3

О питът за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на голф игрището му в Южна Флорида в неделя разпали дългогодишните опасения на експертите по сигурността, че редовният навик на Тръмп да играе голф може да го направи уязвим за нападатели.

(Във видеото може да научите повече за: Стоичков игра голф с Доналд Тръмп)

Почти всеки президент в най-новата история е играл голф, но честотата и предвидимостта на излизанията на Тръмп предизвикват притеснения от години. Журналисти и други странични наблюдатели са се радвали на безпрепятствени гледки към бившия президент от места извън периметъра на частните му кънтри клубове - и необезопасени от "Сикрет сървис".

Тези опасения се потвърдиха в неделя в голф клуба „Тръмп Интернешънъл“ в Уест Палм Бийч, където според властите агент на "Сикрет сървис" е забелязал стрелец с пушка, показващ се зад оградата, и е стрелял по него, преди той да избяга от мястото. В понеделник 58-годишният Райън Уесли Рут беше обвинен във федерални престъпления с оръжие във връзка с инцидента.

Тръмп е играл голф на 300 до 500 метра от него и не е пострадал. Но любимото занимание на бившия президент представлява сериозно предизвикателство за хората, които го защитават, твърдят бивши агенти на "Сикрет сървис" и други експерти по сигурността.

„Събития на открито с такъв мащаб и продължителност - от три до пет часа - са изключително трудни и стресиращи. Не можеш да обградиш човек, който играе голф, със стомана или стъкло“, каза Пол Еклоф, бивш агент на "Сикрет сървис", който е бил помощник-ръководител на екипа на Тръмп по време на неговото президентство. 

И въпреки че голфът на практика е основна част от съвременното американско президентство, особената привързаност на Тръмп към този спорт прави появата му на ринговете по-предсказуема, а оттам и по-рискова.

„Проблемът е, че през последните осем години Тръмп играе много голф. Той играе голф през цялото време, така че не е нужно да си неврохирург, за да разбереш, че ако е в Мар-а-Лаго и времето е хубаво, вероятно ще отиде на голф игрище“, казва Майк Олсън, ветеран от "Сикрет сървис" с 21-годишен стаж, който се пенсионира като старши специален агент и който в продължение на четири години е служил в екипа на тогавашния вицепрезидент Дик Чейни.

„Игрището за голф е малко страшно. Толкова е отворено“, казва Джилиан Снайдер, пенсиониран служител на нюйоркската полиция, който сега е директор по политиките на мозъчния тръст R Street Institute.

Но голф игрищата имат както предимства, така и недостатъци за агентите, казва Снайдър. От една страна, там има малко сгради или други съоръжения, на които евентуален стрелец би могъл да се разположи, каза тя. От друга страна, един опитен стрелец може да има сравнително свободен достъп до целта си.

Охраната на провинциалните клубове и други имоти на Тръмп отдавна е проблем за агентите и помощниците му от "Сикрет сървис".

Както докато беше президент, така и особено сега, когато вече не е на поста си, Тръмп отдавна се възприема като най-уязвим на своите голф игрища и други клубове, където могат да се разхождат членове, а понякога и широката общественост. Агентите от неговата охрана често въздъхваха с облекчение, когато Тръмп предпочиташе да прекара уикенда в Белия дом, вместо да отиде в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, или в Бедминстър, Ню Джърси, разказват бивши служители.

Там агентите и помощниците щели да имат много по-малък контрол върху това кой ще се доближи до Тръмп. Някои от тези опасения бяха политически: висшите сътрудници на Западното крило се подготвяха, когато Тръмп прекарваше уикенда в клубовете си, защото той често се връщаше, изтъквайки нова, далечна идея, предадена от богат приятел, спомнят си бивши сътрудници. Но други притеснения бяха свързани със сигурността му - и въпреки че бяха взети мерки, тези клубове бяха много по-уязвими от правителствен обект.

Освен това заплахите не се ограничават само до хората в имота. Много от голф игрищата на Тръмп - включително и това в Уест Палм Бийч, където е извършен евентуалният опит за убийство - граничат с обществени земи и оживени пътища, а "Сикрет сървис" има малък контрол извън охранявания периметър.

Няколко пъти по време на президентството му новинарски фотограф с далекобойни обективи успяваше да се разположи извън границите на игрището - включително в Бедминстър и частния клуб на Тръмп в Стърлинг, Вирджиния, недалеч от Вашингтон - и да направи снимки на президента, който играе голф. Медиите обикновено нямаха право да придружават президента по време на играта, така че снимките - които понякога даваха смущаващи кадри на лошите му удари - бяха много търсени.

Но според официални лица те също така напомняха на служителите в Белия дом за заплаха за сигурността: ако един фотограф е в състояние да заеме позиция и да направи снимка, не би ли могъл евентуален убиец да направи същото? И когато охраната на Тръмп намаля, след като той напусна поста си, тези курсове станаха още по-малко сигурни - дори когато бившият президент организира нова кампания.

В понеделник прокурорът на окръг Палм Бийч Дейв Аронбърг описа голф игрището като „много по-труден за блокиране имот от Мар-а-Лаго“ - друг частен клуб, собственост на бившия президент, който служи и за негова основна резиденция.

"Мар-а-Лаго, в който няма голф игрище, е сравнително изолиран, тъй като се намира през междубрежен мост и от едната си страна граничи с вода. Можете да блокирате и затворите пътищата. Не можете да направите това толкова лесно около голф игрището, което е основна част от Уест Палм Бийч", каза Аронбърг при появата си в MSNBC.

Но макар че честите излизания на Тръмп на голф игрище да представляват заплаха за сигурността му, ограничените места, където той играе по-голямата част от обиколките си - малък брой частни кънтри клубове, които той също притежава - улесняват служителите при охраната на терена, отколкото ако той играе на различни игрища.

„Те знаят какво им принадлежи и какво не. Ясно е, че дулото на пушка тип SKS, което се подава през дърветата, не принадлежи“, казва Еклоф, като има предвид как агентите на "Сикрет сървис", които защитават Тръмп, са забелязали предполагаемия му потенциален убиец.

Еклоф казва, че агентите обикновено използват кучета, дронове и екипи за противодействие на нападения и снайперисти, за да защитят играчите на голф. Кучетата претърсват терена за експлозиви. Служителите използват магнитометри, за да проверяват други играчи на голф на игрището и да ги държат извън непосредствена близост до охраняваното лице и неговите колеги.

Той отбелязва, че Рут може да се е крил в храстите край игрището в продължение на 12 часа, преди агентът да го забележи.

В понеделник сенаторът Томи Тъбървил (щата Алания) заяви пред репортери в Капитолия, че е играл на игрището в Уест Палм Бийч „много пъти“, както с Тръмп, така и без него.

"Тръмп знае, че това е риск, но те биха могли да поставят хора извън периметъра, които да се разхождат. Човекът е бил там в продължение на 12 часа. Знаете ли, има някои неща, които можете да направите, но все пак е риск за него да играе голф. Той знае това“, каза Табервил. 

Ако Тръмп откаже да ограничи посещенията си за голф, „това, което могат да направят, е да ги направят не толкова предвидими“, казва Чарлз Марино, бивш служител на "Сикрет сървис", който е осигурявал подкрепа на охранителните екипи на посещенията като изпълняващ длъжността специален агент, отговарящ за полевия офис в Сан Франциско.

Гордън Хедъл, 28-годишен ветеран от "Сикрет сървис", който се пенсионира като помощник-директор, заяви, че "Сикрет сървис" се сблъсква с това конкретно предизвикателство от десетилетия.

„Тайните служби са охранявали много защитени лица на голф игрища, предимно президенти. Те знаят как да го направят и знаят как да го направят така, че президентът или бившият президент да може да играе голф, да бъде в безопасност и да не се налага да се притеснява за това. Всяко място, на което отива един защитник, крие потенциална опасност“, каза той. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ДАНС с коментар за гърмящите пейджъри

ДАНС с коментар за гърмящите пейджъри

България Преди 10 минути

Държавната Агенция "Национална сигурност" с коментар след публикации, че взривените пейджъри на "Хизбула" идват от България

Парламентът освободи Екатерина Захариева като народен представител

Парламентът освободи Екатерина Захариева като народен представител

България Преди 12 минути

Тя е предложена за еврокомисар от България в новата Европейска комисия

70% от хората ще бъдат засегнати от екстремно време

70% от хората ще бъдат засегнати от екстремно време

Любопитно Преди 39 минути

Това ще се случи през следващите 20 години

Сексуалните послания от мъжете, които не забелязвате

Сексуалните послания от мъжете, които не забелязвате

Любопитно Преди 58 минути

Общоприето е, че жената първо избира мъж, а мъжът след това действа по-нататък, като поема инициативата

<p>Те били подложени на ужасни мъчения, а накрая ги обезглавили с меч</p>

"Подложени на ужасни мъчения": Отдаваме почит на трима светци, кои са те

Любопитно Преди 1 час

Те останали твърди в предаността си на вярата

Мъж с краден бус помете паркирани на улицата коли

Мъж с краден бус помете паркирани на улицата коли

България Преди 1 час

Шофьорът е задържан благодарение на гражданите

Стартира процедурата по избор на нов главен прокурор

Стартира процедурата по избор на нов главен прокурор

България Преди 1 час

Крайният срок за представяне на концепциите на кандидатите е 24 октомври

20-годишна шофьорка се вряза в кухнята на възрастна жена в Ловешко (ВИДЕО)

20-годишна шофьорка се вряза в кухнята на възрастна жена в Ловешко (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Тестовете ѝ за алкохол и наркотици са отрицателни, съобщиха от МВР

Фон дер Лайен събира лидерите на Западните Балкани

Фон дер Лайен събира лидерите на Западните Балкани

Свят Преди 2 часа

Основната цел на срещата е да се обсъдят „програмите за реформи и растеж“, които почти всички страни от региона са представили на ЕК

Съдът гледа мярката на шофьора, причинил катастрофата с мигранти в София

Съдът гледа мярката на шофьора, причинил катастрофата с мигранти в София

България Преди 2 часа

Инцидентът се случи след преследване от полицията

Насаме с мислите си: Солипсизъм, реалност и самотна вселена

Насаме с мислите си: Солипсизъм, реалност и самотна вселена

Любопитно Преди 3 часа

Как можете да сте сигурни, че някой друг освен вас е реален четете в следващите редове

Мрачно и облачно: Какво време ни очаква в четвъртък?

Мрачно и облачно: Какво време ни очаква в четвъртък?

България Преди 3 часа

Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони

Мъртъв ли е Интернет? Според тази теория - да

Мъртъв ли е Интернет? Според тази теория - да

Технологии Преди 3 часа

Някои нови проекти я потвърждават

Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 10 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 10 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица