2

И зраелските военни наредиха на палестинците да напуснат обширна територия на изток от южния град Хан Юнис в Газа, след като бяха изстреляни ракети към Израел.

Хората в района първо получиха аудиосъобщения, в които им се казваше да напуснат, преди израелските военни да публикуват съобщение на арабски език, в което повтарят предупреждението в социалните медии.

(Видеото е архивно: Израел постига „безпрецедентен“ мащаб на щети в Газа)

Свидетели твърдят, че много хора вече се евакуират.

Новите мерки идват след като около 20 ракети бяха изстреляни при най-тежката подобна атака от месеци насам, като някои от тях бяха възпрепятствани, а други се приземиха в открити райони, без да се съобщава за ранени.

Палестинският "Ислямски джихад" (PIJ) заяви, че е започнал обстрела в отговор на израелските "престъпления".

Последната заповед за евакуация обхваща района около Европейската болница в югоизточната част на Хан Юнис.

Персоналът е започнал да премества част от ключовото оборудване в болница "Насър" в Хан Юнис, а някои служители и пациенти също са напуснали, съобщават местни медии.

На други места ожесточените боеве продължиха пети ден в Шеджайя в северната част на Газа, а в южната част на Рафах беше убит израелски войник.

В неделя министър-председателят на Израел заяви, че неговите войски участват в "трудна борба" на цялата палестинска територия.

Израелските военни започнаха кампания за унищожаване на "Хамас" в отговор на безпрецедентното нападение срещу Южен Израел на 7 октомври, по време на което бяха убити около 1200 души, а други 251 бяха взети за заложници.

Оттогава досега в Газа са убити над 37 900 души, включително 23 души през последните 24 часа, по данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването на територията.

В понеделник сутринта в израелските общности в близост до граничната ограда на Газа, много от които бяха евакуирани след нападението от 7 октомври, прозвучаха сирени.

По-късно регионалният съвет на Ешкол съобщи, че 18 ракети са били изстреляни към районите, които той управлява, според Jerusalem Post. Повечето са паднали в открити райони, но една е паднала "в района на оградата на кибуц Холит", се казва в съобщението. Друга ракета е била спряна от системата за противоракетна отбрана "Железен купол", допълва тя.

Вестник "Таймс оф Израел" съобщи, че ракетният обстрел в понеделник е бил най-големият от Газа от януари насам, когато са били изстреляни най-малко 25 ракети към град Нетивот.

Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха, че последният ракетен обстрел е дошъл от южния район на Хан Юнис и че тяхната артилерия е нанесла удари по източниците.

Палестинската информационна агенция "Вафа" съобщи, че при артилерийски удари в понеделник е загинал един цивилен и са били ранени няколко други в град Хузаа, който се намира югоизточно от град Хан Юнис.

Според агенцията израелските военни самолети са атакували и улица в Шеджайя, в източната част на град Газа, и район северно от бежанския лагер Нусейрат, в централната част на Газа.

Междувременно военното крило на "Хамас" заяви, че негови бойци са атакували два израелски танка с взривни устройства в Шеджайя.

В изявление на IDF се казва, че по време на набезите в Шеджайя войниците на IDF са "ликвидирали множество терористи в близки сблъсъци и са открили голямо количество оръжия". Въздушните удари са убили още около 20 души и са унищожили съоръжения за производство и съхранение на оръжия в района, се казва още в съобщението.

Сраженията там се водят от четвъртък, когато израелските войски се върнаха в района, след като според IDF "разузнавателни данни сочат наличието на терористи и терористична инфраструктура".

През уикенда жителите заявиха, че в резултат на нападението по улиците са останали трупове, а IDF съобщи, че двама израелски войници са били убити в сражение в северната част на Газа.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (Unrwa) заяви, че до 80 000 души в Шеджайя и околните райони са били помолени от IDF да се евакуират и да се отправят на юг, но те са били изтласкани на запад, тъй като не са могли да преминат през израелските контролно-пропускателни пунктове в района на Вади Газа.

"Израелската армия напълно е разрушила квартала", казва жена от съседния квартал Туфа.

"Заедно с други хора избягах, докато около нас валяха снаряди. Премествахме се от един район в друг, докато не успяхме да избягаме от квартала. Но много жители бяха хванати в капан и не можеха да напуснат", добави тя.

"Преживяваме глад, страх, убийства, изселване и пълно разрушение."

Представители на ООН заявиха, че хуманитарната ситуация става все по-отчайваща за палестинските цивилни в Газа

Палестинските бойци са се прегрупирали в няколко северни района, които бяха в центъра на израелската сухопътна офанзива през първите три месеца на войната.

От началото на май основният фокус е Рафах и IDF смята, че вече е намалил възможностите на три от четирите батальона на "Хамас" в града.

Някои от приблизително 10 000 души, които все още се намират в града, съобщиха на информационна агенция Ройтерс, че в понеделник израелските танкове са навлезли още по-навътре в западните и централните райони, ден след като според съобщенията са се придвижили на 1 км от средиземноморския бряг.

Междувременно IDF съобщи, че един от войниците му е бил убит в сражение в южната част на Газа в понеделник. "Хамас" заяви по-рано, че нейни бойци са взривили къща в Рафах, след като са примамили израелските войски да влязат в нея.

В понеделник ръководителят на болница "Ал-Шифа" в град Газа беше освободен след седем месеца в израелски арест. Д-р Мохамед Абу Салмия твърди, че е бил измъчван в ареста. Израел отрича да е малтретирал задържаните.

В неделя министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви на заседание на кабинета, че израелските сили действат "навсякъде в Ивицата Газа" и убиват "десетки терористи" всеки ден.

"Това е трудна борба, която се води над земята, понякога в ръкопашен бой, а също и под земята", предупреди той.

"Ние сме решени да се борим, докато не постигнем всичките си цели: да елиминираме "Хамас", да върнем всички наши заложници, да гарантираме, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел, и да върнем нашите жители безопасно в домовете им", добави той.

Директорът по планирането на Unrwa, Сам Роуз, заяви  от лагера Нусейрат, че хуманитарната ситуация става все по-отчайваща за 2,2 млн. души от населението на Газа, три четвърти от които са разселени.

"Хората се нуждаят от вода, от здравни грижи. Тук става горещо, 35 градуса [по Целзий], миризмата на отпадни води, липсата на съоръжения за управление на твърдите отпадъци, районът по същество се превръща в сметище [за боклук]", каза той.

"Горивото не се доставя в достатъчни количества през пропускателните пунктове. Без него не могат да работят инкубаторите, не могат да работят кладенците за вода... Правенето на най-прости неща е истинска борба за всички."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

 

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Скъпи, вчера аз... - Скъпа, запомни! Вече няма "аз", има само "ние"! - Добре! Ние изхарчихме цялата ти заплата за козметика.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

83-годишна жена стана жертва на "Ало" измама

83-годишна жена стана жертва на "Ало" измама

България Преди 17 минути

Самоличността на измамника е била установена

<p>&quot;Те ни дават ценна нова информация за ефектите от радиацията&quot;</p>

Проучването на птиците от Чернобил може да ни помогне в едно "по-ядрено бъдеще"

Любопитно Преди 17 минути

Популациите на дивите животни процъфтяват без хора

Главчев пред НС: Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна

Главчев пред НС: Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна

България Преди 1 час

България е за препотвърждаване на подкрепата на НАТО за Киев с военно технически средства, обучение на личен състав извън територията на Украйна, разясни той

Среднощна атака: Украйна е свалила десетки дронове

Среднощна атака: Украйна е свалила десетки дронове

България Преди 1 час

Това съобщиха украинските военновъздушни сили

"Не, това не е възможно": Кремъл отхвърли предложението на Ердоган

"Не, това не е възможно": Кремъл отхвърли предложението на Ердоган

Свят Преди 1 час

Не стана ясно защо Русия се противопоставя на участието на Ердоган, който по време на конфликта се опитва да поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна

Новата космическа станция на Путин получи зелена светлина

Новата космическа станция на Путин получи зелена светлина

Свят Преди 1 час

Кремъл се оттегля от програмата за Международната космическа станция след 2024 г.

Бивша порно актриса обвинява Пъф Деди в сексуално насилие и трафик

Бивша порно актриса обвинява Пъф Деди в сексуално насилие и трафик

Свят Преди 1 час

Адрия Инглиш твърди, че рапърът също е изисквал тя да прави секс с негови гости

<p>&quot;Човек със семпъл ум&quot;: Николай Марков с остри думи към&nbsp;Ивелин Михайлов</p>

Разколът във "Величие", Николай Марков за Ивелин Михайлов: Човек със семпъл ум и посткомунистически възгледи

България Преди 2 часа

Марков каза още, че Ивелин Михайлов е искал от формацията да гласува с "Възраждане"

<p>Обрат: Прокуратурата се отказа от ареста на Нико Тупарев (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Прокуратурата оттегли протеста срещу мярката на продуцента Нико Тупарев

България Преди 2 часа

В позиция до медиите Тупарев поясни, че е обвинен в длъжностно присвояване, без да е длъжностно лице

Джеф Безос продава акции на Amazon за 5 милиарда долара

Джеф Безос продава акции на Amazon за 5 милиарда долара

Свят Преди 2 часа

Безос е вторият най-богат човек в света с нетно състояние от 214,4 милиарда долара

<p>Накъде се насочва Великобритания: Предстоят промени или още от същото</p>

Световните медии за изборите във Великобритания: Очакват се промени

Свят Преди 2 часа

Само 12 действащи министри са загубвали депутатските си места от 1974 г. насам.

<p>Осъдиха японското правителство за принудителни стерилизации</p>

Осъдиха японското правителство да плати обезщетение за принудителни стерилизации

Свят Преди 2 часа

Лекарите са извършвали принудителни стерилизации, за да "предотвратят създаването на некачествени потомци".

<p>&quot;Украйна няма да победи Русия на бойното поле&quot;</p>

Проучване показва, че европейците са склонни да вярват, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле

Свят Преди 2 часа

България е сред най-скептичните за приемането на Украйна в ЕС

<p>&quot;Ще уредя тази война&quot;: Обеща Тръмп</p>

Тръмп пак обеща да спре войната в Украйна "в рамките на 24 часа"

Свят Преди 2 часа

Доналд Тръмп: Ще уредя тази война. Ще я уредя бързо, преди да встъпя в длъжност