К атастрофални какаови реколти в Гана и Кот д'Ивоар. Производството на какао в Гана достигна 429 323 метрични тона, или по-малко от 55 на сто от средното, след приключване на прибирането на реколтата в края на юни, показват данни на ганайския регулатор "Кокобод", цитирани от "Ройтерс".
Заедно Гана и Кот д'Ивоар формират около 60% от световното предлагане на какао.
Кои са предизвикателствата пред производителите на какао?
По-голямата част от събирането на реколтата от какао в Гана обикновено приключва до края на юни и данните от "Кокобод" приблизително отразяват основната реколта през този сезон за втория по големина производител в света. Двамата водещи производители бяха засегнати от неблагоприятни метеорологични условия и болести по дърветата, докато производството на какао в Гана също беше затруднено от въздействието на неформалния добив и контрабандата. Данните на "Кокобод" не обхващат продукция, която може да е била незаконно изнесена от страната.
На 21 юни "Кокобод" обяви началото на леката реколта в Гана - по-малката от двете годишни реколти, която обикновено допринася с по-малко от 10 процента от продукцията за целия сезон.
Годишното производство на какао в Гана е средно 800 000 тона през последните пет сезона, според данни на Международната организация за какао, включително пик през 2021 година от над 1 милион тона. Но данните от "Кокобод" отразяват три последователни сезона на спад.
Лоши новини за любителите на шоколада
Двата водещи региона за отглеждане на какао в Гана – Ашанти и Югозападният, имат най-голям принос за общия спад в производството, показват данните. Ашанти е произвел 103 976 тона зърна до края на юни, в сравнение с пълния сезон от 160 855 тона през миналата година. Югозападният регион междувременно регистрира производство от 96 810 тона до края на юни, в сравнение със 152 277 тона през миналия сезон.
Както Гана, така и Кот д'Ивоар продават своите реколти по фючърсни договори - т.е. какаото вече е платено от купувачите. А тазгодишният гигантски производствен дефицит означава, че "Кокобод" от Гана не може да достави достатъчно какао, за да изпълни договорите си с износители и търговци.
Според източници, Гана иска да отложи доставката на до 350 000 тона зърна за следващия сезон, въпреки че "Кокобод" отрече мащаба на отложените доставки. Изпълнителният директор на "Кокобод" посочи, че очаква производството на какао да се върне до над 800 000 тона през следващия сезон, който трябва да бъде открит през октомври. Анализатори обаче смятат, че прогнозата му е прекалено оптимистична.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!