45

П родължаващата война между Русия и Украйна се води предимно по въздух и земя, като броят на жертвите непрекъснато расте, а разрушенията стават все по-мащабни. В същото време, конфликтът обхвана и Черно море, където, изненадващо за мнозина, Москва претърпя серия от тежки поражения. Кремъл не просто загуби някои от своите най-важни военни кораби, но и се сбогува с амбициите си да бъде доминираща сила в района на водния басейн. Много анализатори на свой ред подчертават, че всичко това е рефлектирало върху отношенията на Русия с един от ключовите ѝ партньори – Китай.

  • Битката за Черно море

Редица учени, занимаващи се с геополитически изследвания, често разделят държавите на сухопътни и морски сили. Подобен подход, обаче, е твърде опростен, а и не отговаря на настоящата ситуация – особено като се има предвид, че произходът на въпросната теория датира от края на XIX век. Експерти като Халфорд Джон Макиндер (британски историк и географ, считан за един от основателите на геополитиката) и Алфред Тайер Махеън (американски морски адмирал и историк, определян за „най-важния американски стратег на XIX век“. Според него, колкото по-мощен е флотът на дадена държава, толкова по-голямо е влиянието ѝ на международната сцена) характеризират морските сили като либерални демокрации, основен приоритет за които е свободната търговия. За разлика от тях, сухопътните сили са представяни като деспотични и милитаристични.

В исторически план, подобни обобщения са били използвани за демонизиране на враговете на САЩ и Великобритания, коментира Колин Флинт, професор по политически науки от университета в Юта. Според него, много хора продължават да поставят разделителна линия между действията на военноморските и сухопътните сили, което е погрешно. Нещо подобно се забелязва в хода на войната в Украйна. Москва постигна известни успехи на сушата и във въздуха, но ситуацията е съвсем различна в Черно море, където руските сили не само бяха принудени да се оттеглят от украинската брегова линия, но и вече държат корабите си далеч от бойните действия.

Проф. Флинт подчертава, че всяка страна, имаща претенциите да бъде морска сила, има две основни задачи пред себе си: да разполага с пълен контрол върху своите т. нар. „близки води“ и да оказва влияние върху „далечни води“, т.е. крайбрежни райони на други държави. Черно море е сравнително малко, но през вековете е било обект на голям брой конфликти. През 2014 г., след анексирането на Кримския полуостров, Русия превзе пристанищния град Севастопол, превръщайки доскоро украинските крайбрежни води в свои. Това позволи на Кремъл да наруши търговските връзки на Киев, включително износа на зърно към Африка. Действията на Москва, обаче, в голяма степен бяха неутрализирани с помощта на България, Румъния и Турция, които разрешиха товарни кораби да преминават през териториалните им води по пътя си към Босфора и Средиземно море. Това позволи на Украйна да продължи да изнася по между 5,2 и 5,8 млн. тона зърно на месец през първото тримесечие на 2024 г. За сравнение, през лятото на 2023 г., въпросното количество беше едва 2 млн. тона, а преди руската инвазия износът беше в размер на около 6 млн. тона месечно. Експертите са единодушни, че украинската икономика се е спасила от тотален крах именно благодарение на продължаващата търговия.

Удар по амбициите на Путин

Непосредствено след началото на войната, Русия изгуби своя най-ценен кораб – крайцера „Москва“, който беше потопен на 150 км. от Одеса с помощта на разработените от Украйна крилати ракети „Нептун“. Това се оказа само началото. По официални данни, Киев е успял да унищожи близо една трета от военните плавателни съдове на руския Черноморски флот – факт, който със сигурност притеснява Кремъл. На 14 февруари тази година пък беше потопен дългият 112 м. десантен кораб „Цезар Куников“, специално пригоден за операции по дебаркиране и превоз на товари до 500 тона. Неслучайно, събитието привлече голямо внимание. Когато Русия започна инвазията си в Украйна, тя заложи именно на такъв вид кораби, но не успя да осъществи планирания десант при Одеса заради украинските морски мини, поставени в района.

Вследствие на претърпените загуби, Кремъл беше принуден да изтегли плавателните си съдове далеч от украинските брегове, тъй като ракетите „Нептун“ имат обсег от приблизително 300 км. Това позволи на Киев да си възвърне контрола над стратегически важния Змийски остров още през юни 2022 г., което на свой ред се превърна в предпоставка за частичното подновяване на гражданското корабоплаване. Само месец по-късно беше отворен и коридорът за превоз на зърно. Изводът е пределно ясен – Русия на практика вече няма доминираща роля в Черно море и дори ѝ се наложи да се откаже от Крим като важна база за флота. Повечето експерти са единодушни, че това е изключително тежък удар по имперските амбиции на руския президент Владимир Путин.

  • Ролята на Китай

Изправена пред опасността да претърпи тежко поражение в своите „близки води“, Русия се обърна за помощ към един от най-важните си партньори – Китай. През последните години азиатската страна инвестира значителни средства в модернизирането на своя флот, стремейки се да увеличи влиянието си в различни точки на планетата. Според проф. Флинт, Пекин и Москва задълбочават сътрудничеството помежду си, доказателство за което са съвместните военноморски учения, проведени в Южнокитайско море през юли тази година. По думите му, във въпросното сътрудничество водеща роля несъмнено има Китай, който разчита на Русия за защитата на своите северни „близки води“.

В същото време, стратегическите интереси на Кремъл биха били подкрепени от Пекин само в случай, че съвпаднат с тези на Поднебесната империя. Проф. Флинт е на мнение, че Китай може да се възползва от помощта на Русия, за да защити икономическите си интереси в Африка, Европа и Южна Америка, но със сигурност няма да предприема излишни рискове, свързани с войната в Украйна. Разбира се, Москва има собствени амбиции, особено по отношение на Сахел и Субсахарска Африка.

„В тази връзка може да се каже, че целите на Китай и Русия се припокриват, но топката е в полето на Пекин. Казано по друг начин, влиянието на Москва в Черно море е силно ограничено, в резултат на което Путин поглежда към Африка и Индийския океан. Това е опасна игра, правилата на която диктува Китай. Независимо какви успехи постига в хода на сухопътната си офанзива в Украйна, към настоящия момент Русия няма как да бъде считана за реална военноморска сила“, обобщава проф. Флинт.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Една година по-късно – задълбочаващата се криза в Близкия изток

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Маги Халваджиян ще ни учи как да се адаптираме към промените на Future Forum

Маги Халваджиян ще ни учи как да се адаптираме към промените на Future Forum

Любопитно Преди 56 минути

Той ще бъде част от топ лекторите, които ще се срещнат на 23 и 24 октомври в НДК с българската публика

Емоции и вдъхновение: Събитието на Edna.bg "Историите на edna жена: Пътят към успеха"

Емоции и вдъхновение: Събитието на Edna.bg "Историите на edna жена: Пътят към успеха"

Любопитно Преди 1 час

Над 150 гости чуха мотивиращите слова на трите ни прекрасни дами на сцената

Снимката е илюстративна

КЗП похвали потребител, който си знае правата

България Преди 1 час

"КЗП дава случая като пример за поведение, каквото би трябвало да има всеки един от нас, търсейки правата си като потребител"

„Истината за софтуера на театрите“: Какво разкри IT специалистът, сочен за „мозък на схемата“

„Истината за софтуера на театрите“: Какво разкри IT специалистът, сочен за „мозък на схемата“

България Преди 2 часа

При пет тома доказателства, нито едно не ме свързва с обвиненията от прокуратурата, заяви Петко Писков

Арестуваха дъщерята на Клинт Истууд заради домашно насилие

Арестуваха дъщерята на Клинт Истууд заради домашно насилие

Свят Преди 2 часа

Франческа е била арестувана, но в крайна сметка е платила гаранция от 50 000 долара, за да излезе на свобода

Бижута, скъпи парфюми: Разкриха как са харчени пари на държавно дружество

Бижута, скъпи парфюми: Разкриха как са харчени пари на държавно дружество

България Преди 2 часа

Финансова инспекция на АДФИ извади на светло злоупотреби с представителните разходи в „Национална компания индустриални зони“

Радев: Ако Сарафов бъде избран за главен прокурор, няма да подпиша указ

Радев: Ако Сарафов бъде избран за главен прокурор, няма да подпиша указ

България Преди 2 часа

"Това е до момента, което съм заявил, има време", заяви президентът

Сарафов изиска справка от МВР за заплахите срещу съдия Цариградска

Сарафов изиска справка от МВР за заплахите срещу съдия Цариградска

България Преди 3 часа

Поводът за това са изявленията ѝ пред Съдийската колегия на ВСС във вторник

Пощенска банка стартира партньорство с „Училищна Телерик Академия“ за безплатен достъп на учители и ученици до съвременно дигитално обучение

Пощенска банка стартира партньорство с „Училищна Телерик Академия“ за безплатен достъп на учители и ученици до съвременно дигитално обучение

Любопитно Преди 3 часа

Компанията подкрепя провеждането на безплатни школи по дигитални науки и достъпа на училища от цялата страна до платформа с готови образователни програми

<p>Работник пострада след падане от скеле на строителен обект</p>

Работник пострада след падане от скеле на строителен обект в Дупница

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал във вторник (15 октомври)

"Информационно обслужване": До 30 октомври ще бъдат обработени резултатите от изборите

"Информационно обслужване": До 30 октомври ще бъдат обработени резултатите от изборите

България Преди 3 часа

Проведена бе публична демонстрация на софтуера на машините за гласуване

<p>Войната между Доналд Тръмп и актьорите от &quot;Стажантът&quot;&nbsp;продължава</p>

Джереми Стронг: Тръмп ни нарече "човешка измет" - още една причина да гледате филма

Любопитно Преди 3 часа

"Всички знаехме, че си играем с огъня, като се захващаме с този проект"

<p>Военната прокуратура към МО:&nbsp;Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата</p>

Военната прокуратура с позиция за инцидента край "Граф Игнатиево"

България Преди 4 часа

Тя е във връзка с разпространена информация от Министерство на отбраната във вторник

Снимката е илюстративна

Какво е следродилна депресия - видове, симптоми и лечение

България Преди 4 часа

Следродилна криза, депресия или психоза - как да ги разпознаем