14

П резидентът на Аржентина Хавиер Милей се сблъска с втората си обща стачка в четвъртък само за пет месеца на поста си, тъй като работниците, разгневени от съкращенията на разходите, спряха работа в столицата. 

Общественият транспорт в Буенос Айрес беше спрян за около три милиона пътници дневно, а училищата, банките и бензиностанциите останаха затворени, боклукът не беше събран. 24-часовият протест беше свикан от синдикатите в подкрепа на "достойно заплащане" за аржентинците, които се борят с тежка икономическа криза, при която годишната инфлация достига 300%, а бедността засяга всеки втори човек. 

По данни на латиноамериканската асоциация за въздушен транспорт ALTA се е  наложило да бъдат отменени около 400 полета, което е засегнало около 70 000 пътници. 

Пристанището в Росарио, което изнася 80% от аржентинската агропромишлена продукция, беше почти парализирано в разгара на най-натоварения си сезон. 

"Ходенето до супермаркета е травмиращо": Икономическата криза в Аржентина

Самопровъзгласилият се за "анархокапиталист" Милей спечели изборите през ноември миналата година, обещавайки да намали аржентинския дефицит до нула. 

За тази цел той въведе програма за строги икономии, в рамките на която правителството намали субсидиите за транспорт, горива и енергия, въпреки че работниците загубиха една пета от покупателната си способност. 

Хиляди държавни служители загубиха работата си. 

Профсъюзът CGT обвинява Милей, че е наложил "брутална корекция, от която страдат най-вече секторите с по-ниски доходи, средната класа, която получава заплати, и пенсионерите"

"Безполезно жертвоприношение” 

Само няколко седмици след встъпването си в длъжност през декември, Милей се сблъсква с първата си обща стачка. 

Освен това той беше обект на множество демонстрации, организирани от различни икономически и социални сектори - най-голямата досега беше на 23 април, когато около един милион души излязоха на протест срещу съкращенията в държавните университети. 

Последните проучвания на общественото мнение показват, че популярността на Милей се колебае между 45 и 50%, което е малко по-малко от 56% от гласовете, с които той спечели изборите - изненадващо висок вот на доверие, като се има предвид широко разпространената непопулярност на неговите мерки за икономии. 

Правителството отбеляза някои успехи: месечната инфлация се забави от 25% през декември до прогнозираните 9% за април. През април Милей се похвали с първия тримесечен бюджетен излишък в Аржентина от 16 години насам. Той настоява, че "планът му работи" и заяви, че протестите са в разрез с това, което хората гласували преди пет месеца. Критиците обаче твърдят, че няколкото победи на Милей са постигнати за сметка на бедните и работническата класа и едва ли ще са трайни. 

Съществуват и тревожни статистически данни. 

Икономическата активност е намаляла с 3,2% на годишна база през февруари, а през март се наблюдава 21% годишен спад в промишленото производство и 42% спад в строителството. 

Левият бивш президент Кристина Киршнер заяви, че планът за икономии не е равнозначен на нищо друго освен на "безполезно жертване на народа". 

Кой всъщност е Хавиер Милей?  

Оприличаван на Върколака и Тръмп и наричан "лудия", бившият телевизионен експерт е известен с обилните си ругатни и обещанието си да посегне с моторна резачка на държавната машина. 

Приятели и врагове на президента на Аржентина го сравняват с неговите колеги десни популисти Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро. Други го наричат дивия икономист смесица от Борис Джонсън и куклата-убиец Чъки. 

"Той прилича на Върколака, държи се като него. Той е като антигерой", казва Лилия Лемойн, професионална косплейърка, превърнала се в избрана за конгресмен. 

Лемоин, чието сценично име е Лейди Лимон, каза, че вижда поразителни прилики между избрания президент на Аржентина и изменчивия герой на “Марвел”. 

CNN: Подгответе се. Изборите през 2024 г. може да шокират света

"Върколакът е много лоялен и смел. Той може да се ядоса наистина и да бъде агресивен с враговете си - но само когато е нападнат. Той никога няма да убие някого или да нападне някого без причина", каза 43-годишната жена. 

“Той е възхитителен", твърди Лемоин в предизборно интервю, наричайки крайно десния либертарианец "най-търсеният човек в Аржентина в момента". 

Това не винаги е било така. В биографията на Милей, който победи своя съперник на най-важните избори в Аржентина от десетилетия насам, той е обрисуван като самотник, който през 80-те години на миналия век е преживял насилие от страна на родителите си и тормоз в училище. 

По това време го наричали “Ел Локо” (лудият - буквален превод от испански ез. - бел.ред.).  "Повече от идеите на Милей ме притеснява неговото душевно състояние и емоционална стабилност", казва авторът книги Хуан Луис Гонсалес. 

Новият президент на Аржентина съкрати 5000 държавни служители

Любител на музиката, Милей е бил вокалист на кавър група на Rolling Stones, наречена Everest, и според Лемоин харесва също Боб Марли и Верди. "Той обича операта", споделя тя.  

Милеи е по-успешен като медийна личност, намирайки слава като икономически експерт в аржентински телевизионни предавания, където разказва както за инфлацията, така и за радостта от тантрическия секс. "Всеки човек има своя собствена динамика. В моя конкретен случай еякулирам на всеки три месеца", похвали се веднъж Милей в ефир. 

Подобни изявления - и склонността на Милей към привличащи вниманието нецензурни изблици - го правят известен и му помагат да започне политическа кариера преди около пет години. Либертарианският икономист беше избран за конгресмен през 2021 г. от своята партия Libertad Avanza. Той беше издигнат на президентския пост от цунамито от ярост на избирателите към корупцията и лошото управление, които милиони избиратели обвиняват за най-тежката икономическа криза в Аржентина от две десетилетия насам. 

"Гласуването представлява отчаян опит за промяна", казва Бенджамин Гедан, специалист от Центъра "Уилсън".  

"Пари няма, а хората му ръкопляскат": Шокова терапия за Аржентина

Гедан смята, че в Аржентина ще претърпи щети, ако Милей реализира дори малка част от идеите си. Тези идеи включват легализиране на продажбата на човешки органи, драстично намаляване на социалните разходи, омаловажаване на престъпленията на аржентинската диктатура от 1976-83 г. и прекъсване на връзките с двата най-важни търговски партньора на Аржентина - Бразилия и Китай. По време на предизборната кампания Милей обеща да премахне централната банка на Аржентина и да въведе доларовата икономика, като размаха моторна резачка, символизираща жестоките съкращения, които според него ще помогнат за стабилизиране на икономиката и "унищожаване" на инфлацията. 

В биографията на Милей се посочва, че някои от тези идеи може да са дошли от петте му клонирани кучета от породата мастиф, които са кръстени на икономисти, сред които Мъри Ротбард и Робърт Лукас. "Те са високи около два метра и тежат около 100 кг. Той ги нарича свои четириноги деца”, казва Лемоин, като се смее на твърденията, че бъдещият лидер на Аржентина получава политически съвети от тези животни. 

Много експерти смятат, че Милеи ще бъде принуден да бъде умерен и ще се бори да реализира по-спорните си предложения. Партията на Милей контролира само 38 от 257 места в долната камара на аржентинския парламент и 8 от 72 места в сената. 

Милей не показва никакви признаци, че ще размие визията си за втората по големина икономика в Южна Америка. "Промените, от които се нуждае тази страна, са драстични", смята той.   

* Вижте и това видео от архива ни: Лидерът на промяната: Хавиер Милей - новият президент на Аржентина

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 30 минути

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

България Преди 1 час

От ведомството изказаха благодарност на страната ни за оказаната подкрепа

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 3 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Технологии Преди 3 часа

Целта пред него: да помага в битката със затоплянето на Земята, ще превозва гигантски ветрогенератори, за да се намалява зависимостта ни от петрол

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 3 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 4 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 4 часа

Какъв е той четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 4 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

След трусовете в ДПС: Доган се среща с гласувалите против кабинета „Желязков" депутати

След трусовете в ДПС: Доган се среща с гласувалите против кабинета „Желязков" депутати

България Преди 5 часа

Парламентарната група изключи заместник-председателя на Движението

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 5 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 6 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 6 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 7 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 7 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център