3
  • Днес Жизел Пелико – жената в центъра на процеса за масово изнасилване, който разтърси Франция – говори в съдебната зала.
  • Нейният бивш съпруг, Доминик Пелико, на 71 години, призна, че е упоил тогавашната си съпруга и е вербувал мъже онлайн, да могат да я изнасилят между 2011 и 2020 г. в селото от Мазан в Прованс.
  • 50 мъже, на възраст между 26 и 74 години, с професии, вариращи от пожарникар до журналист, се предполага, че са били вербувани от Пелико за масовото изнасилване
  • За близо два месеца свидетелски показания съдът изслуша десетки обвиняеми. Мнозинството отрече изнасилване.
  • Някои от обвиняемите са признали, че Пелико им е казал, че упоява тогавашната си съпруга, но други са казали, че вярват, че са участвали в организирана игра на двойка.
  • Ето какво има да каже още Жизел Пелико 
Как можа да доведеш тези непознати в спалнята ми?: Изповедта на Жизел Пелико в процес за масово изнасилване

Жизел Пелико каза, че иска да се обърне към съпруга си с няколко думи.

„Толкова много пъти си казвах , че съм късметлийка, че те имам до мен.“

Тя каза, че той я подкрепял, когато е смятала, че е болна от неврологични проблеми (които по-късно се оказва, че се дължат на това, че я е упоил.)

„Заведе ме на невролог, на скенер, когато се притеснявах. Ходи с мен и на гинеколог. За мен той беше човек, на когото имах пълно доверие", казва Жизел. 

Тя каза: „Как може идеалният мъж да стигне до това? Как можа да ме предадеш до този момент? Как можа да доведеш тези непознати в спалнята ми?".


Жизел Пелико:

Профилът на изнасилвач не е някой, когото срещат на паркинг късно през нощта. Изнасилвач може да има и в семейството, сред приятелите ни

Когато видях един от обвиняемите на свидетелската скамейка миналата седмица, който влезе в спалнята и къщата ми без съгласие.

Този човек, който дойде да изнасили една 57-годишна жена в безсъзнание – аз съм и майка, и баба... Можех да съм му баба.

Аз съм жена, която е напълно унищожена и не знам как мога да се събера от това.


За нейния процес Пелико каза:

Исках всички жени, жертви на изнасилване - не само когато са били дрогирани, изнасилване съществува на всички нива - искам тези жени да кажат: Пеликот го направи, ние също можем да го направим. Когато те изнасилват, има срам, а ние не ние трябва да се срамуваме – те трябва да се срамуват.


Председателят на съда зададе въпрос към Жизел Пелико: „Спомняте ли си моменти, когато Доминик Пелико ви покани да пиете конкретни неща или ястия?“

Жизел Пелико отговаря:

Готвеше много ястия. Видях, че е внимателен. Знам, че една вечер дойде да ме вземе на гарата в Авиньон след 10 дни с внуците ми. Вече беше приготвил ястието - картофено пюре. Две чинии вече бяха във фурната. Аз сложих зехтин върху моите картофи, а той сложи масло, така че лесно се виждаше коя чиния е неговата.

Изпихме по чаша бяло вино заедно. Никога не намирах нищо странно за моите картофи. Свършихме с яденето. Често, когато има футболен мач по телевизията, го оставям да го гледа сам. Донесе ми сладолед в леглото, където бях, любимият ми вкус, малина. И си помислих: „Каква съм късметлийка, това е любов“.

Никога не усетих как сърцето ми трепти, не усетих нищо, сигурно съм изпаднала в безсъзнание много бързо. Събуждах се с пижама. На сутринта се събуждах по-уморена от обикновено, но ходя много и си помислих, че е от това.


Пелико разкрива и за опасенията си как се е чувствала сутрин, „Консултирах се с трима гинеколози. Няколко пъти се бях събуждала и имах чувството, че съм загубила водите си - както се случва, когато раждаш".

Тя добавя: „Знам, че сутрин закусвам в кухнята - портокалов сок, препечен хляб, конфитюр, мед. Можеше да го сложи в портокаловия ми сок или кафето ми. Но не усетих този момент, когато паднах като упоен.“

Тя разказва, че веднъж отишла на фризьор една сутрин и тогавашният й съпруг настоял да я закара. Тя не си спомняла подстригването или оформянето на косата.


Председателят на съда пита Жизел Пелико с какво е била облечена на видеозаписите на Доминик Пелико с нейните нападения.

Миналата седмица съдът изслуша как Доминик Пелико сваля пижамата си и я облича в други дрехи, след което я облича отново в пижама след това.

Жизел Пелико отговаря:

Имах две чекмеджета с бельо, познавах го добре. Носех бяло или оранжево, имах бели чорапи, имах черен чорапогащник. Бельото във видеоклиповете не е моето бельо. Това, което видях на видеозаписите, не ми принадлежи, сигурно го е държал някъде, но не знам къде.


Жизел Пелико е попитана за видеозапис със съпруга си, показан пред съда, в който тя ясно се чува да казва „Спри, спри, боли“ и да говори с глас, който не е „нормален“ - може би ранните етапи на седация.

Председателят на съда пита: „Мислите ли, че е било съгласие?“ Тя отговаря: „Беше изнасилване, разбира се, че беше изнасилване.“


Попитана как е продължила да се справя с това, което е чула в съда, Жизел Пелико отговаря:

Вярно е, че чувам много жени и мъже, които казват, че съм много смела. Казвам, че това не е смелост, а воля и решителност да променим обществото.


Сред свидетелите, които дадоха показания в съда тази сутрин, беше майката на Флориан Р, 32-годишен шофьор на куриерска фирма и баща на три деца, който е обвинен в изнасилването на Жизел Пелико през декември 2019 г.

Петдесетгодишната жена разказа пред съда, че работи като чистачка. Тя е родила Флориан преди да навърши 20 години, след което се е разделила с баща му три месеца по-късно.

Тя заяви, че е съжалила сина си, когато е разбрала за обвиненията. „Чудех се дали не съм сбъркала нещо в начина, по който е бил отгледан? Знам, че това, което е направил, е много сериозно. Не го крия.“


Подобни съдебни процеси обикновено се провеждат при закрити врати, далеч от медиите, но това дело се разглежда публично, защото Жизел Пелико „искаше да привлече вниманието към използването на наркотици за извършване на сексуално насилие“, припомня The Gardian.

Ето защо тя призова за премахване на ограниченията за прожектиране на видеоматериали по време на процеса. Адвокатът ѝ заяви, че „шоковата вълна“ на този публичен съдебен процес и публичните видеодоказателства е била необходима, за да се покаже истинският ужас на изнасилването и да се помогне да се предотврати необходимостта други жени да преминат през това.


Тази седмица съдът разглежда делата на шестима мъже, обвинени в изнасилване на Жизел Пелико.
Сред тях са 34-годишен надзирател в затвор, 55-годишен електротехник, 32-годишен шофьор на куриерска фирма, 46-годишен производител на огледала и 31-годишен бояджия и декоратор.

Един от обвиняемите, 47-годишен бивш работник в завод, е бил закаран до селото на Пелико от тогавашната си приятелка, която го е чакала в колата по времето, когато е обвинен в изнасилването на Жизел Пелико. Работничка в столовата, тя заяви пред съда, че не знае какво се е случило тази нощ и не е задавала никакви въпроси.

И шестимата мъже ще бъдат в съда, когато Жизел Пелико ще говори тази сутрин.

Доминик Пелико, бившият съпруг на Жизел Пелико, който призна, че я е упоил и изнасилил, и заяви, че е набирал мъже в интернет, за да я изнасилят, седеше в защитена със стъкло зона на съда, охраняван от двама полицаи. Всеки ден той е довеждан в съда от затворническата си килия, където е задържан под стража.


Жизел Пелико е обявена за феминистка героиня в цяла Франция, възхвалявана е за смелостта си на митинги в цялата страна и е аплодирана от поддръжници всеки път, когато влиза или излиза от съдебната зала на в Авиньон.

Но почитта към нея дойде и отвъд границите на страната, като солидарността от Австрия до Австралия подсказа ролята, която тя е изиграла в разгръщането на глобален разговор за сексуалното насилие.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>46 души са в болница след инцидент с масово натравяне</p>

Инцидент с масово хранително натравяне вкара 46 души в болница

Свят Преди 15 минути

Твърди се, че инцидентът е сполетял десетки хора в дистрибуторската фирма за търговия на едро с морски дарове

<p>Какво е да си колекционер на мозъци</p>

Колекционерът на мозъци: От погребален агент до молекулярен палеонтолог

Свят Преди 22 минути

"Понякога ми се струва, че моят мозък е в по-лошо състояние от тези, които изследвам на лабораторната маса."

Изкуствен интелект

Полска радиостанция замени водещите с изкуствен интелект и „интервюира“ мъртъв поет

Любопитно Преди 49 минути

Решението беше заклеймено от някои от слушателите на станцията и бивши журналисти

Апелативният съд във Варна потвърди доживотна присъда за убийство

Апелативният съд във Варна потвърди доживотна присъда за убийство

България Преди 55 минути

Престъплението е извършено на 12 февруари 2021 година

Oткриха цигари в хляб и в кашони със зеленчуци на "Дунав мост" при Русе (СНИМКА)

Oткриха цигари в хляб и в кашони със зеленчуци на "Дунав мост" при Русе (СНИМКА)

България Преди 58 минути

Те са с български акцизен бандерол, като са превозвани в нарушение на закона за акцизите и данъчните складове

Помощник-фармацевтите настояват за ясна законова регламентация на професията им

Помощник-фармацевтите настояват за ясна законова регламентация на професията им

България Преди 1 час

Те заявиха, че "не желаят повече да работят на ръба на закона"

Кон предизвика катастрофа с бус, превозващ деца

Кон предизвика катастрофа с бус, превозващ деца

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в Кюстендилско

Разкриха причината за смъртоносния инцидент с парашутисти край Ботевград

Разкриха причината за смъртоносния инцидент с парашутисти край Ботевград

България Преди 2 часа

Метеорологичната обстановка не е била подходяща за скачане с парашут, съобщиха от полицията

Мъртвец оживя на операционната маса, докато се опитват да му вземат органите (СНИМКИ)

Мъртвец оживя на операционната маса, докато се опитват да му вземат органите (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Той бил обявен за мъртъв след свръхдоза наркотици през октомври 2021 г.

Венци от “Игри на волята”: Обичам хората да ме подценяват

Венци от “Игри на волята”: Обичам хората да ме подценяват

Любопитно Преди 3 часа

Още от 16-17 годишен Венци е започнал да се интересува от френския легион

<p>Питонът ли е следващата ни закуска?</p>

От хищник до вечеря: Време ли е да опитаме питон?

Любопитно Преди 3 часа

Змийското месо е по-екологична алтернатива на пилешко, свинско и говеждо

Учените планират да използват диаманти, за да охладят Земята

Учените планират да използват диаманти, за да охладят Земята

Любопитно Преди 3 часа

Според проучване диамантите ще могат да намалят температурата на Земята със значителните 1,6°C в рамките на 50 години

Жена е с комоцио след тежка катастрофа на пътя Габрово - Севлиево

Жена е с комоцио след тежка катастрофа на пътя Габрово - Севлиево

България Преди 3 часа

Пробите на двамата водачи за алкохол и наркотици са отрицателни

Аферата "Митници": Стефан Димитров остава в ареста

Аферата "Митници": Стефан Димитров остава в ареста

България Преди 3 часа

В определението си съдът записа, че не е отпаднало предположението, че Димитров е автор на деянията, в които е обвинен

Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи

Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи

България Преди 4 часа

Всички искаме да бъде сформирано редовно правителство, отбеляза премиерът