1

П рез 1904 г. в американския град Сейнт Луис се провеждат Олимпийски игри, които остават в историята по няколко причини. Именно тогава за пръв път е позволено на цветнокожи атлети да участват в състезанията, въведени са златните, сребърните и бронзовите медали, а гимнастикът Джордж Айзър се превръща в истинска легенда, печелейки цели шест медала, въпреки че е с дървен крак. Олимпиадата не преминава без скандали, като безспорен център на вниманието се оказва маратонското бягане. Днес, то е известно като едно от най-противоречивите и абсурдни надпревари, провеждани някога. Каква е причината за това?

  • Колоритни състезатели

Олимпиадата в Сейнт Луис се провежда в периода между 1 юли и 23 ноември 1904 г., като за пръв път домакин на спортното събитие е страна извън пределите на Европа. Заради напрежението, породено от избухналата през въпросната година война между Русия и Япония, както и трудностите, свързани с пътуването до американския град, в състезанията вземат участие предимно спортисти, родени в САЩ и Канада. Маратонското бягане не е изключение. Артър Нютън е единственият атлет, който участвал в същата дисциплина на предишната Олимпиада, състояла се през 1900 г. в Париж. Сред останалите състезатели се отличават имената на Сам Мелор, Джон Лордън и Майкъл Спринг, които спечелили Бостънските маратони през 1902, 1903 и 1904 г., както и на опитния бегач Томас Хикс.

Далеч не всички могат да се похвалят с подобни постижения. Фред Лорц, например, е каменоделец, принуден да тренира единствено нощем заради работата си. Дебют в маратонското бягане пък прави Южна Африка, представена от Лен Тауниане и Ян Машиани, като и двамата са от етническата група Тсуана. Някои смятат, че те трябвало да тичат боси, но това едва ли е истина (има снимки, на които се вижда, че единият от тях е с обувки). Несъмнено, най-колоритният участник е роденият в Куба бивш пощальон Феликс Карвахал. Той успява да събере достатъчно средства за участието си в Олимпиадата, обикаляйки острова и демонстрирайки своите умения. Когато пристига в САЩ, Карвахал пропилява всичките си пари. В резултат, той трябва да измине пътя до Сейнт Луис пеша и на автостоп. Заставайки на стартовата линия, той няма подходящи дрехи, а е облечен с риза и дълъг черен панталон. Смята се, че един от неговите опоненти го съжалил, взел ножица и скъсил крачолите му.

  • Опасно трасе

Дължината на трасето не е класическите 42,195 км, а 40 км., но това по никакъв начин не улеснява състезателите. Стартът на маратона е даден на 30 август, в 15:03 часа. По това време температурата на сянка достига 32 градуса по Целзий. Освен това, пътят е изключително прашен, а по него се движат автомобили, в които са треньорите на бегачите, официални лица, както и журналисти, отразяващи събитието. Прахът, който се вдига, затруднява дишането на състезателите, което се превръща в сериозен проблем. След като изминава около 10 км., американецът Уилям Гарсия дори припада заради вдишаните от него дребни частици. Животът му е спасен от бързата намеса на лекарите. На всичкото отгоре, по пътя има няколко продължителни изкачвания и слизания, както и участъци, осеяни с остри камъни. Организаторът на маратона Джеймс Съливан на свой ред иска да изучи какво е влиянието на обезводняването върху човешкия организъм. По тази причина, има едно единствено място, на което състезателите могат да пият вода – по средата на трасето.

Това не е всичко – самият маршрут минава през Сейнт Луис, а организаторите не са го обезопасили. Така, бегачите трябва да внимават да не ги удари някоя кола, да заобикалят пешеходци и да преминават през железопътни линии. Лен Тауниане се отклонява от пътя, тъй като е подгонен от бездомно куче. Лордън и Мелор, който известно време водел колоната, се отказват заради припадъци и повръщане. Останал без сили, каменоделецът Лорц решава да се качи в автомобила на своя треньор. Преминавайки по трасето, той поздравява както събралите се хора, така и останалите състезатели. Карвахал на свой ред се представя забележително добре. Той се спира край пътя, за да си поговори със зрителите и открадва няколко праскови, които изяжда, докато тича. Тъй като е много гладен, кубинецът се отбива от маршрута и влиза в овощна градина, където похапва няколко ябълки. Те, обаче, се оказват развалени, а Карвахал получава стомашно неразположение. Той решава да легне под едно дърво и да поспи, докато не се почувства по-добре.

  • Финалът на маратона

До края на трасето успяват да достигнат едва 14 от общо 32-мата участници. Пръв финишира Лорц, като дъщерята на американския президент Теодор Рузвелт – Алис, дори се снима с него, слагайки на главата му лавров венец. Само след няколко минути става ясно, че Лорц е изминал голяма част от дистанцията в автомобил, като самият той си признава веднага. Обяснението му е, че искал да се откаже заради преумора, но треньорът му предложил да го качи в колата. Тя, обаче, се развалила, а Лорц решил да се пошегува и се върнал в състезанието, като добавя, че щял да се откаже от златния медал.

Така, победител става Томас Хикс. Пътят му към финала е повече от драматичен. Няколко километра преди края на трасето, той остава без сили, молейки за чаша вода. Треньорите, които го съпътстват с коли, отказват, но вместо това го „подкрепят“ с коктейл от яйчни белтъци и стрихнин (в малки дози, това отровно вещество стимулира нервната система). Историците отбелязват, че това е първият документиран случай на използване на допинг, което тогава не било забранено. Първоначално, Хикс изпитва прилив на енергия, но постепенно започва да се чувства още по-зле. Бегачът пребледнява и едва движи краката и ръцете си, а малко по-късно отново поглъща стрихнин и белтъци, но този път в комбинация с чаша бренди. Хикс започва да получава халюцинации и постоянно моли за храна и вода. До финала достига с помощта на двама от треньорите си, които буквално го носят под мишница. Ето какво пише Чарлз Лукас, който е един от съдиите: „През последните две мили (около 3.2 км.) от трасето, Хикс се движеше механично – като добре смазана машина. Очите му бяха изцъклени, а лицето му беше с пепеляв цвят. Изглеждаше така, все едно към ръцете му са завързани тежести, едва повдигаше краката си, а коленете му бяха сковани.“

Хикс се свестява около час по-късно, като се оказва, че е изминал дистанцията от 40 км. за 3 часа и 28 минути. Освен това, той губи приблизително 4 кг. от теглото си. „Никога през живота си не съм преминавал по толкова тежък маршрут. Ужасяващите хълмове могат да разкъсат човек на парчета“, споделя по-късно той. На второ и трето място се класират американците Олбърт Кори и Артър Нютън, а Карвахал остава четвърти – въпреки своята дрямка. Статистиката сочи, че маратонът в Сейнт Луис може да се „похвали“ с най-лошото съотношение между завършили и стартирали участници (14 от 32), както и с най-бавното време за финиширане. За сравнение, второто най-лошо представяне на победител в подобно състезание е с цели 29 минути по-добро от времето на Хикс.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Семеен скандал: - Значи така, мъжо. Можеш цял живот да пиеш едно и също уиски, а не можеш 2 дни да ядеш едно и също…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Днес Postbank Visa Tennis Gala се провежда с генералната подкрепа на Пощенска банка

Днес Postbank Visa Tennis Gala се провежда с генералната подкрепа на Пощенска банка

България Преди 1 час

Най-успешният ни тенисист Григор Димитров е посланик на бранда Пощенска банка

Мащабна операция срещу наркотрафика във Варна

Мащабна операция срещу наркотрафика във Варна

България Преди 2 часа

Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата

<p>Секс драма и безследно изчезване: Какво се случи с Амбър Хей</p>

Секс драма и безследно изчезване: Оправдаха заподозрени в убийство 20 г. по-късно

Свят Преди 3 часа

Властите подозират, че заподозрените са убили тийнейджърка, за да вземат бебето й

Екатерина Захариева: Това е един от ресорите на бъдещето

Екатерина Захариева: Това е един от ресорите на бъдещето

България Преди 3 часа

Тя подчерта, че осъзнава голямата отговорност и благодари за доверието

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

България Преди 4 часа

Това се посочва в позиция на коалицията

<p>Зеленски казва, че планът за победа е готов на 90%</p>

Зеленски представи готов на 90% готов план за победа

Свят Преди 4 часа

В плана има няколко точки, добави украинският президент: военна, политическа, дипломатическа и икономическа

<p>Разкриха последните думи на Тито Джексън преди смъртта му</p>

Станаха ясни последните думи на Тито Джексън преди смъртта му

Свят Преди 4 часа

Тито Джексън почина на 70-годишна възраст от инфаркт

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

Любопитно Преди 4 часа

Тежим повече на Северния полюс и сме по-слаби на Екватора

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

България Преди 4 часа

Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

България Преди 5 часа

„Политическите битки пречат на София - призовавам политиците за помирение”, каза кметът Терзиев

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Любопитно Преди 5 часа

Бруно Марс обаче не е посочен като ищец

<p>Защо Meta забранява руски държавни медии</p>

Кибератаки и изборна намеса: Защо Meta забранява руски държавни медии

Свят Преди 5 часа

Прилагането на забраната ще започне през следващите дни, казват от компанията

Катер на бреговата охрана на САЩ наблюдава руски боен кораб южно от Алеутските острови

Руски военни кораби навлязоха във водите на САЩ край Аляска

Свят Преди 5 часа

Причината е била да избегнат морския лед, което е разрешено от международните правила и обичаи

<p>&quot;Куршумите летят и ще става само по-лошо&quot;</p>

"Куршумите летят и ще става само по-лошо": Заплаха за демокрацията - причината за атаките срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

Опитите за нападение срещу Тръмп придобиват много зловещ оттенък, посочва Марк Стоун