С толицата на Молдова – Кишинев – е живописен и пълен с живот град, където се срещат традиции и различни култури. Със своите многовековни улици, исторически паметници и уютни паркове, той е своеобразно сърце на тази гостоприемна страна.
Началото на разходката из Кишинев започва от символа на молдовската държавност – статуята на Штефан Велики. Историкът Мария Аксентий разказва, че именно той е основополагаща фигура в историята на страната, а името му носят не само най-старият парк в града, но и централната улица, както и множество улици в други населени места. В същия парк се намира и Алеята на класиците – място, където са поставени бюстове на най-видните поети и писатели на страната, сред които и легендарният Михай Еминеску.
Старият Кишинев пази още една съкровищница – църквата „Покров на Света Богородица“ от 1752 година, смятана за най-старото запазено здание в града. Според преданията именно около нея е възникнало първоначалното селище. Оттук – от хълма, близо до извор и река Бик – започва историята на Кишинев.
Неизменна част от културното наследство на Молдова е и музеят на Александър Сергеевич Пушкин. В периода 1820–1823 г. поетът живее в Бесарабия, където започва работа по „Евгений Онегин“, „Цигани“ и „Кавказки пленник“. Духът на великата руска литература се усеща и до днес в малката къща, превърната в музей.
Молдова обаче не е само история – тя е и родина на едни от най-впечатляващите вина в света. Един от епицентровете на виното е прочутото предприятие „Криково“, разположено в подземни тунели с дължина над 400 километра. Мениджърът на избата Анатолий Галак разказва, че подземният „град на виното“ има свои улици с имена, свързани със сортовете грозде – „Кодру“, „Совиньон“, „Питаска“. Там се съхраняват над един милион бутилки, включително и част от прочутата колекция на Херман Гьоринг, иззета след Втората световна война.
Посетителите на „Криково“ могат не само да разгледат, но и да дегустират различни видове пенливи вина, произведени по класически и местни методи, включително от сорта „Питаска алба“. Особено впечатляващо е разнообразието от вкусове – от свежа киселинност до ягодови нотки в розето, съчетано с автентична атмосфера.
Молдовското село Бутучени, разположено в живописния район Орхейул Век, предлага друга страна на местния чар – селския туризъм. Комплексът „Eco Resort Butuceni“ е създаден с идеята да съхрани традиционната архитектура и начин на живот. Там гостите могат да се насладят на тишината на природата, да се запознаят със селското стопанство, да дегустират домашни продукти и да се върнат назад във времето – в къщи с пещи, пълни с компоти, сладка и туршии.
„Когато хората дойдат тук, усещат спокойствието, оценяват простотата, кухнята, природата и топлотата на местните жители“, споделя собственикът на комплекса Анатолий Ботнару. Той организира и фестивал на открито, който привлича туристи от цял свят.
Гостоприемството на молдовците намира израз и в кухнята. В ресторант „Бутучени Еко Резорт“ се приготвят автентични ястия, като традиционната „зама“ – пилешка супа с домашна юфка, зеленчуци и квас, приготвена на пещ. А какво би било молдовското гостоприемство без чаша вино и думата „Нурок“ – пожелание за здраве, късмет и добър път.
Туристическата компания „Wine Tours Moldova“ обединява всички тези преживявания в тематични маршрути, включващи винени изби, кулинарни открития и срещи с традицията. Директорът ѝ Вероника Томеску казва: „За нас всеки гост е скъп и искаме той да се върне у дома с прекрасни спомени. А след това става наш посланик пред света.“
Не пропускайте още от Vesti.bg:
20-годишен студент по медицина загина, отивайки на лекции
"Или емигрираме, или изгаряме живи": Политика на системно безхаберие на Балканите