75

Македонският премиер Димитър Ковачевски поздрави депутатите, които днес подкрепиха френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Поздравления и огромна благодарност за депутатите, които днес демонстрираха демократическа тежест. С подкрепата за европейското предложение те гласуваха за европейското бъдеще на държавата. Няма по-голям патриотизъм от подкрепата за просперитета на страната и решенията, които са в интерес на държавата и гражданите. Най-накрая македонският език ще се чува навсякъде в Европа. По този начин се обича държавата, с мъдри и държавнически решения", заяви Ковачевски след вота в парламента в Скопие днес.

Парламентът на РСМ одобри френското предложение

"Ако нещата бяха толкова добри за РС Македония, полицията нямаше да се чувства като в Бейрут. Управляващите завършиха предателството, но трябва да знаят, че заедно с народа ще победим в тази борба. Вярвайте ще победим!"

Това пък заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

По-рано македонският парламент одобри Френското предложение, което ще даде шанс на РС Македония да започне преговори с ЕС. "За" предложението гласуваха 68 депутати. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Ковачевски: Никой не е успял да асимилира македонците

Според Мицкоски приетото Френско предложение е срам за РС Македония.

"Неговото приемане е предателство на националните и държавни интереси. Това е част от националното предателство, започната от бившия премиер Зоран Заев още през юли-август 2017 г.", каза Мицкоски.

"Предателството съдържа план за асимилация и българизация на македонския народ. С това трябва да живее всеки депутат и член на правителството, който подкрепя този срамен документ", подчерта още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и добави, че ще дойде ден, в който управляващите ще отговарят за действията си.

Али Ахмети, лидерът на най-голямата албанска партия в РС Македония "Демократичния съюз за интеграция" (ДСИ) пусна пост във Фейсбук, в който посочи, че Македония не е Украйна и Европа не е Русия, а лидерът на опозицията със зелена фланелка явно иска да бъде Зеленски от "Али експрес".

Фон дер Лайен: Европа ви чака. В Скопие: Смърт на фашизма на ЕС

"Северна Македония не е Украйна и Европа не е Русия, за да ходи на протести опозиционният лидер със зелена фланелка като Зеленски, но от "Али експрес". И както се очакваше, регресивните сили, обслужващи чужди програми, се провалиха и гражданите не ги подкрепиха. Днес европейската Македония и прогресивните сили в страната надделяха, днес надделяха съжителството, бъдещето и надеждата. Браво на гражданите, браво на държавата. Няма връщане назад", написа Ахмети.

"Най-накрая! Вече няма никакви пречки пред преговорите за членство на Албания в Европейския съюз! Парламентът на Северна Македония току-що даде зелена светлина за последното френско предложение. Абсурдното държане на Албания като заложник завърши", написа aлбанският премиер Еди Рама във Фейсбук. 

Той добави, че са били необходими три изтощителни години от приемането на решенията на Европейския съвет, за да се отвори пътят за преговори.

Като благодари на стратегическите съюзници, Рама подчерта, че албанската делегация ще замине в понеделник в Брюксел, "за да започне тази нова част от пътя, започвайки преговорите за членство".

"Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС. Това е процес, който започнахме заедно още през 2017 г., когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави". 

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук по по повод приетата от парламента в Скопие рамка за предстоящите присъединителни преговори.

"По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета", заяви Борисов. 

"Приемането на така нареченото "френско предложение" от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той посочи, че от "Възраждане" вече са внесли в деловодството на Народното събрание свое предложение за отмяна на взетото вече решение от българския парламент във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония.

Костадинов подчерта, че парламентът на РСМ е приел "френското предложение", след като в продължение на дни е имало изказвания на трибуната му, които са изразявали българофобия.

"Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз", заявява лидерът на "Възраждане".

Източник: МВнР

Утре от 10:00 часа в Министерството на външните работи (МВнР) ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, се посочва в съобщението.

Днес Оливър Вархей, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел приветстваха в Туитър днешното решение на македонския парламент, който одобри френското предложение.

Еврокомисарят по разширяването Вархей написа, че приветства гласуването в парламента, което дава ясен мандат на правителството да започне първата междуправителствена конференция въз основа на френското предложение: „Очакваме с нетърпение откриването на преговорите за присъединяване във вторник, когато се срещнем в Брюксел за първата междуправителствена конференция”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че днешното гласуване проправя пътя за провеждане на Междуправителствена конференция следващата седмица: "Това е съществена стъпка за страната и за ЕС. Нашето бъдеще е споделено и ви очакваме с отворени обятия".

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поздрави РС Македония за решението и изтъкна, че са създадени условията за бързо започване на преговори за присъединяване: "Това беше историческа възможност и вие я използвахте", написа Фон дер Лайен.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
Жена към съпруга си: -Разбери, че алкохолът е най-големият враг на мъжа. -Скъпа, мъж който се крие от врага е страхливец.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Почитаме паметта на виден светец, кой е той</p>

Почитаме паметта на свети Дионисий Велики

Любопитно Преди 7 минути

Той е роден в Александрия, Египет, в края на II век в заможно семейство на езичници

,

Учени създадоха златна маруля, която се зарежда с витамини

Любопитно Преди 19 минути

Как е възможно това четете в следващите редове

Плувецът Благой Панайотов е изпратен в изгнание в “Игри на волята”

Плувецът Благой Панайотов е изпратен в изгнание в “Игри на волята”

България Преди 8 часа

Психоложката Галина Петкова напусна състезанието след единодушен вот за изгонване

Необичаен природен феномен в небето над Сливница (СНИМКА)

Необичаен природен феномен в небето над Сливница (СНИМКА)

България Преди 11 часа

На кадър се вижда стълб от въздушна маса, който наподобява торнадо

Проверяват театъра в Пазарджик за злоупотреби с бюджетни средства

Проверяват театъра в Пазарджик за злоупотреби с бюджетни средства

България Преди 11 часа

Проверката е по сигнал на бивш счетоводител на Драматично-куклен театър „Константин Величков“

Прокуратурата: Ибрямов е задържан със 100 000 лв. в белязани банкноти

Прокуратурата: Ибрямов е задържан със 100 000 лв. в белязани банкноти

България Преди 14 часа

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на Ибрямов за търговия с влияние

Мъжът, извършил атентат край Айфеловата кула, загуби френското си гражданство

Мъжът, извършил атентат край Айфеловата кула, загуби френското си гражданство

Свят Преди 14 часа

Той е обвинен и в престъпен заговор за извършване на терористична дейност

<p>Борба с изборните нарушения: Образувани са&nbsp;28 досъдебни производства</p>

Борба с изборните нарушения: Образувани са 28 досъдебни производства

България Преди 14 часа

Данните изнесе Ваня Стефанова от Върховната прокуратура

Постановиха 42 доживотни присъди на мъж, осъден за 90 изнасилвания

Постановиха 42 доживотни присъди на мъж, осъден за 90 изнасилвания

Свят Преди 14 часа

В допълнение към изнасилванията, Нкосинати Факати е осъден за принуда, 43 отвличания, две нападения и четири грабежа

Аятолах Хаменей произнася реч с пушка до себе си (СНИМКИ)

Аятолах Хаменей произнася реч с пушка до себе си (СНИМКИ)

Свят Преди 15 часа

Аятолах Али Хаменей говори, докато водеше петъчната молитва в Иран за първи път от четири години, застанал до пушка

"Киев продължава да си играе с огъня": Кремъл отправи нови обвинения

"Киев продължава да си играе с огъня": Кремъл отправи нови обвинения

Свят Преди 15 часа

Руски медии съобщиха, че на няколко километра от Курската АЕЦ е избухнал пожар

Барак Обама ще води кампания за Камала Харис

Барак Обама ще води кампания за Камала Харис

Свят Преди 15 часа

Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент още през юли

<p>Астероидът, убил динозаврите, е имал приятел</p>

9-километров кратер под Атлантическия океан разкрива, че астероидът, който е убил динозаврите, е имал приятел

Любопитно Преди 15 часа

Нови изследвания разкриха, че втора, по-малка космическа скала се е разбила в нашата планета

<p>Въздушна тревога, нова атака по Израел</p>

Нова въздушна атака по Израел, голяма част от ракетите са прехванати

Свят Преди 15 часа

Към района на град Хайфа са били насочени 20 ракети, съобщиха Израелските сили за отбрана

Преди да бъде убит: Хасан Насрала се е съгласил на временно прекратяване на огъня

Преди да бъде убит: Хасан Насрала се е съгласил на временно прекратяване на огъня

Свят Преди 16 часа

Насрала беше убит при израелски въздушен удар в южните предградия на ливанската столица Бейрут.