7

В ашингтон и Пекин разговарят по-редовно, за да избегнат конфликт в Южнокитайско море, въпреки "спорните и конкурентни" си отношения, заяви посланикът на САЩ в Китай пред BBC.

"Нашите военни сили действат в непосредствена близост една до друга в Южнокитайско море и в Тайванския проток. Не искаме да изпратим погрешен сигнал", заяви посланикът  Никълъс Бърнс в интервю в Пекин по-рано тази седмица.

(Видеото е архивно: Китайски банки в Русия прекратяват операциите си в долари и евро)

Южнокитайско море се превърна в опасно огнище на напрежение, където претенциите на Пекин засилват напрежението с Тайван и Филипините, както и с най-мощния им съюзник - САЩ.

През последните месеци китайски и филипински плавателни съдове си играят на котка и мишка в спорните води - при последния сблъсък тази седмица се твърди, че китайски служители на бреговата охрана са се качили на филипинска лодка и са нападнали войници със саби и ножове.

САЩ, които са създали военни съюзи от Манила до Токио, многократно са обещавали да защитават правата на съюзниците си в Южнокитайско море.

Това допълнително обтегна връзките с Китай , а отношенията вече се разклащаха от нахлуването на Русия в Украйна, китайските претенции към самоуправляващия се Тайван и търговската война.

Бърнс заяви, че това са огнища на напрежение, които все още "напълно разделят" двете страни, но е важно да се опитаме да "съберем хората заедно", където е възможно.

"Китайците се съгласиха да увеличат нашите комуникации между военните и това наистина е от решаващо значение за нас. Искате да имате комуникация, защото последното нещо, което искаме, е инцидент, недоразумение, което води до конфликт", каза 68-годишният дипломат.

Въпреки че напрежението намаля, предстоящите президентски избори в САЩ могат отново да влошат отношенията.

"Предупредихме китайците да не се месят в нашите избори по никакъв начин, под никаква форма или форма", заяви Бърнс, като добави, че САЩ са "много загрижени" за тази възможност.

Отношенията между САЩ и Китай

И Джо Байдън, и Доналд Тръмп се стремят да бъдат строги към Пекин - стратегия, която според тях печели гласове. През май президентът Байдън обяви редица нови мита върху произведени в Китай електромобили, соларни панели и други стоки. Малко електромобили достигат до бреговете на САЩ, но посланик Бърнс отрече вътрешната политика да е изиграла роля в това решение.

Той заяви, че това е "икономически ход", целящ да запази американските работни места. Междувременно Китай предупреди, че може да отвърне със собствени мита.

Но въпреки съперничеството има и някои светли моменти. Бърнс проведе среща с китайския пратеник по въпросите на климата, тъй като двата най-големи замърсителя в света се опитват да намерят начини за намаляване на вредните емисии. Вашингтон и Пекин провеждат и така наречените "разговори на високо равнище" за предотвратяване на достигането на наркотика фентанил до бреговете на САЩ, които  Бърнс определи като "изключително важни".

 

Двете страни също така обещаха да работят за повече обмени "от хора за хора". Това се случва в момент, когато броят на американските студенти, които учат в Китай, е намалял от около 15 000 през 2011 г. на 800.

Си се надява през следващите пет години 50 000 американски студенти да дойдат в Китай. При посещението си в Сан Франциско през ноември миналата година той заяви, че това е "крайното желание на нашите два народа за обмен и сътрудничество".

Посланик Бърнс обаче обвини част от китайското правителство, че не приема тези топли думи сериозно: "След срещата на върха в Сан Франциско имаше 61 отделни случая, при които силите за сигурност или някое министерство попречиха на китайски граждани да участват в програми за публична дипломация в този дом, в нашето посолство или попречиха на хора да пътуват до САЩ за участие в съвместни пътувания - така че за нас беше много трудно да съберем хората."

От друга страна, китайски студенти и учени съобщават, че са били обект на несправедливо преследване от страна на граничните служители на САЩ. Посолството на Пекин във Вашингтон подаде официален протест и обвини американските власти, че "неоснователно" разпитват, тормозят, отменят визите и дори депортират няколко студенти от Китай с валидни разрешителни за пътуване при пристигането им в САЩ.

Вашингтон също така обяви "ниво 3" за пътуване в Китай, като призова посетителите да "преосмислят" пътуването си. Бърнс отрече, че това предупреждение противоречи на призива на САЩ за "сближаване на хората", а е по-скоро предпазна мярка.

"Тук има американци в затвора, които според нас са неправомерно задържани, неправомерно преследвани, посещавал съм тези затворници и искаме да ги освободим." Той заяви, че на няколко американци са наложени "забрани за напускане" от страна на Китай, като на летището са им взети паспортите и не могат да напуснат страната.

На свой ред Китай остави САЩ в списъка на страните, които са освободени от визи за пътуване до 15 дни - Австралия е в списъка, след като Пекин наскоро възстанови отношенията си с Канбера.

Фактът, че контактите "между хората" - сравнително лесна цел в иначе обтегнатите отношения - се оказват толкова трудни, може би е знак за продължаващата липса на доверие от двете страни.

Но най-голямата линия на разрив засега може би е войната в Украйна.

САЩ изглежда вярват, че Китай би могъл да държи в ръцете си ключа към спиране на напредъка на Русия на бойното поле. Посланик Бърнс потвърди посланието на Вашингтон, че подкрепата на Пекин за инвазията на Москва няма да бъде толерирана.

"Китай не е неутрален в тази война", каза той. "Китай показва истинското си лице. Той подкрепя Русия, подкрепя Путин, докато той отприщва тази варварска война срещу украинското цивилно население. Знаем какво се доставя от китайските компании и знаем какво въздействие оказва това върху способността на Русия да води тази война."

Той заяви, че има "десетки хиляди" китайски компании, които подкрепят Москва. "Наложихме санкции на голям брой от тях и сме готови да направим още, ако правителството тук не се оттегли".

Изявленията му повтарят тези, направени от Г-7 в Италия миналата седмица, която заяви, че подкрепата на Китай за Русия "дава възможност" за война в Украйна. Те също така заплашиха с повече санкции, за да накажат китайските субекти, които според тях помагат на Русия да заобикаля западното ембарго.

Пекин отхвърли тези предупреждения като "пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи".

Все пак някои биха нарекли това подобрение спрямо 2022 г. След посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на демократите Нанси Пелоси в Тайван разгневеният Пекин прекрати цялата комуникация на ниво кабинет във Вашингтон. Отношенията отново се влошиха в началото на 2023 г. в навечерието на посещението на Блинкен. Той отмени пътуването си, след като САЩ свалиха китайски балон на голяма височина, който прелетя през северноамериканското въздушно пространство.

Връзките окончателно се стабилизираха едва през ноември миналата година, когато Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско.

Бърнс заяви, че първите две години на поста му са били трудни - комуникацията с китайските официални лица е била слаба.

Сега, добавя той, отношенията са "относително по-добри", но вижда труден път пред себе си: "Това много трудно съперничество ще продължи още известно време."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Сигурен съм, че някоя сутрин фея ще долети и ще ми даде сто хиляди eвро... - Защо не милион? - Не, не, милион е…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 1 час

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

Технологии Преди 2 часа

Страната се справя добре с инфраструктурата

<p>Загадъчни слънчеви изригвания могат да повишат радиацията на Земята</p>

Загадъчни слънчеви изригвания могат да разрушат озоновия слой и да повишат радиацията на Земята

Любопитно Преди 3 часа

Повече за загадъчните слънчеви изригвания четете в следващите редове

„Величие": Николай Марков не е член на партията

„Величие": Николай Марков не е член на партията

България Преди 12 часа

От партията подчертаха, че Николай Марков не е подписал декларация за членство

Китай измества Русия в Централна Азия

Китай измества Русия в Централна Азия

Свят Преди 12 часа

Централна Азия е важно звено в китайския проект

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 13 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

Свят Преди 13 часа

Брюксел ще наблюдава “направеното, а не казаното”

<p>В Кремъл не са оптимисти за новата власт в Лондон</p>

В Кремъл не са оптимисти за новата власт във Великобритания

Свят Преди 14 часа

Песков: Те не са склонни на каквато и да е гъвкавост

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 15 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Русия плаща кървава цена за победа в Украйна

Русия плаща кървава цена за победа в Украйна

Свят Преди 16 часа

„Frontelligence Insight”: Часов Яр „в крайна сметка ще бъде загубен”

Френски рапър влезе в затвора за насилие над бивши партньорки

Френски рапър влезе в затвора за насилие над бивши партньорки

Свят Преди 16 часа

29-годишният Moha La Squale вече е излежал 17 месеца зад решетките

Тир удари автобус в Бургас, ранени

Тир удари автобус в Бургас, ранени

България Преди 17 часа

Пробата за алкохол на шофьора на тира е отрицателна

<p>Наказаха турския футболист за жеста на&nbsp;&quot;Сивите вълци&quot;</p>

Тежко наказание за Мерих Демирал на Евро 2024 след жеста на "Сивите вълци"

Свят Преди 17 часа

Европейското първенство приключи за турския защитник след решението на УЕФА

Тревога в Италия, изригнаха вулканите Етна и Стромболи

Тревога в Италия, изригнаха вулканите Етна и Стромболи

Свят Преди 17 часа

Пистата на Летище Катания бе затрупана с вулканична пепел

Турция въвежда допълнителни проверки по летищата

Турция въвежда допълнителни проверки по летищата

Свят Преди 17 часа

Турският парламент прие късно снощи изменения в закона за гражданското въздухоплаване

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 17 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"