Руският президент Владимир Путин си мисли, че живее във филм на Джеймс Бонд и гледа на себе си като на герой, изложен на постоянна заплаха. Ето защо той прибягва до дегустатори, които проверяват заедно с главния му готвач дали в храната му няма отрова, пише в. "Дейли телеграф" (Teleghraph.co.uk).
Клюката за Путин дойде от Жил Брагар, основателят на елитния клуб на главните готвачи на световните лидери, които приготвят блюдата на кралски особи и на държавни и правителствени ръководители.
Клубът на главните готвачи проведе поредните си "срещи на върха" в Париж в неделя, а преди това и в Берлин.
Във вторник готвачите бяха приети и от френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец, а преди това в Берлин ги посрещна и германският канцлер Ангела Меркел.
Освен дегустаторите на блюдата на Путин, в Кремъл има и лекар, който
проверява заедно с главния готвач всяка чиния, предназначена за президента
Може би тази мания е остатък от комунизма, пише вестникът.
Подобна мания за проверка на ястията е имал и бивш американски президент по време на визита в Лондон, допълва Франс прес. Става дума за Джордж Буш - без да се посочва дали баща или син, който бил следван непрестанно от двама агенти от ФБР, които опитвали храната му.
Маниите на световните лидери за храните излизат наяве именно на срещите на върха на техните главни готвачи, пише вестникът.
За Джордж Буш-старши е известно, че не яде броколи. Барак Обама не обича червеното цвекло. Предишният френски президент Никола Саркози е бил маниак на шоколада, но е
прогонил сиренето от Елисейския дворец,
което обаче новият президент Франсоа Оланд върнал. Той обаче изгонил артишока, който го отвращавал, стана още ясно от срещата на водещите кулинарни експерти, предаде Франс прес, като се позовава на разкритията на главния президентски готвач Бернар Восион.
Той има 40-годишен стаж във френското президентство и е готвил ястията на шестима френски държавни глави.
В ООН главният готвач Дарил Шембек след дълги опити да се нагоди към кулинарните вкусове на всички народи, е започнал да готви семпли блюда като агнешко с тиквички, ястия от зеленчуци, пресни салати и плодови десерти.
На срещата на върха на главните готвачи бяха разкрити и някои
кулинарни възражения на важните персони
Желязната лейди Маргарет Тачър признала пред бившия си главен готвач, че приготвя много вкусно месо, но ястията му излизали много скъпо.
Неотдавна пък Кейт Мидълтън, младата съпруга на принц Уилям, настояла да се промени рецептата за сос, за да стане той по-лек.
Клубът на главните готвачи на президентите и монарсите е създаден през 1977 г. и обединява общо 25 главни готвачи. Тази година той отпразнува 35-годишно съществуване.
Всяка година срещата му на върха е в различен град. Тази година на парижкия етап от срещата беше поднесено агнешко от департамента Корез, където беше депутат Франсоа Оланд.Тортата пък - шоколадова с лешников сладолед, бе във формата на една от гайките на Айфеловата кула.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!