълбокия антиамериканизъм, който прозира в Европа и особено във Франция.

Той смята, че „предполагаемата империя“ на Америка и нейните демократични съюзници е подложена на „тежка атака от един хлабав, но все по-тесен фронт“, съставен от Китай, Русия, Турция, Иран и радикалния ислям. Човечеството вече е навлязло в ранните етапи на нова световна война, а основните фронтови линии са Украйна и Израел. Той смята, че Тайван скоро ще се превърне в трети фронт.

Той се съгласи на нашето интервю, защото току-що е пуснал на пазара английската версия на книгата си „Израел сам“, която израства от разказа му от първа ръка за ужасяващите последици от 7 октомври 2023 г.

БХЛ е написал толкова много книги, че не може да си спомни дали това е номер 40 или 45. Бил е свидетел на почти толкова войни и е писал за тях - макар че бърза да подчертае, че не е обикновен журналист, а философ и писател, занимаващ се с „голям репортаж“.

Има нещо толкова очарователно в БХЛ и толкова малко намек за злонамереност в грандиозните му изявления, че ни най-малко не се обиждам от настояването му да се прави разлика между неговата работа и тази на нисши репортери като мен.

Той ми каза, че според него Бенямин Нетаняху е ужасен министър-председател - човек, който е пристрастен към излишната власт. Но като евреин, чийто баща се е сражавал с нацистите, БХЛ е дълбоко обезпокоен от възхода на антисемитизма на Запад днес.

„Аз не съм почитател на Шабат, така че в онази съботна сутрин [7 октомври 2023 г.] новината ми дойде веднага, щом се събудих. Разбрах, че се случва нещо огромно - събитие с главно С“, разказва той. По-късно „бях с група войници на южния фронт, които се готвеха да влязат в Газа ... и дадох тържествено обещание да напиша тази книга“.

Във френската политика БХЛ запазва особен яд за крайнолевия лидер Жан-Люк Меленшон, когото обвинява, че активно подклажда антисемитизма. Той описва основателя на политическата партия „Непреклонна Франция“ като бивша „куртизанка“ на Франсоа Митеран, най-дългогодишния президент на Франция, за когото БХЛ също е работил.

Меленшон, казва той, е симптом на световната криза на лидерството, която в САЩ включва разрастването на „уокизма“ - идеология, която според него „ произтича от порочен, фалшив прочит - твърде бърз и напълно абсурден прочит - на книгите на Жак Дерида и Мишел Фуко“.

По думите му псевдоинтелектуалците в американските кампуси - той споменава конкретно академичката Джудит Бътлър - са похитили концепцията на Дерида за „деконструктивизъм“ и са я изопачили до неузнаваемост. Той си присвоява правото да направи тази преценка, тъй като познава добре Дерида; по-възрастният френски философ е бил професор в неговия университет, когато той постъпва в елитното École Normale Supérieure.

„През целия си живот съм се борил за приобщаване“, казва той. „Но това не е, което будителите казват. Те претендират за безопасни пространства, разделяне на идентичностите, граници между идентичностите. Това не е приобщаване, а точно обратното.“

Най-накрая е свалил слънчевите си очила, така че мога да видя пронизващите очи в лицето, което все още е изключително красиво.

Част от трайната слава и привлекателност на БХЛ се дължи на външния му вид на филмова звезда, на съпругата му (актрисата Ариел Домбасъл), на приятелите му знаменитости и на голямото състояние, което е наследил от баща си.

Питам го директно колко струва. За единствения път в разговора ни той остава зашеметен и без думи. В пълен контраст със Северна Америка и голяма част от Азия, никой в Западна Европа и особено във Франция не говори и не показва колко пари има.

Необезпокояван, му казвам, че съм намерил публична оценка, според която през 2006 г. той е струвал 150 милиона евро. Той казва, че никога не коментира личното си богатство. Приятел, който го познава добре, ми каза, че сега вероятно струва около 200 милиона евро.

Парите идват от баща му, герой от Втората световна война, който произхожда от бедно френско семейство в Алжир. БХЛ е роден в Алжир, което го прави така наречения от французите pied noir.

Когато заговорим за баща му, поведението на БХЛ се променя изцяло. Няма ги жестикулациите. Той говори с тих, благоговеен глас, докато ми разказва как баща му е изградил от нулата една от двете най-големи дърводобивни компании във Франция. Другата е била собственост на милиардера Франсоа Пино, който сега притежава Gucci, YSL, Balenciaga, аукционната къща Christie's и много други трофейни активи. Когато Леви-старши умира в средата на 90-те години на миналия век, Пино купува дърводобивната компания, осигурявайки богатството на BHL и неговите братя и сестри, като по този начин става „доброжелателен кръстник“ на философа.

БХЛ също е сдържан, когато го питам за брака му от повече от три десетилетия. През последните години таблоидите са пълни с вълнуващи истории за аферата на БХЛ с Дафни Гинес - наследница на биреното богатство на Гинес и внучка на скандалната Даяна Митфорд, която се омъжва за английския фашист Осуалд Мозли.

„Не коментирам брака си и нямам теория за брака“, казва ми БХЛ с лека доза нетърпение. „Важна е любовта, а не бракът. Аз обичам жена си.“

Имам още един въпрос, който оставих за накрая, в случай че го накара да прекрати интервюто преждевременно. 

В подготовка за него го питам дали лесно се обижда. 

„Зависи - отговаря той със смях, - от това какво питате“.

Впускам се веднага: Не смята ли, че може би пред нефренска, англосаксонска аудитория той изглежда като карикатура на френски интелектуалец?

Той прави пауза и ме гледа малко неспокойно.

Успокоява ме (полуубедително), че не се е обидил и че това е въпрос, който никой не му задава. „Не се чувствам така“, казва той. „Просто бих ви препоръчал следващия път да дойдете с мен на фронтовата линия в Украйна и ще видите дали не играя някаква роля“.

Съгласявам се на поканата му мигновено. Стискаме си ръцете за това и аз излизам от ресторанта в зашеметяващото парижко късно утринно слънце.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Къде вървиш бе, глупак? Връщай се веднага - мърмори Пешо, втренчен в телевизора. - Какво гледаш, скъпи? - чува се жена му от кухнята.…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
adhub. надгражда своите дигитални услуги със събиране, обработка и анализ на данни чрез ексклузивно партньорство с ID Consult

adhub. надгражда своите дигитални услуги със събиране, обработка и анализ на данни чрез ексклузивно партньорство с ID Consult

Любопитно Преди 38 минути

Новите възможности ще осигурят повишаване на бизнес ефективността и максимална възвращаемост от медийните инвестиции в дигитална среда

"Определено няма дрога вътре": Къде откриха наркотик (СНИМКА)

"Определено няма дрога вътре": Къде откриха наркотик (СНИМКА)

Свят Преди 39 минути

Ироничният надпис шокира властите

<p>Петя Банкова излиза от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Петя Банкова излиза от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция

България Преди 1 час

Решението на съда не е окончателно

<p>Как Денят на мъртвите вдъхновява един творец в Мексико</p>

Мексикански скулптор: Културата лекува

Свят Преди 1 час

Част от изкуството на Зарко е вдъхновено от черепа - най-значимият символ на Деня на мъртвите

<p>&quot;Огнено кълбо&quot; премина през Чечня (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Мощна експлозия на бензиностанция в Чечня

Свят Преди 1 час

Чечения се управлява предимно от Рамзан Кадиров

Внимание, родители! Токсични костюми на пазара дни преди Хелоуин

Внимание, родители! Токсични костюми на пазара дни преди Хелоуин

България Преди 1 час

Маска на клоун за Хелоуин е забранена за продажба в Европейския съюз

Снимката е илюстративна

"Кометата на века" уловена и у нас (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Повечето изображения показват кометата като ярка ивица светлина, подобна на факла, на хоризонта

Съдът: Законно е да се използва СРС срещу депутат при оперативни действия

Съдът: Законно е да се използва СРС срещу депутат при оперативни действия

България Преди 1 час

Това гласи становище на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев

НАТО стартира учение за ядрено възпиране

НАТО стартира учение за ядрено възпиране

Свят Преди 2 часа

В ученията няма да бъдат използвани бойни оръжия, заявиха от Алианса

<p>Борел настоява за спиране на огъня в Близкия изток</p>

Среща на европейските външни министри се провежда в Люксембург, какво обсъждат

Свят Преди 2 часа

В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава, заяви Борел

Царско съкровище: Продават на търг вещи на Фердинанд Български

Царско съкровище: Продават на търг вещи на Фердинанд Български

Любопитно Преди 2 часа

На търг ще бъдат продадени и бижута, които Мария-Антоанета спасява преди да загуби главата си

Увеличение на цените на горивата у нас, тенденцията е още да поскъпнат

Увеличение на цените на горивата у нас, тенденцията е още да поскъпнат

България Преди 2 часа

Към повишение е и прогнозата за цената на най-масовия бензин А95, който за седмица е поскъпнал с 1 стотинки и вече гони 2,50 лева за литър на бензиностанциите

Над 61 000 деветокласници се явяват на електронен изпит по природни науки

Над 61 000 деветокласници се явяват на електронен изпит по природни науки

България Преди 2 часа

"Всички задачи са разработени по начин, който да не проверява механичното възпроизвеждане на знания, а на конкретни умения"

<p>Байдън посети пострадали от урагана &quot;Милтън&quot; райони във Флорида (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Съкрушени и изтощени": Байдън посети пострадали от урагана "Милтън" райони във Флорида

Свят Преди 3 часа

"Равнището на реките продължава да се покачва", каза изпълнителният директор на отдела за управление на извънредните ситуации във Флорида