8

Н а днешната дата се навършва една година от шокиращото нападение на „Хамас“ срещу Израел, при което бяха убити 1200 души, а други 250 – отвлечени. То даде началото на невиждана от години вълна от насилие, която предизвика тежка криза в Близкия изток. В отговор на атаката, Тел Авив предприе военни операции на няколко фронта – в Газа, Западния бряг, Йемен, Сирия и Ливан. Сраженията продължават, а броят на жертвите не спира да расте. На фона на ескалиращото напрежение, нарастват и страховете, че може да избухне директен конфликт между Израел и Иран. Как се стигна до настоящата ситуация? И има ли надежда за постигането на мир?

(Във видеото: Сланчев: Няма да се стигне до по-мащабна война в Близкия изток)

Ужасяваща хуманитарна криза

Близо 42 000 загинали и 97 000 ранени палестинци – това е трагичната равносметка от израелската офанзива в Газа, започнала след нападението на 7 октомври миналата година. Военната операция принуди приблизително 2 млн. души да изоставят домовете си (около 90 процента от населението на Газа). Ситуацията е безпрецедентна, тъй като те не могат да напуснат автономната територия и да отидат в друга държава. Границите са блокирани, а местните жители са хванати в капан. Стотици хиляди хора живеят в ужасяващи условия, страдат от липса на храна, чиста вода и лекарства, а случаите на опасни инфекциозни болести зачестяват. Кризата се задълбочава и от факта, че Израел извършва въздушни удари срещу бежански лагери, жилищни сгради, училища и болници, за които са предполага, че са използвани като бази от бойци на „Хамас“ и „Хизбула“. Показателен е фактът, че най-малко 220 служители на ООН са загинали в Газа през изминалата година.

Сходна е ситуацията и в Ливан. Още преди последната ескалация на напрежението, около 100 000 жители на страната бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като живеят в райони, обстрелвани от израелската армия. В края на септември, когато Тел Авив започна да атакува позиции на „Хизбула“ в различни части на Ливан, кризата се задълбочи. Само за няколко дни, броят на бежанците достигна 1 млн., като много от тях спят по улиците или в палатки. По официални данни, около 230 000 души са емигрирали в Сирия, като сред тях има и такива, избягали преди години от режима на Башар ал-Асад. Експертите са единодушни, че ситуацията ще се влоши още повече, тъй като Израел продължава да нанася въздушни удари, в ход е и наземна инвазия, а жителите на редица населени места бяха призовани да се евакуират възможно най-скоро. 

Мрачни прогнози

В рамките на една година, при нападения на израелската армия бяха убити лидерите на „Хамас“ и „Хизбула“ Исмаил Хания и Хасан Насрала, а двете групировки понесоха тежки загуби. Това несъмнено е успех за Израел, но в същото време страната изглежда все по-изолирана на международната сцена. Срещу нея постоянно се отправят критики за начина, по който се водят военните действия и за големия брой цивилни жертви – включително и от САЩ, които са сред най-важните съюзници на еврейската държава (а и основен доставчик на оръжия). Някои стигат още по-далеч, обвинявайки Тел Авив в извършването на геноцид срещу палестинците в Газа. Всичко това, обаче, не оказва съществено влияние върху настоящата ситуация, а премиерът Бенямин Нетаняху не спира да повтаря, че военните действия ще продължат, докато враговете на Израел не бъдат разгромени.

Прогнозите на експертите не са оптимистични. „Хамас“, „Хизбула“, а и йеменските хути, срещу които Израел воюва, са подкрепяни и финансирани от Иран. През последната година режимът в Ислямската република заплаши неколкократно Тел Авив с ответни действия, които могат да прераснат в открита война. Преди дни Иран изстреля около 180 ракети срещу еврейската държава, като няма данни за убити или ранени. Нетаняху определи атаката като „голяма грешка“ и обеща, че Техеран „ще си плати“. Твърденията, че Израел планира удари по петролни платформи и ядрени обекти в Иран, допълнително увеличават притесненията, че се задава конфликт между двете страни. Не бива да се забравя, че Ислямската република изстреля около 300 ракети и безпилотни самолети по еврейската държава през април, след като при въздушен удар в сирийската столица Дамаск бяха убити няколко ирански генерали. Отговорът на Тел Авив тогава беше сдържан, но ситуацията днес е различна. В ход е мащабна офанзива срещу позициите на „Хизбула“ в Ливан. Всеизвестен факт е, че организацията е ключов съюзник на Иран и доскоро се считаше за възпиращ фактор срещу евентуални израелски действия в района. 

Съдбата на заложниците

На фона на ожесточените сражения, един въпрос продължава да бъде без отговор – какво се случва с близо 100-те души, които все още са в плен на „Хамас“? Предполага се, че по-малко от 70 от тях са живи, макар че към настоящия момент подобни твърдения няма как да бъдат потвърдени. Близките на отвлечените отчаяно чакат новини, правейки всичко по силите си, за да държат обществения фокус върху темата за неясната им съдба. Преди около месец Абу Обейда, който е говорител на бригадите „Езедин Ал Касам“, заплаши, че пленниците може да бъдат екзекутирани. „Нетаняху настоява да освободи затворниците чрез военен натиск, вместо да сключи споразумение. Това означава, че те ще се върнат при семействата си в ковчези“, заплаши той.

Извършената от „Хамас“ терористична атака за кратко тушира дългогодишните вътрешни разделения в Израел, но в момента те изглеждат още по-дълбоки от преди. В страната непрекъснато се провеждат масови протести срещу Нетаняху и неговия кабинет. Участниците в тях призовават за оставката на министър-председателя, прекратяване на сраженията и незабавното започване на преговори за освобождаване на пленниците. Според тях, Нетаняху не може да се справи със ситуацията, а с действията си предизвиква още по-тежка криза. Въпреки това, социологическо проучване, резултатите от което бяха публикувани преди броени дни, показа, че неговата партия „Ликуд“ би спечелила най-много депутатски места, ако днес се проведат парламентарни избори. Експертите на свой ред напомнят, че Нетаняху постигна важен успех, привличайки в състава на коалиционното си правителство един от своите най-видни опоненти – Гидеон Саар. Така, премиерът вече разполага с комфортно мнозинство от 68 депутати в 120-местния парламент. Според проучването, Нетаняху също така продължава да е най-популярният кандидат за следващ премиер на Израел, радвайки се на подкрепа от 38 на сто. За сравнение, рейтингът на опозиционния лидер Яир Лапид е с цели 11 процента по-нисък.

Заглавната снимка е илюстративна! 16 ОКТОМВРИ: Близки приятели и членове на семейството скърбят за загубата на първи лейтенант Амитай Гранот, който беше убит в сблъсък с Хизбула в Северен Израел предишния ден, по време на погребението му на 16 октомври 2023 г. в Йерусалим, Израел 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ал Пачино „нямал пулс“ в продължение на няколко минути

Ал Пачино „нямал пулс“ в продължение на няколко минути

Свят Преди 9 минути

„Беше малко шокиращо да отвориш очи и да видиш това. Всички бяха около мен и казваха: „Той се върна. Той е тук“, разкрива актьорът

<p>В Тел Авив и&nbsp;Бейрут няма да има секции за гласуване</p>

МВнР предложи в Тел Авив и Бейрут да нама секции за гласуване

България Преди 21 минути

Причината за това е влошената обстановка по сигурността

Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

България Преди 1 час

В тежко състояние с опасност на живота продължава да бъде водачът на автомобила

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Еднопосочната улица в участъка от "Солунска" до "Уилям Гладстон" е блокирана

17-годишен младеж, без книжка, загина след удар с мотоциклет в дърво

17-годишен младеж, без книжка, загина след удар с мотоциклет в дърво

България Преди 1 час

Инцидентът е станал край харманлийското село Остър камък

.

Мадона разкри последните мигове на брат си, преди да почине от рак

Свят Преди 1 час

Отношенията между двамата охладняват след излизането на биографична книга, но двамата се сдобряват след поставянето на коварната диагноза

Терзиев увери: Няма риск за отоплителния сезон в София

Терзиев увери: Няма риск за отоплителния сезон в София

България Преди 2 часа

"Булгаргаз" няма да спира подаването на природен газ за "Топлофикация София", отбеляза кметът

<p>Разследват убийството на мъж в Карловско</p>

Разследват смъртта на мъж, намерен в карловско село

България Преди 2 часа

При първоначалния оглед са установени следи от насилие

,

"Нищо не работеше": Певецът от NSYNC, живял години с грешна диагноза

Свят Преди 2 часа

Певецът заяви през март, че е развил диабет тип 2 по време на COVID-19

Световната банка нареди България сред водещите места за правене на бизнес

Световната банка нареди България сред водещите места за правене на бизнес

Пари Преди 2 часа

Коментар по темата направи икономистът Лъчезар Богданов

Възстановеният от КС шеф на НЗОК трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията

Възстановеният от КС шеф на НЗОК трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията

България Преди 3 часа

Пред журналисти на влизане в сградата на Касата тази сутрин, той посочи, че ще се срещне с подуправителя Момчил Мавров и служители на Касата

.

Игра с огъня: Как VR се използва за обучение на следващото поколение пожарникари

Любопитно Преди 3 часа

Технологията за виртуална реалност е с нас от години, но все още е сравнително нишово занимание

Адвокат за ареста на Ибрямов: Данните сочат за незаконосъобразност, няма заварено престъпление

Адвокат за ареста на Ибрямов: Данните сочат за незаконосъобразност, няма заварено престъпление

България Преди 3 часа

„Нито едно лице не може да се крие зад имунитета си”, твърди конституционалист

Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

България Преди 4 часа

Напрежението се повиши след проведена на 4 октомври среща с кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

България Преди 4 часа

Образувани са седем досъдебни производства

"То никога няма да бъде същото": Говори бащата на детето, пострадалото при катастрофата с Анелия

"То никога няма да бъде същото": Говори бащата на детето, пострадалото при катастрофата с Анелия

България Преди 4 часа

Кръвният тест за наркотици е отрицателен, каза Николай Бояджиев