13

П одходът на френският президент Емануел Макрон за Близкия изток предизвика съмнения относно ефективността му като държавен глава и регионален посредник, съобщи Politico в момент, в който президентът се готви да бъде домакин на международна конференция за кризата в Ливан. 

„Някои служители около президента са много произраелски настроени, а други — пропалестински. Често имаше усещането, че президентът взима последното мнение, което му е било предложено“, отбелязва бивш френски дипломат. 

(Видеото е архивно: Една година от атаката на „Хамас“ срещу Израел)

Франция и Израел имат сложна история, която датира от времето, когато Френската и Британската империя разделят Близкия изток след Втората световна война.

През последните години, особено след нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалата война в Газа, френската политика към региона е била предмет на многобройни противоречия, според настоящи и бивши френски служители и дипломати.

От едната страна стои произраелска група, наречена “неоконсерватори”, а от другата — дипломати, които подкрепят гражданите на Газа. Според тях, френският президент се колебае между двете позиции, съобщи Politico.

Първоначалната реакция на Макрон на ужасите от атаката на 7 октомври беше да декларира „безрезервна солидарност“ с Израел, дори предлагайки създаването на коалиция за борба с ХАМАС, идея, която бързо бе отхвърлена от международната общност. През годината след това, с нарастващия брой жертви в Газа, той стана значително по-критичен, но не последователно.

„Той се колебае и дори повече от година след 7 октомври не се е променил“, каза бившият френски дипломат. „Все още не знам какво наистина мисли президентът.“

През последните седмици Макрон затвърди позицията си срещу Израел, влизайки в обмяна на реплики с премиера Бенямин Нетаняху относно цивилните жертви и израелските удари срещу мироопазващите сили на ООН. Френският президент също призова западните страни да спрат да доставят оръжия на Израел, два дни преди годишнината от атаките на 7 октомври. 

Но когато Нетаняху му отговори, Макрон се опита да поправи нещата, издавайки прессъобщение за „непоколебимата“ френска подкрепа за сигурността на Израел, като същевременно призна различията в мненията.

Миналата седмица Макрон беше цитиран в пресата с коментара, че Израел не трябва „да пренебрегва решенията на ООН“ по време на закрито заседание на кабинета, изказване, което неговият външен министър потвърди. Но в четвъртък той се отрече от думите си, обвинявайки министрите и пресата, че изопачават коментарите му, предаде Politico.

Длъжностните лица приписаха този бърз ход на липсата на солидна политика към региона. Решенията на Макрон зависят от това с кого разговаря, заяви бивш френски служител, запознат с региона. „Когато говори с нововъзникващи страни, той е пропалестински настроен; а когато говори с [Нетаняху], той е изцяло за сигурността на Израел.“

Запитан на пресконференция в четвъртък дали бързо променящите се коментари са навредили на влиянието на Франция в региона, Макрон отговори, че ситуацията е „достатъчно сложна“ и че той „подбира думите си всеки път от самото начало.“

 Конкуриращи се школи на мисълта

Колебливите възгледи на френския президент отразяват различията в мненията сред служителите в министерството на външните работи и т. нар. дипломатическа клетка на Елизе, където френският президент формулира международната политика. Франция е дом на най-големите мюсюлмански и еврейски общности в Европа, което създава деликатен вътрешнополитически контекст, разказа Politico.

Отделът за Северна Африка и Близкия изток (известен като ANMO) традиционно подкрепя палестинската кауза и натиска Израел, искането за ограничаване на доставките на оръжия за страната. Тази школа на мисълта достигна своя връх при бившия френски президент Жак Ширак, който стана суперзвезда в арабскоговорящите части на Близкия изток, след като влезе в конфликт с израелски служители по сигурността по време на посещение в Йерусалим през 1996 г.

Съвсем наскоро конкурентното течение, известно като „неоконсерватори“, нарасна в влияние при предизидентите Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон. Според Денис Баушар, бивш френски посланик в Йордания, неоконсерваторите са били доминиращи в кабинетите на Катрин Колона и Стефан Сежурне, външните министри, служили между 2022 и 2024 г.

Камил Лонс, заместник-ръководител на парижкия офис на Европейския съвет за международни отношения, съобщи, че центърът на тежестта на Франция се е изместил към по-произраелска позиция през последните години.

Въпреки това, от началото на последния кръг на военни действия, френската политика стана по-критична към Израел, тъй като жертвите в Газа достигнаха над 40 000 души, а  Йерусалим не успя да спаси своите заложници или да постигне примирие.

Тази промяна стана особено забележима след нахлуването на Израел в Ливан през септември, бивша френска колония, където офанзивата срещу Хизбула предизвика страхове от по-широк регионален конфликт.

След неотдавнашната размяна на реплики с Нетаняху, несъответствията в политиката на Макрон вероятно ще продължат, твърдят служители пред Politico.

„Има натиск и контра-натиск в министерството на външните работи и в Елизе“, коментира бивш френски дипломат. Политиката на Макрон по отношение на Близкия изток „може да се промени в рамките на същия ден, в зависимост от това с кого говори“, заключи той.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Karol G с осем отличия на наградите на "Билборд" за латино музика

Karol G с осем отличия на наградите на "Билборд" за латино музика

Любопитно Преди 1 час

Сред тях са за латиноамерикански изпълнител на годината и турне на годината

Бившата на Лиъм Пейн разкри последното съобщение, което е получила от него

Бившата на Лиъм Пейн разкри последното съобщение, което е получила от него

Любопитно Преди 3 часа

Музикантът почина на 31-годишна възраст на 16 октомври, след като падна от балкон на хотел

<p>Белгия отне&nbsp;разрешителните за работа на мюсюлмански духовници, каква е причината</p>

Белгия отне разрешителните за работа на петима мюсюлмански духовници

Свят Преди 3 часа

В страната официално са регистрирани над 300 джамии

Снимката е илюстративна

Има ли Израел ядрени оръжия - САЩ разследва изтекли секретни документи

Свят Преди 3 часа

Не е ясно как документите са станали публично достояние, нито дали са били хакнати или са изтекли умишлено

Юлия Навална заяви, че ще стане президент на Русия

Юлия Навална заяви, че ще стане президент на Русия

Свят Преди 3 часа

"Моят политически опонент е Владимир Путин. И ще направя всичко, за да падне режимът му възможно най-скоро"

Представят най-популярния уиски YouTube канал в света с над един милион последователи

Представят най-популярния уиски YouTube канал в света с над един милион последователи

Любопитно Преди 3 часа

Много музика и тематични събития по време на Whiskey Fest Sofia

МВР с актуални данни за акция "купен вот"

МВР с актуални данни за акция "купен вот"

До момента на територията на цялата страна са извършени 193 специализирани операции

В България пристигат едни от най-успешните предприемачи

В България пристигат едни от най-успешните предприемачи

Любопитно Преди 4 часа

Матю Принс създава компанията Cloudflare, която днес се оценява на половината от брутния вътрешен продукт на цяла България

Лодка потъна край Мианма, най-малко 11 са загинали

Лодка потъна край Мианма, най-малко 11 са загинали

Свят Преди 4 часа

В лодката са пътували предимно деца и тийнейджъри

<p>&quot;Остават ми между две и четири години живот&quot;</p>

Дейвид Бекъм подкрепи олимпийски шампион, болен от неизлечим рак

Свят Преди 4 часа

Сър Крис Хой е 11-кратен световен шампион, с шест златни и един сребърен олимпийски медал от три различни игри