П одсладителят аспартам, който се съдържа в различни храни и газирани напитки, ще бъде официално класифициран като "вероятно канцерогенен" за хората, твърдят експерти.
Етикетът често предизвиква объркване, тъй като не дава представа дали потенциалният риск е голям или незначителен.
Други "вероятно канцерогенни" вещества включват алое вера, дизелово гориво и мариновани азиатски зеленчуци.
Би Би Си съобщава, че Международната агенция за изследване на рака (IARC) ще направи изявление на 14 юли.
В какво има аспартам?
Аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта, така че придава вкус без калории.
Може да го откриете в списъка със съставки на много диетични храни или храни без захар, включително диетични напитки, дъвки и някои кисели млека. Подсладителят се съдържа в около 6 000 хранителни продукта.
Подсладителят се използва от десетилетия и е одобрен от органите за безопасност на храните, но около съставката се разразиха спорове.
IARC, звеното за изследване на рака към Световната здравна организация, преглежда около 1300 проучвания за аспартама и рака.
Информационната агенция Ройтерс твърди, че е разговаряла с източници, близки до процеса, и че аспартамът ще бъде класифициран като "вероятно канцерогенен" - но какво всъщност означава тази класификация?
Би Би Си разкрива, че официалните съобщения ще бъдат направени от IARC и отделен експертен комитет по хранителните добавки - заедно с публикация в медицинското списание Lancet Oncology на 14 юли.
IARC използва четири възможни класификации:
Група 1 - канцерогенни за хората
Група 2А - Вероятно канцерогенна за хората
Група 2Б - Вероятно канцерогенна за хората
Група 3 - не подлежи на класифициране
Точно тук обаче може да се получи объркване.
"Категоризацията на IARC няма да ни каже нищо за действителното ниво на риска от аспартама, защото категоризацията на IARC не означава това", казва Кевин Макконъуей, професор по статистика в Open University.
IARC ни казва колко силни са доказателствата, а не колко рисково е дадено вещество за вашето здраве.
Категорията "вероятно" се използва, когато има "ограничени" доказателства при хора или данни от експерименти с животни. Тя включва дизелово гориво, талк върху перинеума, никел, алое вера, азиатски мариновани зеленчуци и множество химически вещества.
"Подчертавам обаче, че доказателствата, че тези неща могат да причинят рак, не са много силни, иначе те щяха да бъдат поставени в група 1 или 2А", допълва професор Макконъуей.
В миналото класификациите на IARC са предизвиквали объркване и са били критикувани, че създават ненужна тревога. Когато преработеното червено месо беше категоризирано като канцерогенно, това доведе до доклади, в които то беше приравнено към тютюнопушенето.
Но рискът 100 души да получават допълнително 1,7 унции (50 г) бекон - освен всичко, което вече ядат - всеки ден до края на живота си, би довел до един случай на рак на червата.
Не разполагаме с еквивалентни цифри за аспартама, но Съвместният експертен комитет по хранителните добавки към Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие трябва да докладва през юли.
От 1981 г. насам становището му е, че дневен прием от 40 милиграма на килограм телесно тегло на ден е безопасен. Това означава между 12 и 36 кутии диетични напитки (в зависимост от точните съставки) на ден за възрастен човек с тегло 60 кг (девет и половина камъка).
Изпълнителният директор на Международния съвет на асоциациите на производителите на напитки Кейт Лоатман заяви, че органите за обществено здраве трябва да бъдат "дълбоко обезпокоени" от "изтеклото становище", и предупреди, че то "може ненужно да подведе потребителите да консумират повече захар, вместо да изберат безопасни варианти без или с ниско съдържание на захар".
Рик Мъмфорд, заместник-главен научен съветник на Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство, заяви, че органът ще "проучи внимателно" докладите, но "нашето мнение е, че безопасността на този подсладител е оценена от различни научни комитети и той се счита за безопасен при сегашните разрешени нива на употреба".
Едно проучване в началото на 2000 г. свързва подсладителя с ракови заболявания при опити с мишки и плъхове, но резултатите са критикувани, а други проучвания върху животни не са установили риск от рак.
Миналата година проучване, обхванало 105 000 души, сравни хората, които не са консумирали подсладители, с тези, които са консумирали големи количества. Високите нива на подсладители - включително аспартам - са свързани с по-висок риск от рак, но има много разлики в здравето и начина на живот между двете групи.
Франсис Хънт-Ууд от Международната асоциация на производителите на подсладители заяви: "Аспартамът е една от най-подробно изследваните съставки в историята, като над 90 агенции за безопасност на храните в целия свят са заявили, че той е безопасен."
Има хора, които не могат безопасно да консумират аспартам. Това са хората с наследствено заболяване, наречено фенилкетонурия или PKU.
Хората с PKU не могат да метаболизират компонент на аспартама.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!