3

В сички семейства имат проблеми - и кралските особи не правят изключение. 

Това беше посланието на норвежкия министър-председател Йонас Гахр Стрьоре миналата седмица, когато го попитаха за скандала, обхванал сина на норвежката престолонаследничка Мариус Борг Хьоби, който призна, че е нападнал приятелката си по време на “кокаинов запой”. 

„Норвежкото кралско семейство трябва да следва ясни правила, което се отнася и за доста други семейства в Норвегия“, каза министър-председателят. 

Въпреки това не всички семейства имат конституционно закрепена роля и живеят в разкошни дворци, финансирани от държавния бюджет. 

Макар че повечето европейски монархии са премахнати след Първата и Втората световна война, има 12, които успяват да се задържат, макар и след като са принудени да се откажат от по-голямата част от политическата си власт. 

Това са Дания, Норвегия, Швеция, Обединеното кралство, Испания, Нидерландия и Белгия, както и княжествата Андора, Лихтенщайн и Монако, Великото херцогство Люксембург и Ватикана - теократична абсолютна монархия. 

Има и кралски династии, които са изгубили трона си, но са запазили полулегитимна церемониална роля, като тези в Румъния и Черна гора, или поне известно обществено очарование, като в Гърция. 

Резултатът е, че и днес континентът е пълен с кралски особи, които често се ползват с огромно влияние и известност - и чиито лудории, когато се провалят, причиняват безкрайно много огорчения на техните правителства. 

През 2011 г. известният с непокорството си белгийски принц Лоран получи порицание от министър-председателя Ив Летерм, след като направи неразрешено пътуване до ДР Конго, а Летерм заплаши да отнеме надбавката на принца. 

В крайна сметка надбавката му беше намалена през 2018 г. от тогавашния белгийски министър-председател Шарл Мишел като наказание, след като принцът присъства на събитие на китайското посолство във военноморска униформа, без да получи разрешение от белгийското външно министерство. 

Кейт Мидълтън "никога няма да прости" на Меган Маркъл за "предателството" ѝ

„Монархията винаги е била съпътствана от скандали“, казва Робърт Олдрич, почетен професор по европейска история в университета в Сидни. „Скандалите наистина могат да отслабят и дори да застрашат монархиите“, категоричен е той. 

Историческа криза в норвежкото кралско семейство: Обвинения в домашно насилие срещу доведен син

Това се оказа вярно в случая с испанския крал Хуан Карлос I, който абдикира през 2014 г. и се отправи в изгнание след куп гафове, включително скандално сафари с любовницата си в Ботсвана, на което гордо позира за снимка с пушка до мъртъв слон, както и обвинения в корупционни финансови сделки. 

Поведението на бившия монарх предизвика политическа буря, а протестиращите излязоха по улиците с призиви за конституционна реформа. През 2020 г. министър-председателят Педро Санчес застана на страната на критиците на краля, като определи обвиненията срещу него като „обезпокоителни“ и „тревожни“. 

Това не е последният скандал, с който се сблъсква испанската монархия. По-късно най-малката дъщеря на краля, принцеса Кристина, е подведена под отговорност за укриване на данъци заедно със съпруга си и е лишена от титлата си. Когато обвиненията бяха обявени за първи път, тогавашният министър-председател Мариано Рахой защити принцесата, заявявайки, че тя е невинна. През 2017 г. тя беше оправдана. 

В Обединеното кралство облакът от позор около една скандална кралска особа затрупа няколко министър-председатели. 

Когато през 2011 г. принц Андрю за пръв път се сблъска с проверки заради приятелството си с осъдения за сексуално престъпление Джефри Епщайн, той работеше като търговски пратеник на британското правителство. Тогавашният премиер Дейвид Камерън беше принуден да се намеси в негова защита на фона на призивите за уволнението му - въпреки че след обществения натиск принц Андрю все пак се оттегли. 

След като години по-късно се появи повече информация за отношенията на принца с Епщайн, включително твърдения (които принц Андрю отдавна отрича), че е имал сексуален контакт с тийнейджърка, която твърди, че е била жертва на трафик от Епщайн и обкръжението му, тогавашният министър-председател Борис Джонсън беше принуден да се намеси. 

През 2020 г. Джонсън отрече правителството му да е било сезирано от американски прокурори, разследващи принца, и настоя, че обвиненията срещу принц Андрю в крайна сметка са въпрос на кралското семейство, а не на неговото правителство. А през 2022 г. неговото министерство на финансите отрече, че публични средства са били използвани при уреждането на спора между принц Андрю и предполагаемата жертва на сексуален трафик. 

Дотогава принцът до голяма степен беше изчезнал от обществения живот. „Кралските семейства имат тактика за свеждане до минимум на скандалите - тези, които са създали скандал, са изместени от светлината на прожекторите“, казва Олдрич. 

Румънското правителство прекара години в издирване на своя принц беглец из цяла Европа. Румънският принц Павел, внук на предпоследния крал на страната Карол II, беше осъден от румънските власти през 2020 г. за участие в заговор за незаконно отнемане на стари кралски земи, принадлежали на неговия прародител. 

Миналия месец румънските власти изпратиха делегация от официални лица в Малта, където принцът беше заловен и арестуван, за да настояват за екстрадирането му в Румъния. Миналата седмица обаче малтийският съд отказа да го предаде, позовавайки се на нехуманните условия в румънските затвори. Румънският министър на правосъдието Алина-Стефания Горгиу нарече решението „възмутително“. 

В Нидерландия „сравнително малко“ скандали са сполетели кралското семейство през последните 50 години, заяви Пол Бовенд, професор по конституционно право в университета „Радбуд“. 

Забележително изключение беше срещата на срещата на върха на Г-20 в Япония през 2019 г. между кралица Максима и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който беше изправен пред международно недоволство заради убийството от саудитски прислужници на журналиста Джамал Хашоги. 

„Нейната среща доведе до много критики в долната камара на парламента“, каза Бовенд. Докладчикът на ООН също упрекна кралицата, че не е повдигнала въпроса за убийството на Хашоги по време на срещата. 

Тогавашният министър-председател на Холандия Марк Рюте побърза да защити кралицата, като заяви, че Нидерландия вече е изразила по друг начин отвращението си за убийството на Хашоги . 

„Хората, които се занимават с връзки с обществеността, адвокатите и финансистите на кралските семейства могат да се борят със скандала. Така че в дългосрочен план династиите могат да бъдат забележително устойчиви“, каза Олдрич. 

* Във видеото: 5 нелепи PR скандала с британското кралското семейство

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 5 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 13 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени