2

С 373 милиона имащи право да гласуват – значително повече от 233.5 милиона в САЩ през 2022г. – изборите за Европейския съюз (ЕС) са от голямо значение, но повечето европейци изпитват затруднения да разберат процедурата.

(Във видеото: Как български доброволци от цял свят помагат на евроизборите)

Ние сме тук, за да ви помогнем.

В 27 държави избирателите ще се отправят към урните между 6-и и 9-и юни, за да изберат следващия Европейски парламент. Спечелилите 720 депутати ще имат важна роля в управлението на ЕС, работейки по закони, вариращи от цели за парникови емисии до банкови правила, припомня Politico.

Първата ключова задача на новоизбрани парламент ще бъде да одобри или отхвърли 27-те души, които ще управляват ЕС през следващите пет години. Това означава да се даде зелена светлина (или не!) на президента на Европейската комисия, в момента германката Урсула фон дер Лайен, която иска втори мандат – и на нейния екип от комисари.

Тазгодишните избори също ще бъдат значими, тъй като вероятно ще има рязка политическа промяна вдясно. Това означава, че през следващите пет години може да се наблюдава отдалечаване от европейските екологични приоритети към по-голяма подкрепа за производството, отбраната и агрокултурата, както и по-твърда позиция по отношение на миграцията.

Фон дер Лайен от дясноцентристката Европейска народна партия вижда, че може да се затрудни да осигури ясно мнозинство с лявоцентристки и либерални парламентаристи и затова оставя отворена вратата за работа с крайнодясната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR), но “ много зависи от това какъв е съставът на парламента“.

Това залитане към твърдата десница е ясно от социологическите проучвания. Във Франция Националното рали на Марин льо Пен е на път да си осигури победа, а популистката Алтернатива за Германия върви рамо до рамо със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц на второ място, разкриват още от изданието. 

Всичко може да стане доста объркващо, но ето най-важното:

За какво всъщност гласуваш?

Това са едни единствени избори, защото гласоподавателите от целия континент заедно ще изберат общо 720 членове на Европейския парламент (ЕП).

Но всъщност това са отделни национални гласувания, които се провеждат в 27 държави и има малко по-различни правила, управляващи гласовете. Колкото по-голяма е страната ви, толкова повече места има в пленарната зала на ЕС. Германските евродепутати получават 96 места, българските- 17, докато Малта, Кипър и Люксембург получават само по шест.

Вие гласувате за партия, която след това обикновено седи в международна група със същите политически характеристики. Така че, ако гласувате за партията Renaissance на президента Еманюел Макрон във Франция, тези евродепутати ще участват в трансграничната група Renew Europe с други либерали от страни като Дания и Чехия.

Нещата стават още по-сложни- самият Европейски парламент е базиран както в Брюксел, така и в Страсбург, като евродепутатите вършат по-голямата част от работата си в комисиите в Белгия и повечето от месечните сесии, на които всъщност гласуват закони - във Франция. Това е много неефективно и постоянното пътуване на депутатите влияе негативно на околната среда, но двуглавият парламент е защитен в договорите между страните членки, а и е добър за френските хотелиери.

Как са свързани изборите със следващите лидери на ЕС?

Най-важното е, че следващият шеф на Европейската комисия - изпълнителният орган, който предлага нови закони на ЕС - трябва да дойде от политическата група, която спечели най-много места на изборите следващия месец, дори ако най-добрият кандидат не е непременно парламентарист.

След изборите новият Европейски парламент трябва да одобри или отхвърли номинациите за председател на Комисията и 26 други национални комисари, които ще ръководят ЕС през следващите пет години. Германката Фон дер Лайен иска още един мандат като шеф на Европейската комисия и нейната дясноцентристка ЕНП е на път да спечели, но тя все още официално се нуждае от одобрението на европейските лидери като френския президент Еманюел Макрон, а след това е изправена пред тежка надпревара за осигуряване на 361 гласа, които да я изберат в парламента.

Комисарите (по един от всяка държава) наблюдават основните области на политиката на ЕС: глобални търговски сделки, субсидии за земеделие, антитръстови глоби срещу американски технологични гиганти като Google и Apple и потенциалното разширяване на алианса, за да включи Украйна. Можете да видите фаворитите, които вече се борят за тези най-добри позиции тук.

Парламентът винаги обича да отхвърля някои кандидати, за да покаже мускули. През последните избори през 2019 г. първите френски, унгарски и румънски избори за комисари не бяха приети.

Какво правят евродепутатите? И какъв е смисълът от Европейския парламент?

Парламентът е една от трите основни институции на ЕС и единствената, която се избира пряко. Другите две институции са Съветът, където се срещат министрите и правителствените ръководители, и Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, припомнят от Politico.

Това, което е уникално за Европейския парламент, в сравнение с националните парламенти, е, че членовете на ЕП всъщност не могат сами да предлагат нови закони, от правна гледна точка. Комисията е тази, която има правото на инициатива и пише първите проекти на всички нови закони, което й дава много власт.

Евродепутатите упражняват влиянието си, като изменят законодателството, а също така имат окончателно гласуване на законите като цяло, за което се пазарят с представители на Съвета и Европейската комисия.

Парламентът обикновено се възприема като най-слабата от трите институции, като често не успява да си проправи път в тристранните преговори между институциите.

Какво се случва, когато евродепутат спечели изборите?

Когато евродепутатите влязат в парламента, те намират съмишленици от други страни и формират политически групи.

В момента има седем групи: Левицата, Зелените, Социалистите и демократите, Обнови Европа, Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и групата Идентичност и демокрация.

Победителят в изборите е групата, която има най-много места след гласуването, и това е важно, защото лидерите на ЕС – например Шолц от Германия или Макрон от Франция - са длъжни, според договорите на ЕС, да вземат предвид изборните резултати, когато предложат човек за това, което се смята за най-влиятелната роля в Европа: председател на Европейската комисия.

Ако Парламентът отхвърли първия избор, Съветът разполага с месец, за да излезе с друго име — въпреки че това никога не се е случило и би предизвикало безпрецедентна политическа криза за ЕС.

Ясно е, че опонентите на Урсула фон дер Лайен ще кажат, че договорът на ЕС относно „вземането под внимание“ на изборния резултат е много неясен, което е така. Но всеки кандидат в крайна сметка ще трябва да осигури одобрението на парламента - 361 гласа или повече - така че националните лидери не могат просто да изтръгнат някое старо име.

Накратко: Ако вашето политическо семейство спечели изборите и има най-голямата група от членове на Европейския парламент, това не само ви дава повече възможност от останалите да повлияете на законодателството, което преминава през парламента, но и в тези трескави първи седмици след изборите , това ви дава силен аргумент да претендирате за най-високия пост в Европа.

Кои са главните герои?

Номер 1 за момента е Урсула фон дер Лайен, която е председател на Европейската комисия от 2019 г., когато беше извадена от относителна неизвестност от френския президент Еманюел Макрон и тогавашния германски канцлер Ангела Меркел. Бившият германски министър на отбраната се кандидатира за втори мандат в платформата на ЕНП за повишаване на индустриалната конкурентоспособност и укрепване на отбранителния капацитет на ЕС в кампанията си в целия ЕС.

Също така си струва да следите нейния основен съперник, Николас Шмит, който пътува из Европа, свързвайки се със социалистически и лявоцентристки гласоподаватели, настоявайки за по-добри жилища, права на работниците и не отстъпвайки от Зелената сделка. Шмит – който е еврокомисарят на Люксембург – често се въздържа от нападки срещу Урсула фон дер Лайен, която в крайна сметка е негов шеф. Но той пусна няколко тиради срещу нея за отварянето на вратата за сътрудничество с крайнодесния италиански премиер Джорджия Мелони в лагера на ECR и за сключването на спорни споразумения за ограничаване на миграцията с автократите от Северна Африка.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола – дясноцентристка християндемократка от Малта – обикаля ЕС, за да излезе от вота, като полага специални усилия да мотивира младите хора да гласуват. Тя е изправена пред изтощителна кампания в Малта, която в момента е въвлечена в корупционен скандал около управляващата Лейбъристка партия. Тя ще се надява на завръщане като председател на парламента, ако не и на още по-мощна роля.

Какво мотивира хората да гласуват?

Въпреки че всяка страна има свои собствени национални проблеми и интереси, има някои общи теми:

  • Войната на Русия в Украйна и как да се повиши собственият отбранителен капацитет на ЕС;
  • Мудната икономика на ЕС;
  • Как да направим амбициозните планове на ЕС за климата и околната среда съвместими с интересите на работници като земеделски производители и традиционни промишлени производители;
  • Как да направим ЕС по-конкурентоспособен на световната сцена;
  • Неотдавнашният пакт на ЕС за миграцията и убежището;
  • Възходът на крайната десница.

Обикновено обаче тези избори не успяват да привлекат тълпи и избирателната активност винаги е по-ниска, отколкото при националните избори за Европейски парламент – което носи със себе си истински проблем с легитимността на ЕС. Изборите за ЕС обикновено са с по-ниска избирателна активност в Централна и Източна Европа, отколкото в по-богатите северни и западни страни. При последното гласуване, институциите на ЕС бяха въодушевени от повишаване на избирателната активност, въпреки че това все още означаваше, че само малко над половината от избираемите хора в целия блок са гласували.

И така, какво ще се случи?

Трудно е да се анкетира цял континент, но признаците досега показват, че Европейският парламент е в значителна промяна надясно - но че в крайна сметка сегашната коалиция от центристки партии ще продължи да се придържа към своето мнозинство.

Вероятно е не само да видим силен резултат за дясноцентристката Европейска народна партия — която включва Християндемократическия съюз в Германия, популярната партия в Испания или Fine Gael в Ирландия — но и за групировките вдясно, където има две твърдодесни до крайнодесни групировки.

Това означава, че центърът на тежестта в новия парламент няма да бъде върху либералите, както е от 2019 г., а върху ЕНП, в случай, че проучванията са точни,

Либералите – които са хлабава коалиция под знамето на Renew Europe – изглежда ще загубят места, както и Зелените, чиято зелена вълна преди пет години отслабва.

В крайна сметка двете политически фракции, които отдавна доминираха в Европа – дясноцентристката ЕНП и социалистите – все още ще бъдат двете най-големи сили в парламента, но ще видим продължаването на историческата тенденция на ерозиране на тяхната власт.

Противопоставянето на Зелените на основните закони на ЕС – от гигантската схема за субсидиране на ферми до новата миграционна сделка – отчасти обяснява защо фон дер Лайен смята, че може да се наложи да си сътрудничи с евродепутатите на Мелони.

Дори спечелването на одобрение разкрива проблемите с броя - тъй като Урсула фон дер Лайен търси 361 гласа. Според настоящите проучвания центристкият блок на ЕНП, социалистите и либералите може да й осигури 402 гласа, ако тя им обещае някакви екстри. Това обаче не е толкова удобна граница, тъй като тя е в беда, ако само около 10% от тези евродепутати се бунтуват срещу партийната линия.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

България Преди 4 часа

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС

Проблемите със застраховка "Гражданска отговорност" продължават

Проблемите със застраховка "Гражданска отговорност" продължават

България Преди 6 часа

От Гаранционния фонд казаха, че са подадени изключително висок брой заявки и е било нужно време за обработка

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

България Преди 7 часа

Със същото решение са освободени заемащите досега длъжността

Изложба "Божурът среща розата"

Ясни са победителите в конкурса за фотография и рисунка „Божурът среща розата“

Любопитно Преди 7 часа

Събитието бе организирано по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

<p>Патриарх Даниил пред парламента: Бог да помогне</p>

Патриарх Даниил пред НС: Нашата молитва е Бог да помогне

България Преди 8 часа

Даниил: Всички се нуждаем от това да бъдем смирени

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Свят Преди 8 часа

Подобна декларация беше приета от Държавната дума, долната камара на парламента

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Практично и забавно едновременно

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП коментира очакванията си след като НС не избра Росен Желязков за премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

България Преди 9 часа

"Ако няма кой друг, ще изпълнявам отново същите функции"

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Любопитно Преди 9 часа

Първата публикация в нейния акаунт OnlyFans беше на 25 юни

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

България Преди 9 часа

Президентът бе скептичен след отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ "Росен Желязков"

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

България Преди 10 часа

Независимият депутат изтъкна няколко причини

Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова от "Величие" към ГЕРБ: Унищожихте и продадохте България, за да се откупите

България Преди 10 часа

"Наблюдавала какво се случва и какви са последствията от вашите решения", коментира тя

<p>БСП разкри дали ще подкрепи проектокабинета &quot;Желязков&quot;</p>

Зафиров: БСП няма да подкрепи тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС

България Преди 10 часа

БСП е на 130 години и досега не се е намерил никой, който може да управлява процесите в БСП извън БСП, отбеляза той

д

Съдят мъж, пребил баща си на рождения му ден

България Преди 10 часа

Мъжът живеел в къщата на родителите си

Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер помогна на жена с тежка черепно-мозъчна травма

България Преди 10 часа

Жената, на около 60 г., е известен стоматолог във Велинград