122

С оциалната мрежа X (бивша Twitter) на Илон Мъск засили тази седмица дивите конспиративни теории, че президентът Джо Байдън има неразкрит спешен медицински проблем и може би умира, въпреки липсата на доказателства в подкрепа на твърденията. И продължи да го прави дори след като Байдън излезе пред камерите в своето обръщение към нацията и изглеждаше здрав, пише NBC News.

Байдън се обърна към нацията в предаване от Овалния кабинет в сряда вечерта. Той също така беше чут да говори по телефона на събитие в понеделник, преди репортерите да го видят лично във вторник.

Но по-рано през седмицата X създаде две специални страници, посветени на: „Здравната тревога на Байдън във Вегас“ и „Спешната помощ на Байдън във Вегас: Мистерията се разкрива“.

Байдън е бил в Лас Вегас на 17 юли, когато е дал положителен тест за COVID-19, но тенденциозните страници са изпълнени със спекулации, несвързани с COVID-19, включително фалшиви твърдения на потребители, че той е бил убит или скоро ще бъде убит от невидими сили, пише NBC News

Безпочвените спекулации, че Байдън е починал, започнаха да набират популярност в конспиративните медии малко след като в неделя той обяви в X и други социални мрежи, че се оттегля от президентската надпревара и подкрепя вицепрезидента Камала Харис. 

Дана Перино, водеща на Fox News, заяви в неделя в ефир: „Доказателство за живот, моля“, а десният теоретик на конспирацията Алекс Джоунс получи повече от 7 милиона гледания на 7-минутното видео, което публикува в понеделник, озаглавено „Мъртъв ли е Джо Байдън?“ 

Путин, Зеленски, шок и смях: Байдън и гафът му в кадри

Според изследователската компания PeakMetrics броят на публикациите в X, в които се обсъжда смъртта на Байдън или сериозен медицински проблем, е нараснал от около 29 000 в неделя до около 120 000 в понеделник и 176 000 във вторник. Според PeakMetrics подобни скокове са се случили след слабото представяне на Байдън на дебатите през юни и след широко критикувания телевизионен дебат между него и Тръмп. 

Търсенията на NBC News за подобно съдържание в други приложения на социалните медии, включително Instagram и TikTok, са открили предимно опровержения на слуховете, допълват от медията. 

Служителка на NBC News разкрива, че е получила известия от X, които ѝ препоръчват публикации с подобни мрачни послания. В една препоръчана публикация от Лора Лумър, крайнодясна активистка, която веднъж е била забранена от X, се казва без други доказателства, че въз основа на „медицински източник“ Байдън е „в терминален стадий на заболяването си“.

Постът ѝ получи повече от 13 милиона гледания.

Вторият препоръчан пост бил от Райън Фурние, председател на „Студенти за Тръмп“, който заявява в понеделник, че е „чул“, че Байдън „е в хоспис и е малко вероятно да преживее нощта“. Той не посочва източниците си. Постът му е получил повече от 7 милиона гледания. Не е известно дали други потребители на X са получили същите препоръчани съобщения.

Мъск, собственикът на X, подкрепи бившия президент Доналд Тръмп за президент на 13 юли. 

Представители на X не са отговорили на молбите за коментар във вторник и сряда. От Белия дом също все още не са коментирали случая.

Джо Байдън се оттегля от президентската надпревара

От 2015 г. насам, когато беше известен като Twitter, X създаде форма на курирани страници с тенденции, за да помогне на потребителите да се ориентират в потока от публикации, които могат да съпътстват популярните разкази. В миналото Twitter наемаше хора, които да гарантират, че тенденциозните страници имат контекст от надеждни източници на новини, но това се промени, когато Мъск придоби социалната мрежа през 2022 г. и уволни служителите, които отговаряха за курирането на тенденциозно съдържание. Сега страницата с тенденциите включва резюмета от софтуера за изкуствен интелект на X, Grok, и включва предупреждение: „Grok може да прави грешки, проверявайте резултатите му.“ Не е ясно дали и колко често в тях участват реални хора, служители на X.

Отделно от това компанията е обвинена, че неправомерно е попречила на потребителите да следват един от официалните акаунти на президентската кампания на Харис. Някои потребители се оплакаха в неделя, че са получили съобщение за грешка, когато са се опитали да последват акаунта „Kamala HQ“, заяви републиканецът Джери Надлър, окръг Ню Йорк, в писмо, изпратено в понеделник до републиканците в Камарата на представителите, в което се иска разследване. Компанията не е отговорила на тези обвинения. 

Алис Маруик, доцент по комуникации в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, заяви, че разглежда популяризирането на постовете с конспиративни теории от X като доказателство, че той се е променил, за да отговаря на възгледите на Мъск. 

„X едва ли е неутрална платформа. Илон Мъск очевидно има дълбок, личен интерес от победата на Тръмп на изборите през 2024 г. и използва това, което е на негово разположение, за да го направи, а именно платформата за социални медии, която контролира“, каза тя.  

Фурние, Джоунс и Лумър не са отговорили на молбите за коментар. От Fox News също не отговориха. 

По-специално Джоунс се сблъсква с последиците от предишни конспиративни теории. Той ликвидира активите си, за да плати 1,5 млрд. долара за клевета на семействата на жертвите на масовото убийство в началното училище „Санди Хук“ в Нютаун, Кънектикът, което той нарече измама. 

Байдън до голяма степен остана извън полезрението на обществеността в продължение на шест дни, докато се възстановяваше от COVID-19. След поставянето на диагнозата той прекъсна предизборна спирка в Лас Вегас, за да отлети до къщата си в Рехобот Бийч, Делауеър. Без да се появява публично, той направи историческото съобщение в неделя в социалните мрежи, че се оттегля от президентската надпревара и подкрепя Харис да го наследи. 

Лекарят на Байдън, Кевин О'Конър, заяви във вторник, че симптомите на COVID-19 на Байдън са отшумели и че по време на инфекцията той никога не е имал температура или не е показвал необичайни жизнени показатели. Байдън се завърна в Белия дом във вторник, като пристигна с кортеж и влезе пеша в резиденцията. 

Но в X теоретиците на конспирацията превърнаха схватката му с COVID-19 в мрачни теории. 

Радиоводещият Чарли Кърк, основател на консервативната група Turning Point USA, спомогна за спекулациите с публикация в X в понеделник сутринта, в която казва, че е получил „странна следа за история, която хората трябва да разгледат“. Той заяви, че източник, близък до полицията в Лас Вегас, е подозрителен, защото докато Байдън е бил в града, полицията в един момент е получила инструкции да помогне за транспортирането му до местна болница, но след това плановете са се променили и вместо това Байдън е отишъл на летището, за да отлети. Кърк цитира „мелницата за слухове в полицейското управление“, за да предположи, че здравословното състояние на Байдън е било по-лошо от съобщеното. 

Но промяната на плановете миналата седмица не се сторила подозрителна на болницата в Лас Вегас, където Байдън почти бил приет - Университетския медицински център на Южна Невада. 

Скот Кербс, директор на отдела за връзки с обществеността на медицинския център, заяви в имейл, че миналата сряда следобед на служителите е било казано да се подготвят „за евентуално медицинско посещение на президента“. Центърът е единственият травматологичен център от първо ниво в Невада, което означава, че по принцип е натоварен да се грижи за президента по време на официални посещения - каза той.

„Екипът ни не беше шокиран от тази ситуация. Възприехме я като предпазна мярка. Екипът ни винаги работи в тясно сътрудничество с Белия дом и Сикрет сървис на САЩ преди и по време на тези посещения, за да сме сигурни, че сме подготвени да се грижим за президента. Винаги сме в готовност, докато Еър Форс 1 отпътува от Лас Вегас“, каза той.  

Полицейското управление на Лас Вегас потвърди в изявление за NBC News, че първоначално е затворило пътищата, водещи към болницата, а след това е получило информация от Тайните служби, че Байдън отива директно на летището. 

Кърк не е отговорил на молбата за коментар във вторник. 

Финансистът милиардер Бил Акман, който подкрепи Тръмп, също разпространи съмнения относно здравето на Байдън, като написа в X, че „президентът може да е тежко болен“. Акман също така сподели публикация в „Субстак“, в която се казваше, че Байдън „е претърпял неразкрита спешна медицинска помощ“; в публикацията в „Субстак“ се твърдеше, че заминаването на Байдън от Лас Вегас е било твърде хаотично, за да бъде причинено от положителен тест за COVID-19, но не се предлагаха други доказателства за заболяване. Хедж фондът на Акман, Pershing Square Capital Management, отказа да коментира. 

След като Байдън се обади по телефона на събитие с Харис в понеделник, някои акаунти в X разпространиха идеята, че гласът му е бил фалшифициран от изкуствен интелект. В един от постовете с това твърдение, който имаше над 7 млн. гледания, беше използван софтуер за изкуствен интелект на компанията ElevenLabs, но дори след като ElevenLabs осъди видеото като „фалшификат“, който е „изфабрикуван, за да предизвика объркване“, оригиналният пост остана онлайн и продължи да набира гледания. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 122
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

122 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 12 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро