5

Т естове установиха, че в реките на Обединеното кралство се съдържа коктейл от химикали и стимуланти, включително кофеин, антидепресанти и болкоуспокояващи, които се изпускат от канализационните дружества и замърсяват сладките води до нива, които могат да представляват риск за водните организми.

Резултатите от тридневни тестове в реки, проведени от 4531 доброволци за изследователската група за околната среда Earthwatch, показаха, че в допълнение към сместа от химикали в реките 61 % от сладководните басейни в Обединеното кралство са в лошо състояние поради високото съдържание на хранителните вещества фосфати и нитрати, чийто източник са отпадните води от канализацията и селскостопанските течове. Англия е с най-лошото ниво на лошо качество на водата в реките, като 67 % от сладководните проби показват високи нива на нитрати и фосфати.

„Исторически нашите реки са били подложени на стрес от земеделието и са доведени до ръба на пропастта от остарелите и неадекватни пречиствателни станции“, заяви Earthwatch.

Доброволци от Earthwatch изследваха реки в продължение на три дни през септември, като събраха 2338 набора от данни, които бяха проверени за високи нива на фосфати и нитрати. Деветдесет и една проби бяха изпратени за допълнително изследване за наличие на химикали от Имперския колеж в Лондон. Тези тестове, които продължават, показват, че реките са подложени на въздействието на токсични замърсители, включително никотин, кофеин, антидепресанти, антибиотици и болкоуспокояващи като трамадол и диклофенак. Основният източник на тези замърсители са отпадните води от пречиствателните станции на водоснабдителните дружества, казва Саша Уудс, ръководител на отдела за политика в Earthwatch.

Уудс заяви, че сладководните екосистеми на Обединеното кралство са в ужасно състояние и че данните от гражданските изследвания помагат да се запълнят пропуските в тестовете, за да се разкрие истинската картина. Тя заяви, че резултатите от химичните изследвания са шокиращи и разкриват неспособността за адекватно справяне с отпадъчните води.

„Кофеинът присъства в 100 % от пробите, изпратени в Империал. Това е обезпокоително, защото показва, че или отпадните води не се почистват правилно от водните дружества, преди да бъдат заустени в реките, или че твърде много необработени отпадни води попадат в реките, или и двете неща“, каза Уудс.

Доброволците в рамките на така наречения Голям британски блиц на водата събраха хилядите набори от данни на географски разпределени места в Обединеното кралство в продължение на три дни през септември. Измерванията на нитрати и фосфати, направени от доброволците в рамките на един речен подбасейн, се основават на най-малко пет проби за всеки подбасейн.

Приемливото качество на водата е установено, когато нитратите са под 1 част на милион (ppm), а фосфатите - под 0,1 ppm, което съответства на стойностите на Агенцията по околна среда. Най-лошото качество на водата е в Англия, където 67 % от реките са с неприемливо или лошо качество, в сравнение с 43 % с лошо качество в Северна Ирландия, 29 % в Шотландия и 21 % в Уелс. Районите на речните басейни на Англия и Темза са с най-лошото качество на водата в Обединеното кралство, като повече от 80 % от изследванията показват неприемливи концентрации на хранителни вещества.

Реките в Западен Гламорган в Уелс и Кърккъдбрайтшър в Шотландия са с най-добро качество на водата от всички измерени.

Earthwatch заяви, че има спешна нужда от подобряване на процесите на пречистване на отпадъчни води и намаляване на оттока от селското стопанство и градовете, за да се намалят заплахите за уязвимите сладководни системи и видове.

„Лошото състояние на много от водните басейни в Обединеното кралство се дължи на комплексен и взаимосвързан набор от източници на замърсяване: заустване на отпадъчни води, селско стопанство и градски отток“, се казва в техния доклад. Доказателствата на Earthwatch за лошото състояние на реките в Обединеното кралство идват, след като данните на Агенцията по околна среда показаха драматичен спад на запасите от атлантическа сьомга в Англия и Уелс. Сьомгата е индикаторен вид и бързото ѝ намаляване се счита за предупредителен знак, че природната среда е подложена на изключителен стрес.

Пълният анализ на около 300 химикала ще бъде публикуван в рецензирано списание през 2025 г. Първоначалните резултати вече изграждат по-пълна картина на химикалите в реките и езерата.

Много от намерените химикали съдържат концентрации, които се считат за рискови за водните обитатели:

- От вече анализираните 91 проби 100% съдържат кофеин, като нивата в 80% от тези проби представляват известен риск за водните организми, казва Уудс.

- Никотинът е открит в 25 % от пробите, като в 7 % от пробите са открити концентрации, които представляват известен риск за водните организми. Антидепресантът венлафаксин е открит в 30 % от анализираните проби, като в 13 % от пробите са установени нива, които представляват риск за водните организми.

- Антибиотикът триметоприм е открит в 10 % от пробите, като всички те са в концентрации, които представляват известен риск за водния живот.

- Диклофенакът, нестероидно противовъзпалително средство, е открит в 11 % от пробите, като при всички е установена известна степен на риск.

- В 5 % от пробите фунгицидът тебуконазол е бил наличен в резултат на селскостопански отток.

- Неоникотиноидът ацетамиприд присъства в 19 % от пробите, като всички те показват някаква степен на риск за водните организми.

- Earthwatch заяви, че резултатите показват големия принос на гражданската наука за представянето на по-ясна картина на състоянието на реките.

Оуен Люис, заместник-директор на Агенцията по околна среда, отговарящ за анализа и отчитането на водите, заяви: „Агенцията по околна среда оценява приноса на нарастващата мрежа от учени-граждани в Англия и приветства Големия британски блиц на водата и други инициативи, които допълват нашата собствена работа по изследване, мониторинг и оценка.

„Ние сме абсолютно ангажирани с подобряването на качеството на водата, поради което се радваме, че работим в тясно сътрудничество с Earthwatch, за да насочим изследванията и да помогнем за намирането на решения на сложните проблеми, пред които е изправена водата.“

*Заглавната снимка е илюстративна!

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
111 производства и 846 преписки и за изборни нарушения

111 производства и 846 преписки и за изборни нарушения

България Преди 2 часа

Във Върховната прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители

Колко сигнала за изборни нарушения са получени в МВР

Колко сигнала за изборни нарушения са получени в МВР

България Преди 4 часа

До момента са образувани 123 досъдебни производства

Мицкоски: Готов съм на компромиси

Мицкоски: Готов съм на компромиси

Свят Преди 5 часа

Това заяви министър-председателят на Северна Македония

.

Жена закопча приятеля си в куфар и го остави да умре

Свят Преди 5 часа

Сара Бун е призната за виновна, но тя твърди, че инцидентът е станал по време на игра на криеница

Смъртоносни наводнения и свлачища във Филипините, около 130 загинали (СНИМКИ)

Смъртоносни наводнения и свлачища във Филипините, около 130 загинали (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Те са предизвикани от тропическата буря "Трами"

,

Плажът на диамантите: Черен пясък, покрит с искрящи ледени бижута

Любопитно Преди 6 часа

Плажът на диамантите е един от няколкото плажа с черен пясък в Исландия

<p>Лейди Гага пусна нова песен</p>

"Disease": Лейди Гага пусна нова песен

Любопитно Преди 6 часа

"Песента е невероятна и с всяко следващо слушане става все по-емблематична"

Най-често срещаните звезди може да са ключът към извънземен живот

Най-често срещаните звезди може да са ключът към извънземен живот

Любопитно Преди 6 часа

Далечни планети имат изненадващ "потенциал за обитаемост"

Снимката е илюстративна

Русия се похвали с нов успех в Източна Украйна

Свят Преди 6 часа

Части на руската армия „освободиха селището Измайловка“

Какво разкрива часът на раждане за нас?

Какво разкрива часът на раждане за нас?

Любопитно Преди 6 часа

Часът на раждане говори много за характера ни

Агитация в село Буковлък, мъже носят шапки с логото на партия (ВИДЕО)

Агитация в село Буковлък, мъже носят шапки с логото на партия (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

От сутринта няколко души обикалят и твърдят, че са на място, за да следят дали ще има нарушения в изборния ден

Лекоатлетът Любослав Петров спечели място в седмия сезон на “Игри на волята”

Лекоатлетът Любослав Петров спечели място в седмия сезон на “Игри на волята”

Любопитно Преди 7 часа

Той записа победа в кастинг битката срещу колоритния Мартин Николов-Елвиса