4

О слепителните варосани къщи, църквите със сини куполи и лазурното небе и море на Санторини привличат около 3,4 милиона посетители годишно, далеч надхвърляйки около 20 000 постоянни жители на острова в сърцето на Гърция.

Около 17 000 пътници на круизни кораби се качват на острова в пиковите дни на летния сезон, насочвайки се направо към горещи точки като столицата Фира и град Ия на северозападния му край, известен със своите грандиозни залези. Той дори си спечели прякора “Instagram остров” заради перфектните си гледки и места за снимки.

(Видеото е архивно: Ела в... Санторини)

Тесните калдъръмени улички и балконите край скалите са пълни  с летовници по залез слънце, а местните жители са обезпокоени, докато се занимават с ежедневната си работа. Когато настъпва вечерта обаче, тълпите се стопяват и някои се оплакват, че островът се превръща от Таймс Скуеър в призрачен град.

Това е нестабилна комбинация, която доведе до голямо недоволство на този остров в Егейско море, чийто грапав пейзаж беше оформен от вулканично изригване около 1600 г. пр.н.е.

Рестрикциите за посетители идват през 2025 г

Кметът на Санторини Никос Зорзос предложи ограничение за пътниците на круизните кораби до 8000 на ден. Това е ход, подкрепен от премиера Кириакос Мицотакис, който каза пред Bloomberg, че мярката е насрочена за следващата година.

Протестите срещу туризма бяха гореща тема в Европа това лято, като демонстрации се проведоха в Испания, Холандия, Венеция и др. В четвъртък Венеция ограничи размера на туристическите групи до 25 души и забрани мегафоните, като наскоро обяви временната си входна такса за успех, като донесе на града около $2,64 милиона приходи.

Свръхтуризмът се превърна в основна модна дума в сектора на пътуванията през последните години, тъй като популярните дестинации се борят да балансират нуждата си от парите на посетителите с качеството на живот на своите жители и поддържането на желана и устойчива среда за всички.

На Санторини, според някои, проблемът не са многото туристи.

"Островът е празен"

“Свръхтуризмът не съществува. Това, което виждам, е липса на структура", казва  Джанлука Чименти, местен туроператор и жител на Санторини от 18 години. Докато социалните медии са пълни с изображения на тежката пренаселеност в горещите точки на острова в пиковите часове, той казва, че картинката през останалото време е много различна.

Истината е, че островът е празен. Това е най-лошият сезон.”

Юли и август са най-пиковият сезон в Санторини, но градските площади са празни след 9 вечерта, а ресторантите и хотелите не са пълни близо до капацитета, казва той. Пътниците на круизните кораби са ценени и много необходими, както и тези посетители с по-дълъг престой, идващи с лодка или самолет.

В средата до края на 20-ти век Санторини все още е спокойно и тихо местенце, където жителите се придвижват с магарета и отглеждат домати и лозя за вино. Сега остарялата инфраструктура на острова е под сериозен натиск, като главното пристанище във Фира е под особено напрежение.

Освен ако не искат дълга и много стръмна разходка, кабинковият лифт е единствената възможност за пътниците на круизните кораби да стигнат от Старото пристанище до центъра на града, посочва Чименти, и “е абсолютно нормално да имате опашки, ако круизните кораби се събират.”

Въпреки това, когато тълпите изчезнат, “хотелите в момента са повече или по-малко под 30% от нормалния сезон", твърди Чименти, и казва, че други фирми на острова понасят подобен удар.

“Проблемът е, че социалните медии показват нещо напълно различно от това, което е реалността", казва той. Въпреки че много, много туристи ще посетят тази година, има и много други, които са отблъснати от пренаселената му репутация и не го смятат за целогодишна дестинация за по-дълъг престой.

Международната асоциация на круизните линии (CLIA), глобален търговски орган, обяви на 1 август, че се е срещнала с министъра на морското дело на Гърция Христос Стилианидес, за да обсъдят кризата, включително подобряването и надграждането на пристанищната инфраструктура и услуги.

Туристическият бум на Гърция не е само в Санторини. Националните приходи от туризъм са нараснали с 16% през първите пет месеца на тази година, съобщава Ройтерс, а 2024 г. се очаква да засенчи рекордните за миналата година 33 милиона пристигания.

“Напоследък растежът на туризма в Гърция привлече значително внимание, особено по отношение на островите Санторини и Миконос", каза Мария Делигиани, регионален директор на CLIA за Източното Средиземноморие, в изявление. Тя потвърди ангажимента на круизните линии към поддържането на тавана за посетители от 8000 пътници и каза, че има силен интерес към разнообразяване на гръцките маршрути, за да се намали натискът върху най-популярните места.

В момента близо две трети от круизния туризъм в Гърция се осъществява в Пирея, Санторини и Миконос, съобщи CLIA.

“Санторини има един от най-важните археологически обекти в момента в Европа,” казва Chimenti. “Защо круизните кораби не организират обиколки до археологическите обекти? Ако разделите хората в три части на острова, така че по различно време те правят множество неща,” тогава той казва, “те имат време да се насладят и никога няма да имате тълпи в която и да е част на острова.

Спиращите дъха романтични гледки на Санторини го направиха изключително популярен избор за меден месец и сватби. Кейти Хаслам от Рочдейл, Англия, прекара медения си месец там през юли, но казва, че внимателното планиране е било от ключово значение за нея и съпруга й Роб да имат ваканцията на мечтите си.

“Не искахме да ходим във Фира, защото бяхме чели, че е наистина, наистина натоварено, казва тя. Вместо това те избраха село на върха на скала само на няколко километра от столицата и “беше просто невероятно, прекрасно и тихо.”

В един ден те влязоха във Фира, “Мисля, че имаше около осем круизни кораба, които дойдоха, хиляди и хиляди хора, така че просто останахме настрана.”

Любовта също витаеше във въздуха. “Виждахме поне две сватби всеки ден, казва тя. “Един от дните имаше шест сватби.”

Що се отнася до известните залези, които като за толкова много други бяха основната им цел за посещение, те избегнаха схватката в града и “седяхме на балкона ни всяка вечер в 8 часа с бутилка вино. Беше абсолютно вълшебно.”

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 9 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 17 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени