7

С ловашкият премиер Роберт Фицо е издръжлив политик. В страна, в която политическите партии често се развиват бързо, а кариерата на много политици е мимолетна, Фицо е неизменна част от политическата сцена от началото на 90-те години на миналия век. 

През 2018 г. скандал принуди Фицо да се оттегли по време на втория си мандат като министър-председател.  

Неговата лява партия "Смер-СД" (Посока – социална демокрация) не само беше отстранена от властта на изборите през 2020 г., но скоро след това претърпя разцепление. Фицо и неговата партия обаче се отърсиха от политическата криза. "Смер-СД" спечели почти една четвърт от гласовете (23%) на парламентарните избори през септември 2023 г., което върна Фицо на поста министър-председател начело на трипартийна коалиция. 

Поведението на Фицо по време на трите му мандата като министър-председател и първите стъпки на новото му правителство пораждат опасения за бъдещето на словашката демокрация. Фицо практикува отмъстителен стил на политика, който в комбинация с търсенето на власт и прагматизма му може да се окаже опасен за словашката демокрация, се посочва в Journal of Democracy.  

Първите стъпки на Фицо след завръщането му на власт бяха насочени към “заглушаване” на критиците му. В рамките на няколко седмици след съставянето на новото правителство Фицо обяви, че неправителствените организации, някои от които в миналото са били строги критици на правителствата на "Смер-СД", ще бъдат обявени за "чуждестранни агенти". Освен това предложените промени в данъчния кодекс, които позволяват на словашките данъкоплатци да насочват 2% от данъците си към групи на гражданското общество, вероятно ще задушат потока от средства, пише още онлайн изданието.  

Но може би най-обезпокоителния ход на Фицо е свързан с кадровите промени в ключови правителствени агенции. Не е необичайно новото правителство да размества персонала на властта, за да гарантира, че надеждни фигури ще заемат ключови позиции. Притеснения обаче буди не отстраняването на хора от страна на Фицо, а начинът.  

Така например, в рамките на политически театър, целящ да изпрати сигнал, началникът на полицията Щефан Хамран, яростен критик на Фицо, който беше обявил, че ще се оттегли от поста, беше отстранен три дни преди обявеното му напускане. Той бе преместен на пост в източната част на Словакия, далеч от семейството и домът му. Случаят не е изолиран. Други водещи разследващи полицаи са били отстранявани. 

Динамичните промени се дължат донякъде на политиката на отмъщение, посочва изданието. Освободените от длъжност висши полицаи са разследвали престъпни дейности, които са процъфтявали по време на предишните мандати на Фицо на власт. Повече от 40 лица, замесени в множество корупционни скандали от ерата на Фицо, са били разследвани и осъдени. Ако словашкия премиер беше загубил изборите, вероятно щеше да има още повече съдебни преследвания. 

През април 2022 г. Фицо и неговият близък съюзник (и нов министър на отбраната) Роберт Калиняк бяха обвинени в създаването на престъпна група и в това, че са получили и използвали чувствителни данъчни данни, за да дискредитират видни политически опоненти. Въпреки че дори Върховният съд постанови, че обвиненията са законни, Главната прокуратура оттегли обвиненията през ноември 2023 г., подчертавайки ползата на новите назначения по високите етажи на властта.   

Въпреки че международното отразяване се фокусира върху противопоставянето на Фицо на войната в Украйна, основното му послание към избирателите беше, че той предлага уникална комбинация от стабилност, компетентност и опит. Това послание се хареса на уморените избиратели, на които им беше омръзнало от хаотичната политика, поднасяна почти ежедневно в продължение на три години и половина. Пред своите основни избиратели Фицо посочи своя опит в осигуряването на икономически растеж и подкрепа за по-бедните словаци. Освен това той обеща редица социално-икономически мерки, като например увеличаване на пенсиите, за да облекчи кризата с разходите за живот, с която се сблъскват обикновените словашки граждани. 

В желанието си да подобри репутацията си на политик, който разбира нуждите на избирателите и се заема с решаването на предизвикателствата пред страната, Фицо прекара първите си няколко дни на власт, съсредоточен върху привличането на вниманието на медиите. Заедно с новия си министър на вътрешните работи и министъра на външните работи той отиде на южната граница на Словакия с Унгария, за да започне специална нощна полицейска операция, която имаше за цел да покаже, че Словакия не е безопасен транзитен маршрут за нелегални мигранти и трафиканти. Няколко дни по-късно, заедно с друга група министри, той посети села в Източна Словакия, засегнати от скорошно земетресение, и обеща финансова подкрепа. 

Прагматична жилка може да се появи и във външната политика на Фицо. Предизборното му обещание да не изпрати нито един куршум в Украйна и критиките му към пълната подкрепа на опонентите му за Володимир Зеленски спомогнаха да се подчертае, че Фицо е фокусиран върху проблемите на словашките избиратели и не желае страната да бъде въвлечена в това, което той смята за война между САЩ и Русия. Откакто пое властта обаче, Фицо и неговите съюзници изпратиха противоречиви сигнали, като понякога изразяваха пред журналисти силни антивоенни настроения, както по време на първата среща на върха на ЕС, а друг път изглеждаха съгласни с позицията на ЕС за предоставяне на всички форми на подкрепа за Украйна, пише още Journal of Democracy.  

Фицо знае, че за малка и зависима от търговията икономика като тази на Словакия няма алтернатива на членството в ЕС. В трудни икономически времена парите от ЕС остават жизненоважен източник на средства за политиките, от които Фицо се нуждае, за да запази щастието на своите избиратели. Това, че той не е упорит лидер на ниво ЕС, би трябвало да спомогне за продължаването на потока от средства и може да помогне да се избегне осветяването на нелибералните политики на министър-председателя, посочва онлайн изданието.  

Връщането на Фицо на власт предизвика по-широки опасения за съдбата на демокрацията в Словакия, като някои коментатори дори предупредиха за "орбанизация" на страната. Перспективите за ерозия на демокрацията ще бъдат повлияни отчасти от обстоятелствата, при които Фицо трябва да управлява. Ако неговото правителство не е в състояние да изпълни икономическите си обещания, това със сигурност ще доведе до напрежение в сплотеността на управляващата коалиция. Досегашната дейност на Фицо показва, че той е по-загрижен за оставането си на власт, отколкото за спазването на демократичните принципи. Ако властта му бъде застрашена, вероятно няма граници за това как той ще бъде готов да огъне системата, за да запази себе си и приближените си.  

Фицо беше принуден да се оттегли от поста министър-председател през 2018 г. след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Куциак разследваше тъмните връзки между бизнесмени, политици и държавни органи. Широкото обществено възмущение от убийството провокира масови демонстрации в цялата страна.  

Реакцията на словашките граждани и медии на тези убийства е резултат от опита на страната като млада демокрация през предходните две десетилетия. През 90-те години на миналия век, по времето на министър-председателя Владимир Мечиар, изглеждаше, че Словакия поема по нелиберален път, но гражданите се мобилизират и опозиционните политици си сътрудничат, което довежда до оттеглянето на Мечиар от поста през 1998 г. Ако новото правителство на Фицо подложи на изпитание демократичните норми на страната, може би ще се наложи гражданското общество да се надигне и да реагира отново. 

В крайна сметка устойчивостта на словашката демокрация ще зависи от реакцията на силите, насочени срещу Фицо. Първите знаци показват, че словашкото общество и международната общност трябва да бъдат бдителни по отношение на посоката, в която се движи Фицо. 

По-рано днес съобщиха, че Роберт Фицо е бил прострелян.  Информационна агенция TASR съобщи, че Фицо е бил прострелян пред сграда в централния словашки град Хандлова, където се е провеждало правителствено заседание.

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 8 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 10 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 12 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 13 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 13 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 13 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 13 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 13 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

<p>Ето какво реши съдът за делото срещу Васил Божков</p>

Съдът насрочи делото на Божков за септември

България Преди 13 часа

Остава забраната за Божков да напуска страната

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 13 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 13 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 14 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 14 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 14 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация