13

К онфронтацията в Атланта между Джо Байдън и Доналд Тръмп в четвъртък вечер има всички шансове да се превърне в най-съдбовния президентски дебат в историята на САЩ.

За първи път действащ президент и бивш президент ще се изправят пред милиони зрители в среща, която ще се проведе далеч по-рано от обичайното - дори преди партийните събрания. Шоуто, водено от CNN, е най-ключовият момент в изборите, в които има само една победа, и е най-добрият шанс на Байдън да разклати кандидатурата си за преизбиране, която има голяма опасност да загуби, тъй като се бори да убеди избирателите, че е постигнал политическата и икономическата нормалност, която обеща през 2020 г., припомня CNN.

Съдбовният характер на този дебат може да бъде напълно разбран само на фона на безпрецедентната политика на времето. Откакто сенаторът Джон Ф. Кенеди и вицепрезидентът Ричард Никсън организираха първия телевизионен дебат по време на кампанията през 1960 г., се провеждат мъчително близки избори, които насочват страната към рязко различен курс. Всички са вперили очи в президентските избори през 2024 г. заради опита на Тръмп да наруши мирното предаване на властта въз основа на фалшиви твърдения за измама на изборите през 2020 г. и обещанието му да проведе невиждано досега президентство на лично отмъщение, ако спечели през ноември.

Ако сенаторът Джон Кери беше победил президента Джордж У. Буш през 2004 г. или бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни беше направил президента Барак Обама президент с един мандат през 2012 г., щеше да има значителна политическа промяна. Но характерът на републиката и нейната глобална позиция нямаше да се променят из основи. Тази увереност не може да се приложи с никаква увереност към настоящите избори. Силовият импулс на Тръмп - олицетворен от твърдението му пред Върховния съд, че президентите имат почти неограничена власт, както и от проекта за нови твърди политики по отношение на имиграцията, икономиката и външната политика - означава, че вторият мандат може да донесе огромни сътресения.

"(Това) е невероятно историческо събитие. Не може да се преувеличава значението на това", заяви президентският историк Дъглас Бринкли в сряда пред Улф Блицър от CNN.

Демократите отчаяно се стремят 81-годишният Байдън да демонстрира жизненост и острота на фона на опасенията за неговата възраст. Седемдесет и осем годишният Тръмп може да се окаже най-големият пасив на самия себе си и възможността за представяне, което може да потвърди предупрежденията на Байдън, че той е твърде "откачен", за да бъде президент.

Очаква се Байдън да удари Тръмп по темата за абортите - една от малкото области на политиката, в които той превъзхожда бившия президент - и по възхищението му от чуждестранни диктатори. Тръмп вече дава сигнали, че ще представи Америка на Байдън в антиутопичен стил, обзета от неконтролируема имиграция, необуздана престъпност и изтощителна икономическа болка. Най-необичайният аспект на дебата е, че той се провежда по-малко от месец, след като Тръмп беше осъден по наказателно дело за парични преводи в Ню Йорк. Байдън вече изтъкна осъдителната присъда в предизборни прояви, но Тръмп настоява, че е жертва на опит за използване на оръжието на правната система, за да се намеси в изборите.

И двамата кандидати са изправени пред изключителен натиск

И двамата мъже ще се надяват да избегнат гафове в нощта на дебатите или странни лични приумици, които често са ставали популярни и са доминирали в критичните медийни материали след дебатите, които помагат за затвърждаване на представата за това кой е спечелил и кой е загубил в съзнанието на избирателите. Театралните въздишки на вицепрезидента Ал Гор през 2000 г. и неразумният поглед към часовника на президента Джордж Буш през 1992 г. се превърнаха в емблеми на губещи кампании. Сега рисковете са много по-големи заради социалните медии.

Президентските дебати не винаги решават кой ще спечели през ноември. Но напрежението около тазгодишния първи дебат през юни, а не както обикновено през септември или октомври, е осезаемо.

"Колкото по-близо са изборите, толкова по-голям е шансът дебатът да им повлияе", казва Аарон Кол, директор на дебатите в Мичиганския университет, който е провел задълбочено проучване на всеки президентски дебат.

"В много случаи тези грешки затвърждават карикатура на един от конкретните кандидати, която е съществувала преди да се случи." За Байдън това означава, че няма да има старчески моменти, а Тръмп ще бъде посъветван да избягва изблици, които потвърждават характеристиката на Байдън като тиранин в очакване.

Нито Тръмп, нито Байдън са дебатирали след последния им сблъсък в прекъснатата от пандемията кампания през 2020 г. А подготовката им за една от най-важните вечери в живота им отразяваше техните характери и политически личности.

Президентът не се виждаше от дни, сгушен под дъбовете, тополите и кленовете в убежището в Кемп Дейвид със съветници, които разработваха стратегия как да се справят с най-предизвикателния противник в историята на дебатите. Подхранван с лазаня и такос, той участва в имитационни дебати, потапя се в папките с брифинги и се опитва да предвиди дивите обрати и отклонения на Тръмп. Това е лагер за дебати, който съответства на мнението на Байдън, че той е в екзистенциален предизборен двубой, в който душата на нацията е на карта.

Бившият президент ненавижда дебатите и вместо това усъвършенства подготовката си по време на митинги и събития, доверявайки се на инстинктите и интуицията си, както и на усета си за политическата слабост на опонента. Въпреки това той е имал политически опреснителни сесии с помощници и някои потенциални кандидати за вицепрезидент, включително сенатора от Охайо Джей Ди Ванс и сенатора от Флорида Марко Рубио.

Байдън твърди, че Тръмп е престъпник, у когото нещо се е "пречупило" и който е твърде опасен и безразсъден, за да бъде допуснат отново в Белия дом. Той също така упрекна Тръмп, че използва език в нацистки стил, и предупреди, че демокрацията и свободата са на дневен ред, както и способността на "Ние, хората" да определяме съдбата на Америка.

Семейството е всичко за фамилия Байдън

Подготовка за всичко в Кемп Дейвид

Екипът за дебати на Байдън се ръководи от бившия началник на канцеларията на Белия дом Рон Клейн, който от едно поколение подготвя демократите за президентски дебати. Една от мантрите на Клейн е, че "макар да можеш да загубиш дебата по всяко време, можеш да го спечелиш само през първите 30 минути". Ето защо се очаква Байдън да постави най-важните точки на преден план, за да се хареса на вероятно най-гледаната част от събитието в праймтайма.

Екипът на Байдън преглежда последните публични интервюта и речи на Тръмп, като подготвя отговорите на всичко, което той и модераторите могат да подхвърлят на Байдън. Президентът ще бъде готов за която и версия на Тръмп да се появи - независимо дали това е бомбастичният опонент, който го заговори и обиди в първия им сблъсък през 2020 г., или по-сдържан претендент, който се стреми да покаже стабилност. Ако Тръмп се стреми към президентски лагер, Байдън има шкафче, пълно с отработени нападки и опровержения, предназначени да го провокират да направи изблици, които биха могли да отблъснат избирателите.

Съветник на Байдън заяви пред CNN, че подготовката за дебатите включва готовност на президента да реагира, ако Тръмп засегне лични теми - седмици след като синът му Хънтър беше осъден за тежко престъпление с оръжие. Любовта и инстинктът за защита на семейството на Байдън винаги са близо до повърхността и той реагира яростно, когато тогавашният президент повдигна въпроса за Хънтър по време на първия им дебат през 2020 г.

Байдън преминаваше през тренировките си в голям хангар в убежището в Мериленд, където има имитация на сцена за дебати, снабдена с ярки телевизионни светлини. Личният му адвокат Боб Бауер играе Тръмп, а други помощници са седнали в ролята на модераторите на CNN Дана Баш и Джейк Тапър.

Източници на CNN обаче твърдят, че практиката на дебатите не е била само за да се чувстват комфортно. Става дума и за това да се отговори на въпроса за възрастта. Както помощниците, така и съюзниците на президента често са посочвали речта му "За състоянието на съюза" през март като образцов пример за Байдън в най-добрата му форма. Според тях той е бил енергичен, съсредоточен и пъргав по време на 67-минутната си реч в праймтайма.

Делото срещу Доналд Тръмп за "мълчаливи пари"

Подготовката на Тръмп за дебатите е толкова нестандартна, колкото и той самият

На първите президентски дебати действащите президенти често преживяват тежко събуждане, тъй като не са свикнали някой да им се кара и да им противоречи. Но предимството на Тръмп в това отношение може да бъде компрометирано, тъй като тази година той отказа да дебатира с никой от съперниците си от първичните избори. Все пак агресивният му стил на водене на дебати не се различава много от войнственото и остро отношение, което той демонстрира на повечето публични събития.

Тръмп загря за дебата, като намекна, че Байдън ще бъде "напушен" с наркотици, докато помощниците му трескаво се опитваха да разнищят капана на очакванията, който бившият президент сам си беше изградил, като намекна, че Байдън е толкова умствено отслабнал, че едва може да се изправи или да завърши изречение. Във всяка друга епоха идеята кандидат да обвини опонента си в употреба на допинг би била немислима. Но тактиката на Тръмп е напомняне за едно президентство и политически стил, които разрушиха всички предишни норми.

В нов меморандум от сряда кампанията на Тръмп сигнализира, че бившият президент ще атакува Байдън по въпросите на имиграцията и икономиката. Тя се похвали със средните стойности на социологическите проучвания, които според екипа му показват, че бившият президент води във всички ключови щати.

А Тръмп, чиято администрация създаде буря от ежедневни лъжи, характерно работи, за да обвини Байдън в самото прегрешение, което най-много се свързва с него - лъжата. "Човекът е ходеща машина за лъжи и мечта на проверителите на факти", написа Тръмп в социалната мрежа "Истина", докато обвиняваше Байдън, един от най-добрите президентски голфъри, че не може да удари топка от 10 метра.

Нестандартният подход на Тръмп означава, че страната може да получи още едно напомняне за хаоса, разногласията и какофонията, които преживя през четирите години на неговия мандат - и които неговите поддръжници обичат и искат да възстановят.

Но това е и риск, който може да играе в полза на желанието на Байдън да накара избирателите да видят контраста между 45-ия и 46-ия президент, който според него може да му донесе победа на изборите.

Бившият автор на речите на Обама Тери Шуплат заяви, че успешните представяния на дебатите разказват последователна история за това къде се намира страната и накъде отива.

"Това е история за самия вас. Защо вие сте правилният кандидат. Защо другият кандидат е грешен кандидат. И това е история за бъдещето. Всеки избор е за бъдещето. Това е избор за бъдещето", каза Шуплат пред Каси Хънт от CNN.

Досега нито Тръмп, нито Байдън са изпълнили тази цел.

Четвъртък е най-добрият шанс да го направят.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
В лекарския кабинет: -Как е главоболието? -Изчезна, отиде за няколко дни при майка си.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 2 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

България Преди 2 часа

Акцията е насочена към противодействие на престъпността

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

България Преди 7 часа

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 8 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 9 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 9 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 9 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

България Преди 9 часа

Телевизионният продуцент беше задържан във връзка с разследване

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

България Преди 11 часа

Официалният избор ще е чрез тайно гласуване на 30 юни в Синодалната палата в София

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 11 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 11 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 12 часа

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

д

Собственици на аптеки започват ефективни протести

България Преди 12 часа

Тази сряда те ще спрат работа за два часа

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 13 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел