Основан преди повече от 30 години и обединяващ главните готвачи на Елисейския дворец, на Белия дом или на Кремъл, клубът на главните готвачи на държавните глави от една седмица се е събрал на годишната си среща в Хонконг.
Това е повод за членовете му да споделят помежду си тайните за дребните грехове на големите личности на нашата планета.
От Жорж Помпиду до Никола Саркози, французинът Бернар Вуисон, който работи в кухнята на Елисейския дворец вече 37 години и който е неин главен готвач от 7 години, е трябвало да свикне с навиците на петимата държавни глави, на които е служил.
"Семейство Саркози иска за частните си вечери по-семпли блюда,
салати, бяло месо и разбира се за госпожа Саркози - спагети", казва Вуисон, натрупал опит преди това и в кухните на най-различни посолства.
"Силно заинтересован от това, което му се предлага, президентът следи внимателно онова, което му се сервира и начина, по който е аранжирано ястието. За избора на менютата аз му правя предложения, а той избира, дори и когато става дума за обеди на борда на президентския самолет", допълва Вуисон.
И ако държавният глава на Франция предпочита една "по-естествена и лека кухня", то палитрата на предлаганите ястия е много широка - риба, бяло месо, телешко, като продуктите идват предимно от Франция, въпреки че там не може да се намери всичко.
Главният готвач на Елисейския дворец, който е роден във френския регион Солон, е привлечен от екзотичните кулинарни влияния, като например съчетаването на сладкото с киселото и обича да добавя свежи подправки, като например кориандър, в ронливия пудинг, или пък джинджифил.
Той обаче се придържа към класиката и казва, че не е голям фен на "молекулярната кухня".
Нито един диетолог не се меси в работата му. Единственият президент, който се е обръщал към диетолог, всъщност е бил Франсоа Митеран, признава главният готвач на Елисейския дворец.
Той споделя и че е поддържал привилегировани отношения с Жак Ширак и съпругата му, с която е имал повече време да говори. Но темпото се ускорило с идването на власт на Саркози, който организира повече приеми и посреща повече гости, признава 57-годишният Вуисон, чиито мандат приключва след три години.
В Хонконг за 33-ата годишна среща на клуба на главните готвачи на държавните глави, главният готвач на Елисейския дворец е редом с Жером Риго, който приготвя блюдата руския президент Дмитрий Медведев и с Кристиан Гарсия, който от 1987 г. властва в кухнята на княжеското семейство на Монако.
Измежду 25-те главни готвачи, които присъстват на годишната среща на клуба, е и Кристета Комърфорд.
"Обменяме информации за нашите президенти. Вече имах възможност да го направя и с Кристета, която ми се обади преди посещението в САЩ на Никола Саркози, за да ме попита какво обича да яде френският президент", разказва Вуисон.
Кристета е родена във Филипините и е първата жена главен готвач на Белия дом. Тя уверява, че човек лесно може да удовлетвори кулинарните нужди на семейство Обама.
"Президентът Барак Обама и семейството му проявяват интерес към различни кулинарни стилове,
лесно е да изпълниш желанията им", признава дребничката жена, емигрирала в САЩ през 1980 г. и избрана да работи в Белия дом от Лора Буш.
Любители на виетнамската кухня, но също и на китайските дим сум, семейство Обама обича също и морските дарове, като например мерилендския син рак.
След гала вечеря в сряда в хотел "Мандарин" в Хонконг главните готвачи на държавните глави поеха към Пекин, където се срещнаха с техните китайски колеги, като по този начин отново напомниха, че политиката разделя хората, но гастрономията ги обединява.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!