11

Е жегодната среща на върха на Г-7, на която се събират лидерите на някои от най-богатите демокрации в света, беше спокойна и предвидима. Лидерите на съмишленици се събираха, обикновено в живописна обстановка, за да уточнят стратегиите си, да потвърдят общите си ценности и да укрепят приятелството си, пише в свой анализ CNN. 

Оттогава много неща са се променили. Но една съблазнителна част не се е променила: „семейната снимка“; понякога твърд, често разкриващ поглед към напрежението, което може да е останало скрито зад внимателно подготвената хореография.

Тази година, когато президентът Джо Байдън пристига в очарователната Пулия, Италия, за да се срещне с лидерите на Канада, Франция, Германия, Япония, Италия и Обединеното кралство, както и с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - заедно със специални гости, сред които папа Франциск и украинският президент Володимир Зеленски - очаквайте снимките да разкрият фините шевове на събитието, пише CNN. 

Ако семейните фотоалбуми предлагат поглед към обратите в личния живот, срещите на върха на Г-7 създадоха исторически фотоколекции, моментни снимки във времето, които разказват историята на западните демокрации, изправени пред предизвикателства, дори от собствените си членове.

.
Източник: Getty Images

Срещата на върха през 2024 г. ще се проведе в условията на засилващи се политически сътресения - само дни след изборите за Европейски парламент, които оставиха центристките лидери на Франция и Германия сериозно пострадали в политическо отношение, а крайната десница се издигна. Ще бъде интересно да видим дали изображенията ще направят видими новите напрежения.

Помислете за предишните години.

През 2018 г., когато лидерите на Г-7 се срещнаха в Канада, напрежението беше на път да избухне. На груповата снимка те се напрегнаха, за да изглеждат спокойни, но всички принудителни усмивки несъмнено се сринаха, след като фотоапаратът щракна. Срещата на върха не беше нищо друго освен катастрофа. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше отправил обиди в Туитър срещу домакина, канадския министър-председател Джъстин Трюдо, на фона на разногласия по въпросите на търговията. „Много нечестен и слаб“, го нарече той в един от многото си постове в Twitter.

.
Източник: Getty Images

Но на снимката, която разказваше историята най-красноречиво, най-запомнящо се, Тръмп седеше със скръстени на гърдите ръце, германският канцлер Ангела Меркел стоеше пред него, сложила ръце на масата, наведена към президента на САЩ, а останалите световни лидери ги заобикаляха с надеждата, че Меркел ще надвие Тръмп да не изхвърля работата на срещата - което той в крайна сметка направи. 

Тръмп си тръгна преди края на срещата на върха, като отказа да подпише традиционното съвместно комюнике.

След катастрофата през 2018 г. групата реши да премахне комюникето само за 2019 г., за да не може Тръмп да го саботира.

Три години по-рано контрастът с бивши и бъдещи президенти на САЩ не можеше да бъде по-остър. Сред емблематичните снимки е тогавашният американски президент Барак Обама в Баварските Алпи през 2015 г., на пейка, широко отпуснал ръце пред спиращия дъха пейзаж, слушащ оживената Меркел да излага възгледите си.

Десетилетие по-рано президентът Джордж У. Буш прави непоискано потупване по гърба на Меркел, която не изглеждаше особено развълнувана. Комиците се подиграха на Буш, но по-късно Меркел заяви пред CNN, че това е било „мил жест по онова време“, знак на приятелство.

Невероятно, но срещата на върха през 2006 г. се проведе в Санкт Петербург, Русия. Домакин беше руският президент Владимир Путин, поканен през 1997 г. да се присъедини към станалата Г-8 в период на оптимизъм след края на Студената война.

.
Източник: Getty Images

Той беше краткотраен.

През 2014 г., след като Русия нахлу и анексира Кримския полуостров в Украйна, тя беше отстранена. Г-8 се върна към Г-7. (Тръмп се опита да върне Путин.)

Предполагаше се, че срещата през 2020 г. ще се състои в САЩ; Тръмп дори предложи тя да се проведе в един от неговите голф клубове. COVID-19 наложи отмяната на срещата на върха; напомняне, че неочакваното може да се случи и се случва.

Следващата година донесе една от най-странните семейни снимки - срещата на върха през 2021 г., организирана по време на пандемията от COVID-19. Лидерите стояха на няколко метра един от друг, но разстоянието малко скриваше облекчението на съюзниците, приветстващи смяната на ръководството във Вашингтон.

.
Източник: Getty Images

„Съединените щати се завърнаха“, каза Байдън на Европа и света. („Върнаха се, но докога?“, както се съобщава, отговори Макрон.) Осезаемата топлота се виждаше на снимките.

Облекчението на съюзниците е отражение на по-широки настроения. Проучване на Pew, проведено в 12 държави, включително членове на Г-7, установи, че доверието в лидерството на САЩ внезапно се е покачило от 17% при Тръмп до 75% при Байдън.

Еуфорията от 2021 г. обаче не продължи дълго.

В началото на 2022 г. Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Войната е само една от сериозните заплахи, пред които са изправени лидерите на Г-7, събрали се с убеждението, че синхронизирането на политиките им в подкрепа на глобалния просперитет и стабилност ги прави по-ефективни, по-вероятно е да успеят.

Няколко години преди да се оттегли от поста си на канцлер, Меркел предупреди за тъмни сили във възход. Тя говореше за нарастващата подкрепа за крайната десница в Германия и за рязкото увеличаване на антисемитските инциденти там.

Това предчувствие изглежда особено актуално тази седмица, след като крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), чиито членове повтарят забранени нацистки лозунги и която има тесни връзки с Кремъл, завърши на второ място на изборите за Европейски парламент в Германия, изпреварвайки управляващата коалиция.

Във Франция картината беше също толкова мрачна, след като центристката партия на президента Еманюел Макрон беше разгромена от крайната десница, което предизвика рискования му призив за предсрочни парламентарни избори.

И всичко това в разгара на едни от най-значимите избори в историята на Съединените щати - избори с огромни последици за съюзниците на САЩ и за света - с участието на кандидат, който изрази възхищението си от автократите, заяви, че ще бъде диктатор само на първия ден, и не прояви интерес към укрепване на връзките с демократичните съюзници.

.
Източник: Getty Images

По ирония на съдбата домакин на тазгодишната среща на върха е италианският министър-председател Джорджия Мелони, която се радва на поредица от успехи, благодарение на които Италия - с нейната история на нестабилни правителства - изглежда едно от най-стабилните правителства на Г-7.

Мелони от партията „Братя на Италия“, наследник на първоначалните фашисти, се ориентира към центъра, откакто пое поста през 2022 г. Някога евроскептик и почитател на Путин, сега тя казва, че срещата на върха ще се съсредоточи върху „защитата на основаната на правила международна система“ и върху „агресивната война на Русия в Украйна“.

Мелони остава убеден десен политик със стремеж да поведе Европа в нова посока. Но досега най-големите опасения, свързани с нейното премиерство, не са се материализирали.
Г-7 ще разгледа и миграцията - основна точка от дневния ред на десницата, както и конфликтите в Близкия изток, необходимостта от контрол върху изкуствения интелект, изменението на климата и други неотложни въпроси.

Накрая лидерите ще покажат съгласието си с комюнике, което всеки един от тях ще подпише, в пълно единство и с топли ръкостискания.

Но по-дълбоката и нюансирана история на тази среща на върха на Г-7, както и на други срещи, може да се разкрие най-ярко не в подписаните документи, а в снимките - тези често неловко поставени погледи към човешките същества, които ръководят държавите,  завършва своя анализ редактора Фрида Гитис от CNN.

Мненията, изразени в този коментар, са на авторката на анализа. Позицията може да не съвпада с тази на Vesti.bg

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 9 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 11 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 13 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 13 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 14 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 14 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 14 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 14 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

<p>Ето какво реши съдът за делото срещу Васил Божков</p>

Съдът насрочи делото на Божков за септември

България Преди 14 часа

Остава забраната за Божков да напуска страната

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 14 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 14 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 14 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 15 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 15 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация