Кошмарният втори мандат на Урсула фон дер Лайен
Източник: gettyimages
28

У рсула фон дер Лайен се завърна от лятната си ваканция  миналата седмица, за да се подготви за втори мандат на върха на Европейската комисия. Надяваме се е добре отпочинала, тъй като следващите пет години обещават да бъдат по-предизвикателни от първия й мандат, пише Politico.

Докато през първите й пет години тя беше изправена пред  пандемия и война в Украйна, вторият й мандат ще има същата война плюс нов президент на САЩ, като ако това е Доналд Тръмп несигурността се увеличава, както и овластена крайна десница в цяла Европа.

"Следващите пет години ще бъдат политическо минно поле", каза високопоставен служител на ЕС. "В рамките на това тя ще трябва да вземе ключови решения за бъдещето на Европейския съюз и неговия бюджет, докато се справя с войната в Украйна и изборите в САЩ."

В която посока гледате, има проблеми за Фон дер Лайен.

Европейският парламент е по-фрагментиран от всякога. Около масата на Европейския съвет - 27-те лидери на блока - седят няколко, които са десни и/или открито враждебни към Фон дер Лайен, и този брой може да нарасне, предаде Politico.

Войната в Украйна не показва признаци на отслабване, както и конфликтът в Близкия изток, докато Съединените щати се колебаят дали да продължат да предоставят финансиране на Киев- решение, което зависи и от изборите през ноември.

Междувременно Брюксел се подготвя за ожесточена битка за финансите си, тъй като се бори да финансира както нарастващите си разходи за отбрана, така и зеления преход. През следващите пет години Фон дер Лайен също ще трябва да подготви блока за бъдещо разширяване.

Като част от този процес 449-те милиона души, които понастоящем са в Европейския съюз, ще трябва да останат убедени или да бъдат убедени, че бъдещето на ЕС не е само в Париж или Варшава, но и в Киев, Кишинев и Подгорица.

По време на пандемията и украинската криза Фон дер Лайен "показа, че има мъжеството" да ръководи блока в трудни времена, подчерта друг дипломат от ЕС.

Все пак "ни очаква труден път", каза високопоставен дипломат от ЕС за следващия мандат на Фон дер Лайен.

Виргиниюс Синкявичюс, европейски депутат, който беше комисар по време на първия мандат на Фон дер Лайен, каза, че "вторият мандат може да бъде много по-предизвикателен от първия", тъй като пандемията и войната в Украйна дадоха на Фон дер Лайен възможност да маневрира по начин, по който предстоящите предизвикателства може да не успеят.

"Международната среда за ЕС става все по-трудна, така че искането за единство и действие ще бъде поне в подобен мащаб от това, което видяхме през последните пет години", каза Николай фон Ондарза, политолог в Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Европейския съвет френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, които обикновено са двигателят, който движи блока напред, са политически отслабени след пораженията си на изборите за Европейски парламент. И двамата също се опитват да държат крайната десница на разстояние у дома.

Други ключови, стабилни лидери, като холандския премиер Марк Рюте и белгийския премиер Александър де Кроо, вече няма да са на масата на Европейския съвет, докато полският премиер Доналд Туск е твърде зает с вътрешната политическа обстановка, за да се справи с европейската сцена, разказа POLITICO.

Това дава възможност на Фон дер Лайен "да бъде лидер", каза дипломат от ЕС, добавяйки, че тя има политическите инстинкти да слуша другите и след това да представя идеи в точния политически момент.

Контролиращият и дистанциран стил на лидерство на Фон дер Лайен дразни лидерите и техните представители в Брюксел, които често се чувстваха изненадани от бързия й процес на вземане на решения. С популистки и националистически сили, бушуващи срещу политическия мейнстрийм на Европа, европейските държавни и правителствени ръководители рискуват да станат по-нервни и по-малко предсказуеми в процеса на вземане на решения.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан не се притеснява да подкопае блока отвътре и се надява да спечели повече съюзници както в блока, така и извън него, например с потенциално второ президентство на Тръмп, пише Politico.

Обтегнатите отношения на фон дер Лайен с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел могат само да се подобрят с неговия наследник, бившия португалски премиер Антониу Коста, с когото Фон дер Лайен има отлични работни отношения.

Брюксел се надява, че двамата ще подражават на успешните работни отношения, които първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой установи с бившия председател на Комисията Жозе Мануел Барозу между 2009 и 2014 г.

"Имаше напрежение и между Ван Ромпой и Барозу, но те винаги успяваха да го държат при закрити врати", каза друг служител на ЕС. Двамата ръководеха ЕС през финансовата криза, като двамата лидери работиха рамо до рамо, за да запазят единството на блока на фона на сериозния натиск върху еврозоната.

В Европейския парламент нещата изглеждат още по-сложни. Центристките сили - Европейската народна партия на Фон дер Лайен, социалистите, либералите от Renew и Зелените - успяха да се обединят, за да подкрепят фон дер Лайен за още един мандат като председател на Комисията. Но фрагментацията и изместването вдясно на парламента означават, че Фон дер Лайен и нейният екип ще трябва да работят усилено, за да убедят европейските депутати да прокарат ново законодателство.

Предизвикателствата ни очакват

През следващите пет години Фон дер Лайен ще трябва да подготви ЕС за бъдещето, като се увери, че разполага с достатъчно пари и го подготви за по-голямото му развитие.

Столиците на блока са дълбоко разделени по въпроса какъв трябва да бъде техният основен приоритет: укрепване на оръжейната им индустрия в лицето на все по-войнствената Русия, увеличаване на зелените инвестиции за постигане на климатичните цели или позволяване на индустрията да остане конкурентоспособна на фона на натиска от Вашингтон и Пекин.

Приблизително две трети от бюджета на ЕС се изразходват за субсидиране на селскостопанската индустрия и инфраструктурните проекти в най-бедните региони на Европа. Промяната на това би била "като отваряне на кутията на Пандора", каза високопоставен дипломат от ЕС.

Преговорите за седемгодишния бюджет на ЕС от около трилиони евро винаги са ожесточени битки, тъй като всяка цифра трябва да бъде договорена от всички 27 правителства. Миналия път разговорите завършиха с петдневна маратонска среща на върха на лидерите.Този път лидерите на ЕС ще трябва да се споразумеят за следващия седемгодишен бюджет за периода между 2028 и 2034 г.

Това ще изисква ключови решения за намиране на средства за помощта на ЕС за военните усилия на Украйна и екологичния преход, като същевременно се подготвят финансите на блока за предстоящото разширяване. По този начин дискусиите ще бъдат още по-сложни от преди.

Битката за финансите на блока е свързана с друго ключово предизвикателство за втория мандат на Фон дер Лайен: подготовката на блока за разширяване от 27 на потенциално 36 страни. Украйна е най-известната от страните, които се надяват да се присъединят, като Фон дер Лайен и Мишел се опитват да се надминат взаимно, като са най-добрият приятел на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, разказва Politico.

"Комисията никога не е водила преговори за присъединяване в толкова трудна геополитическа среда", каза политологът фон Ондарза.

Сега надеждата, която висеше пред милиони хора в Украйна, Молдова и Западните Балкани, трябва да се превърне в сериозни преговори за пари, реформи и срокове - а това ще отнеме много време.

Размишлявайки върху предстоящите решения за разширяване, друг дипломат от ЕС каза: "Това е мястото, където нещата стават объркани и потенциално неприятни".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 20 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 54 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"