53

З агрижеността около правните трудности и капиталовите позиции се засилва. Джон Крайън трябва да взема важни решения за „Дойче Банк” (Deutsche bank), пише „Файненшъл таймс“ (The Financial Times). През миналата година банката обяви, че ще съкрати десетки хиляди работни места след като отчете загуба от над 6 млрд. евро - вижте във видеото.

Ключовият ход беше предприет по време на управлението на Аншу Джейн в „Дойче Банк”. През 2014 г., докато повечето европейски банки съкращаваха разходи пред лицето на отслабващите пазари и затягащите се регулации, тогавашният главен изпълнителен директор на германския кредитор пое обратен курс.

Институцията стартира план за набиране на 8 млрд. евро свеж капитал. Целта беше, отчасти, да се даде на най-голямата германска банка нужната огнева мощ за завоюване на пазарен дял от олюляващите се съперници и да я позиционира като последен европейски опонент на американските титани от Уол Стрийт. По тогавашните думи на Аншу Джейн, „Дойче ще остане единствената наистина универсална банка, базирана в Европа”.

Сметката обаче излезе крива – пазарите останаха слаби, а регулациите продължиха да се затягат.

Две години по-късно Аншу Джейн и Юрген Фичен, с когото той споделяше позицията на върха, отстъпиха от длъжност. Инвестиционната банка на „Дойче Банк” изгуби мястото си в топ три в света. Капиталовата позиция на групата е подложена на проверка. А на наследника на Джейн, бившият банкер от UBS Джон Крайън, се падна болезнената роля да свие глобалните амбиции на германския гигант.

Бизнесът на „Дойче Банк” на капиталовите пазари, от който идват една трета от нейните приходи, се мъчи да оцелее в новата среда на ниски обеми на търгуване, затегнати регулации и нарастваща американска доминация.

Банкирането на дребно в Германия, където маржовете на печалба винаги са били малки, страда под натиска на небивало ниските лихви в Европа.

Общите разходи упорито остават високи, а банката се бори с правни предизвикателства, които могат да ѝ костват милиарди евро. Миналата година „Дойче Банк” – стълб на следвоенната икономическа мощ на Германия и основен играч на глобалните капиталови пазари – отбеляза 6,8 млрд. евро загуба сред порой от глоби и отписвания на активи. За тази година анализаторите предричат загуба от още 860 млн. евро.

Мнение: Как може да рухне ЕС през 2016 г.

Защо Великобритания трябва да бъде наказана

Джордж Сорос: Италия е слабото място на еврозоната

„Проблемът на Джон Крайън е, че има толкова много движещи елементи”, коментира Крий Уийлър, анализатор в „Аналитик Екуйтис” (Atlantic Equities). “Пазарите тази година са много трудни, а Брекзит допълнително влошава нещата. Положението е крачка напред, две назад, докато той вероятно се е надявал на една и четвърт напред, една назад”.

Инвеститорите са дотолкова загрижени за състоянието на най-голямата германска банка, че миналия месец цената на акциите ѝ падна до 11,22 евро – най-ниското ниво от 80-те години на миналия век насам, с 24% по-ниско дори от дъното, достигнато в разгара на финансовата криза през 2009 г.

Дойче не е сама – резкият спад на акциите засегна и нейните конкуренти, особено след шоковото решение на Великобритания да напусне ЕС – но тя се превърна в плашилото сред глобалните банки.

Днес акциите отново поевтиняват рязко с над 2%, до 11,78 евро за лот, след като за кратко се стабилизираха през последните седмици.

Пазарната цена на най-голямата банка в най-стабилната европейска икономика е 16,23 млрд. евро, или четири пъти по-малко от нейната балансова стойност,

Проблемите превърнаха „Дойче Банк” в политическа футболна топка за италианския премиер Матео Ренци, който миналия месец, за да отклони вниманието от банковите проблеми на собствената си страна, се заяде с гигантския портфейл от деривативи на германския гигант.

Дори сравнително добрият резултат, публикуван в петък, от последния кръг от стрес тестовете на европейските банки не успя да върне доверието на инвеститорите в „Дойче Банк”.

Когато през 2012 г. швейцарската „Ю Би Ес” (UBS) търсеше начини да подобри съдбините си, тя избра значително да съкрати звеното за инвестиционно банкиране – ход, който ѝ позволи да увеличи капитала и печалбата си. Но „Ю Би Ес” имаше лукса да се преориентира към управлението на богатство – нейна друга силна област. За „Дойче Банк”  водещо е инвестиционното банкиране и няма друг бизнес с подобен мащаб или доходност, на който да се опре.

„Понеже банкирането на дребно в Германия е толкова стегнато, Дойче няма силен пазар у дома, към който да прибегне, както направиха „Сантандер” (Santander) в Испания, „Бе Не Пе” (BNP) във Франция, или Ю Би Ес в Швейцария”, коментира високопоставен германски банкер.

Крайъгълният камък в плана на Дойче е да се отърве от бизнеса на дребно на германската „Постбанк” (Postbank), който според анализатори възлиза на около 5 млрд. евро в нейния баланс. Групата също така ще намали активите в инвестиционната си банка и ще ограничи разходите чрез съкращаване на 9000 от своите общо около 100 000 служители, като прекрати дейността си в 10 държави от Аржентина до Нова Зеландия и затвори клонове в Германия. Ако планът сработи, институцията се надява на значително повишение в капиталовата позиция и доходността си към 2018 г.

Пътят обаче е труден. През последното тримесечие на миналата година банката отбеляза 700 млн. евро загуба преди данъци, при това без да се броят разходите за преструктуриране. Печалбите за първото тримесечие на 2016 г. бяха по-малко от половината от тези за предходната година, а през второто тримесечие почти се стопиха.

Висшите мениджъри на  винаги са предупреждавали, че цената на преструктурирането ще се усети дълго преди то да донесе плодове и че 2016 ще бъде годината, в която разходите ще отбележат своя връх. Пазарният застой, който понижава печалбата в целия сектор на инвестиционното банкиране, също се отразява на „Дойче Банк”. Брекзит допълнително повишава неувереността, затруднявайки търговския и консултантски бизнес на банката, а падащите лихви в Европа усилват натиска върху ритейл дейността ѝ.

Планът относно инвестиционната дейност включва намаляване наполовина на броя на клиентите и нетно орязване на рисковопретеглените активи с 28 млрд. евро.

„Проблемът на Дойче е, че е стигнала фаза, при която допълнителното съкращаване на активите ще доведе до загуба на значително количество приходи”, казва един от топ 20 инвеститорите на банката.

Институцията е изправена също пред последиците на исторически занижен контрол, изразяващи се в над 7000 отделни съдебни дела и регулаторни действия срещу нея. Особена загриженост у инвеститорите предизвикват американското разследване на злоупотреби с продажбата на ипотечни ценни книжа, както и съвместното разследване на Великобритания и САЩ на потенциално съмнителни сделки в размер на 10 млрд. долара, в които е замесено поделението на „Дойче Банк” в Русия.

Крайън твърди, че иска да реши големите дела на банката колкото се може по-скоро. В сряда институцията заяви, че се намира в процес на преговори за споразумение с правосъдното министерство на САЩ относно ипотечната афера. Инвеститорите обаче се безпокоят колко точно ще струва това споразумение и в частност дали цената му няма да надхвърли 5,5-те млрд. евро, които Дойче държи като резерв за съдебни спорове.

Заключението, което мнозина анализатори вадят от съчетанието на слаба доходност, високи разходи за преструктуриране, затягащи се регулации и надвиснали правни рискове е, че „Дойче Банк” се нуждае от повече капитал.

Проблемът е, че банката разполага с твърде малко опции, за да подобри капиталовата си позиция.

Допълнителното орязване на активите би подобрило коефициентите, но с цената на намаляване на дългосрочната доходност. Продажбата на бизнеси, като например на звеното за управление на активи, би имало сходни нежелани последици. Предвид факта, че акциите са доста под балансовата си стойност и не се радват на особен ентусиазъм от страна на инвеститорите, сега не е моментът и да се излиза на пазара за набиране на капитал. 

При подобни лимитирани опции, сред банкерите пълзят дори слухове, че може да се наложи държавата да застане зад емитиране на права – нещо, което германските власти отричат като спекулация от страна на хедж фондовете, стремящи се да понижат цената на акциите на „Дойче Банк”.

Но не само спекулациите пораждат загриженост. Нервността е напомняне за значението на Дойче като най-голяма банка в най-важната европейска икономика, както и за това колко високи са залозите всъщност, и то не само за Крайън.

През юни Международният валутен фонд обяви, че сред глобално значимите банки „Дойче Банк” „се очертава като тази с най-висок нетен принос за системния риск”. Никой не би желал МВФ да се окаже прав.

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 10 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 15 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 16 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона